EU/EØS-nytt - 24. februar 2023

EU-domstolen bekrefter ACERs myndighet i grenseoverskridende spørsmål | Europakommisjonen: Høring om gjennomføringsbestemmelser til forordning om digitale tjenester (DSA) | Kommisjonen forbereder presisering av regler knyttet til håndhevelse av personvernforordningen (GDPR)

EU-domstolen bekrefter ACERs myndighet i grenseoverskridende spørsmål

I pressemelding av 15. februar bekrefter EU-domstolen utvidede myndigheter til EU-byrået  for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter (ACER) når det gjelder individuelle vedtak i grenseoverskridende spørsmål. «ACER har rett til å endre forslagene fra overføringssystemoperatørene (TSOs) for å sikre deres samsvar med EUs energilovgivning uten å være bundet av avtalepunkt mellom de kompetente nasjonale reguleringsmyndigheter», heter det i pressemeldingen fra EU-domstolen.

Europakommisjonen: Høring om gjennomføringsbestemmelser til forordning om digitale tjenester (DSA)

Europakommisjonen publiserte den 17. februar en høring om gjennomføringsbestemmelser til forordning om digitale tjenester (DSA-forordningen). DSA-forordningen gir Kommisjonen fullmakt til å vedta gjennomføringsbestemmelser. Kommisjonsforslaget som nå er på høring angir nærmere forslag til Kommisjonens undersøkelses- og håndhevingsmyndighet og vilkår for offentliggjøring av informasjon. Kommisjonsforslaget fastsetter detaljerte regler for hvordan Kommisjonens tjenestemenn vil kunne inspisere lokaler og ha tilgang til data og algoritmer til selskaper med over 45 millioner brukere i EU. Dette vil sannsynligvis inkludere Google, Twitter og Facebook. Selskaper som gjentatte ganger kommer i konflikt med DSA-forordningen kan bli kraftig bøtelagt. Høringen er åpen til 16. mars 2023. DSA-forordningen er til vurdering for innlemmelse i EØS-avtalen.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Sikkerhet i Arktis: kaldere fronter i varmere klima – Hvordan håndtere sikkerhetspolitiske spørsmål i en region preget av klimaendringer og geopolitiske utfordringer? Det har et knippe forskere sett nærmere på i en rykende fersk NUPI-rapport.

Pressemeldinger fra Kommisjonen:
Fisheries, aquaculture and marine ecosystems: transition to clean energy and ecosystem protection for more sustainability and resilience – pressemelding av 21. februar fra Europakommisjonen: En pakke med tiltak for å forbedre bærekraft og motstandskraft i EUs fiskeri- og havbrukssektor.

Commission presents EU-New Zealand trade agreement for ratification – pressemelding av 21. februar fra Europakommisjonen om status for inngåelse av handelsavtale med New Zealand.

Nøkkelindikatorer for EU-programmet "Veien mot det digital tiåret" 2030 – forslag til gjennomføringsbeslutning lagt fram av Kommisjonen 13. februar 2023.

Rapporter fra EU-delegasjonen:
Energinytt uke 8/2023
Saker på det digitale området uke 6 og 7/2023

ESA-saker
ESA avslutter flere saker etter prioriteringsøvelse – EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har identifisert totalt 60 saker for henleggelse, noe som gjør at organisasjonen bedre kan konsentrere ressursene sine om saker som har størst innvirkning på hvordan EØS-avtalen fungerer, melder ESA i pressemelding av 21. februar.

ESA reiser spørsmål ved nye innleieregler – EFTAs overvåkingsorgan ESA har på eget initiativ opprettet sak for å undersøke de nylig vedtatte tiltakene i Norge som begrenser bruken av innleie. Saken ble opprettet på grunnlag av en klage ESA mottok fra et estisk vikarbyrå 12. januar 2023, skriver EFTA i et brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet 10. februar.

Briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS):
Safeguarding media freedom and pluralism in the internal market (Media Freedom Act)
EU energy security and the war in Ukraine: From sprint to marathon
Review of the EU ETS: 'Fit for 55' package
Russia's war against Ukraine: US support
Russia's war on Ukraine: US sanctions
Ukraine: Awaiting Russia’s offensive [What Think Tanks are thinking]


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Vilde Høvik Røberg (stortingsbiblioteket) og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg