EU/EØS-nytt - 2. mars 2023

Kommisjonsforslag om bedre trafikksikkerhet i EU | Nye EU-initiativ skal sikre høyhastighetsnett for alle innen 2030 | Kommisjonshøring: Innspill til evaluering av det juridiske rammeverket for tobakkskontroll

Kommisjonsforslag om bedre trafikksikkerhet i EU

I pressemelding 1. mars presenterer Europakommisjonen tre direktivforslag som innebærer 1) en modernisering av førerkortreglene, herunder forslag om å innføre digitalt førerkort som skal være gyldig i hele EU og 17 års aldersgrense for å kunne ta førerkort, 2) en mer effektiv håndheving av sikkerhetsrelaterte trafikkregler på tvers av landegrensene og 3) direktivforslag om at inndragning av førerkort i visse tilfeller vil gjelde i hele EU. To av de foreslåtte tre direktivene er merket EØS-relevante fra Kommisjonens side.

Nye EU-initiativ skal sikre høyhastighetsnett for alle innen 2030

Europakommisjonen presenterte 23. februar en konnektivitetspakke som skal legge grunnlaget for at alle personer og virksomheter i EU får tilgang til bredbånd med gigabit-kapasitet innen 2030. I pakken ligger et nytt forordningsforslag, Gigabit Infrastructure Act, som vil erstatte bredbåndsdirektivet fra 2014 og forenkle utrullingen av høyhastighetsnett som fiber og 5G. Kommisjonen foreslår blant annet at det innføres et krav om at alle nye og gjennomrenoverte bygninger utstyres med fiber, unntatt i begrunnede tilfeller. Pakken inneholder et utkast til anbefaling om gigabit-konnektivitet, som skal veilede nasjonale tilsynsmyndigheter om betingelser for adgang til nett som eies av operatører med en sterk markedsposisjon. Kommisjonen åpnet også en høring om fremtidens konnektivitetssektor og tilhørende infrastruktur, hvor et sentralt spørsmål er om digitale plattformselskaper som får store inntekter fra denne infrastrukturen også skal bidra med finansiering (fair share).  

Kommisjonshøring: Innspill til evaluering av det juridiske rammeverket for tobakkskontroll

På bakgrunn av den raske økningen i nye tobakksprodukter og nye markeder vil Europakommisjonen nå vurdere det juridiske rammeverket for tobakkskontroll. Evalueringen dekker produktregulering, reklame, promotering og sponsing i en bredere sammenheng. Evalueringen vil vurdere i hvilken grad det juridiske rammeverket for tobakkskontroll har oppfylt sine mål og om det er i stand til å støtte målet om en «tobakksfri generasjon» innen 2040, i tråd med Europe’s Beating Cancer Plan. Høringen er åpen til 16. mai.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Third Country Access to EU Agencies: Exploring Spaces for Influence – artikkel fra  Journal of Common Market Studies: «This article maps the widening scope and depth of third country de jure access to 26 EU agencies over time and provides first explanations for the variation across agencies and countries».

EU:s energiministrar oense om elmarknadsreform – artikkel fra Europaportalen.se.

The European Media Freedom Act: Protect media independence and media pluralism – fellesnordisk posisjonsnotat fra Nordvision med innspill til European Freedom Media Act.

Where things stand in the global energy crisis one year on – kommentar av Dr Fatih Birol, Executive Director, International Energy Agency.

EBA publishes final revised Guidelines on methods for calculating contributions to deposit guarantee schemes – reviderte retningslinjer for innskuddsgaranti fra EUs banktilsyn (EBA).

Rapporter fra EU-delegasjonen:
Samferdselsnytt uke 7-8
Saker på det digitale området uke 8

EFTA-domstolen og ESA:
Nav endrer praksis for familieytelsene i EØS-området – På bakgrunn av EFTA-domstolens uttalelse om at overgangsstønad til enslig mor eller far er en familieytelse, har Nav endret praksis for barnetrygd, kontantstøtte og stønad til enslig mor eller far.

ESA frykter at Norge ikke klarer å svelge EUs klimapakker – artikkel i Klima og energi 28. februar av Alf Ole Ask.

Anmodning om fortolkning fra Island i sak om boligslånsdirektivet sendt til EFTA-domstolen, kunngjort 24.2.2023

Pressemeldinger fra Kommisjonen:
A new way forward on the Protocol on Ireland/Northern Ireland: political agreement in principle on the Windsor Framework
EU agrees 10th package of sanctions against Russia
G7 Leaders' Statement – the Leaders of the Group of Seven (G7) met with Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy.

Pressemeldinger fra Rådet:
Overview of the main topics and events at the Council of EU and European Council - 27 February - 12 March 2023
Border management: EU concludes agreement with North Macedonia on Frontex cooperation
Sanctions targeting terrorism: Council renews EU terrorist list

Pressemeldinger fra Europaparlamentet:
Fluorinated gas emission reductions to advance EU fight against climate change
Legislators strike deal on a new standard to fight greenwashing in the bond markets

Briefinger fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS):
Seeking justice in Ukraine: A year's worth of efforts to ensure that core international crimes do not go unpunished
Amendments to banking capital requirements legislation
The National Productivity Boards
Urban wastewater treatment: Updating EU rules
VAT in the digital age
Revision of the market stability reserve for the EU emissions trading system: Fit for 55 package
Revision of Directive 2006/126/EC on driving licences
Revision of the EU rules on asset recovery and confiscation
Safety of ro-ro passenger ships: Stability requirements
Reforming the EU electricity market
Maternity and paternity leave in the EU


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Vilde Høvik Røberg (stortingsbiblioteket) og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg