EU/EØS-nytt - 25. oktober 2022

Europakommisjonens arbeidsprogram for 2023 | Europaparlamentets plenumsmøte 17. – 20. oktober 2022 | Enighet om nytt system for standarder

Europakommisjonens arbeidsprogram for 2023

Kommisjonen presenterte 18. oktober et arbeidsprogram for neste år som er preget av de rådende krisene Europa står overfor, og en videreføring av den grønne og digitale omstillingen. I løpet av 2023 år vil det bli lagt frem 43 nye lovforslag og politiske initiativ, herunder en omfattende reform av EUs elektrisitetsmarked og EU-tiltak for å sikre tilstrekkelig tilgang til kritiske råvarer. Nytt for arbeidsprogrammet er at mange av de nye initiativene følger opp resultatet fra «Konferansen om Europas fremtid», blant annet knyttet til psykisk helse, sterkere dyrevelferd og avfallshåndtering. Kommisjonen varsler en mulig revidering av EUs langsiktige budsjett i forbindelse med midtveisevalueringen av EU-budsjettet i andre kvartal 2023. Det vil også bli lagt frem en oppdatering av EUs strategi for maritim sikkerhet, og en romstrategi for sikkerhet og forsvar.

Europaparlamentets plenumsmøte 17. – 20. oktober 2022

Europaparlamentet møttes til sin andre plenumssesjon i oktober i Strasbourg 17. – 20. oktober. Sentral saker var debatt i forkant av EU-toppmøte same veke, sosiale verknader av energiprisane og inflasjon og Kommisjonens arbeidsprogram for 2023. Parlamentet støttar Schengen-medlemskap for Bulgaria og Romania og kritiserte stadig vidareføring av midlertidig indre grensekontroll i fleire Schengen-land. Det var også debatt om vald mot kvinner og Istanbul-konvensjonen og om auke i hatkriminalitet mot LHBTQ-personar i EU. Sakharov-prisen var tildelt det ukrainske folket. Tre stortingsrepresentantar deltok på møte i den felles EØS-parlamentarikarkomiteen.

Enighet om nytt system for standarder

Europaparlamentet og Rådet oppnådde 12. oktober en foreløpig politisk enighet om forslaget som endrer den europeiske standardiseringsforordningen. Avtalen støtter Europakommisjonens forslag om å sikre at mandatene som er gitt av Kommisjonen til de europeiske standardiseringsorganene (ESOs) utelukkende skal håndteres av de nasjonale standardiseringsorganene i EU/EØS-landene. Det nye regelverket vil også sikre at europeiske verdier respekteres i prosessen med å utvikle europeiske standarder, spesielt i forbindelse med den grønne og digitale omstillingen. Rådet vedtok formelt forordningsforslaget 19. oktober, mens et endelig vedtak i Parlamentet er ventet i november.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til møtet i Stortingets Europautvalg 27. oktober 2022 – som forberedelse til møtet har Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon utarbeidet bakgrunnsinformasjon: Grønn mobilitet i «Klar for 55» pakken, nye EU-initiativer på jernbane, dialogen med EU om jernbanepakken, mobilitetspakken på vegområdet, ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren, europeisk samarbeid om håndtering av Russlands krig mot Ukraina, EUs forslag til finansielt instrument for fellesanskaffelser av forsvarsmateriell (EDIRPA) og EUs lovpakke for regulering av digitale plattformselskaper (DSA/DMA).

Rapporter fra EU-delegasjonen:
Energinytt: uke 40, uke 41 og uke 42
Saker på det digitale området: uke 40 og uke 42
Samferdselsnytt: uke 40-41

EU-nyt fra Folketinget:
Kommissionens arbejdsprogram for 2023
Ny energipakke fra Kommissionen

The Commission v the Member States: who wins in court, and why? – rapport fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

Emergency intervention to address high energy prices in the EU – briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS).       

Europaparlamentet og EUs ministerråd avgjør nå Norges klimapolitikk – nyhetsbrev fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent Alf Ole Ask: oversikt over rettsaktene i Klar for 55-pakken og posisjonene til Rådet og Europaparlamentet.

National policies to shield consumers from rising energy prices – fra tenketanken Bruegel. Liste over tiltak i EU-land, Storbritannia og Norge for å dempe effektene av de høye energiprisene for forbrukerne (husholdninger og bedrifter). Oppdateres jevnlig.

Regulating the European electricity market – nye publikasjoner fra Fridtjof Nansens Institutt knyttet til et pågående forskningsprosjekt om det europeiske elektrisitetsmarkedet. Blant annet rapporten The evolving role of ACER: emergence, practice, and review of the TCMs.

Improving the working conditions of platform workers – briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS):

The 2022 Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index – analyse fra Oxfram og Development Finance International over hvor godt rustet land er til å bekjempe økonomisk ulikhet. Norge rangeres først mens Sverige faller til 20. plass, skriver Europaportalen.se.

The impact of the Covid-19 pandemic on the mental health of young people: policy responses in european countries – rapport fra Europakommisjonen.

Skriftlig spørsmål om hva EØS-midlene i 2022 har gått til – besvart av utenriksminister Anniken Huitfeldt 11. oktober.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg