Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europeisk kort for personer med nedsatt funksjonsevne – EP-vedtak

Europakommisjonen fremmet den 6. september 2023 forslag til et direktiv om etablering av et europeisk kort for personer med nedsatt funksjonsevne (European Disability Card) og et europeisk parkeringskort for forflytningshemmede (European Parking Card). Bakgrunnen for forslaget er at personer med nedsatt funksjonsevne ofte opplever at deres nasjonale kort ikke blir anerkjent når de reiser til andre EU-land. Rådet vedtok sin posisjon den 27. november i fjor, og arbeids- og sosialkomiteen i Europaparlamentet vedtok sin posisjon 11. januar, med avstemning i plenum 18. januar. Triologiforhandlinger skal etter planen starte den 25. januar.

Rundt 87 millioner mennesker i Europa lever med en eller annen form for funksjonsnedsettelse og møter regelmessig barrierer når de reiser eller besøker et annet medlemsland. Direktivforslaget som Europakommisjonen fremmet den 6. september 2023 vil etablere et EU-kort for personer med nedsatt funksjonsevne (European Disability Card) og en ensartet parkeringstillatelse for forflytningshemmede (European Parking Card). Forslaget er markert EØS-relevant fra Kommisjonens side. Ifølge oversikt på Europalov er det ikke utarbeidet EØS-notat for forslaget, men både dansk og svensk departementsnotat foreligger.

Nærmere om forslaget og danske og svenske posisjoner
Bakgrunnen for forslaget er at personer med nedsatt funksjonsevne ofte opplever at deres nasjonale kort ikke blir anerkjent når de besøker eller reiser til andre EU-land. De nye EU-kortene vil gjelde overalt i EU. De nasjonale myndighetene vil være ansvarlige for å utstede fysiske og digitale EU-kort i tilgjengelig format.

Forslaget gjør det obligatorisk for tjenesteytere å garantere innehavere av EU-kortet, uavhengig av hvilket medlemsland innehaverne er statsborgere i, tilgang til de samme fordelene og spesielle vilkårene som nasjonale borgere med nedsatt funksjonsevne har tilgang til. Forslaget innebærer også at innehavere av EUs parkeringstillatelse for forflytningshemmede får de samme parkeringsvilkårene når de besøker et annet medlemsland som personer som har fått utstedt tillatelse i den aktuelle medlemsstaten. Direktivforslaget skal bidra til et mer inkluderende samfunn. For ytterligere informasjon om forslaget, se her. For å sikre at tredjelandsborgere som er bosatt i EU er dekket, fremmet Kommisjonen også et utfyllende forslag om dette.

Den danske regjeringen «støtter generelt op om formålet med, at gøre det lettere for personer med handicap, at rejse i EU. Det er dog vigtigt for regeringen, at direktivet ikke omfatter ydelser, som bevilges på baggrund af individuelle behov, da det potentielt vil kunne medføre store udgifter, på bl.a. transport- og kulturområdetDen svenske regjeringen «stödjer ambitioner om stärkt möjlighet till full och effektiv delaktighet för personer med funktionsnedsättning och delar kommissionens ambition att säkerställa möjligheten för personer med funktionsnedsättning att utnyttja den fria rörligheten inom EU. Regeringen verkar för att utformningen av förslaget på ett ändamålsenligt vis bidrar till att uppfylla direktivets syfte och för att förslaget inte innebär en oskälig administrativ börda för små och medelstora företag eller för det offentliga. Det är viktigt att kostnaderna står i proportion till nyttan och att förslaget lämnar tillräckligt utrymme för medlemsstaterna att tillämpa direktivet på ett sätt som fungerar i den nationella, regionala och lokala kontexten och tar hänsyn till skillnader i medlemsstaternas nationella system.»

Rådets og EPs posisjon
Rådet vedtok sin foreløpige holdning til forslaget den 27. november 2023, jf. pressemelding. Ifølge teksten som medlemsstatene ble enige om vil et EU-nettsted inneholde relevante opplysninger om EU-kortet (Disability Card) og EU-parkeringskortet (Parking Card). Nå har også arbeids- og sosialkomiteen i Europaparlamentet vedtatt sin posisjon. Komiteen var enstemmig i sitt standpunkt til lovforslaget med 39 stemmer for og ingen stemmer mot, jf. pressemelding fra 11. januar. I pressemeldingen fra EP fremheves det at EU-kortet for personer med nedsatt funksjonsevne skal utstedes innen 60 dager og EU-parkeringskortet innen 30 dager. Komiteen foreslår at kortene vil være tilgjengelige i fysisk og digitalt format, på et lett forståelig språk. For nærmere informasjon, se plenumsvedtaket 18. januar 2023.

Det første triologimøtet er berammet 25. januar og det andre møtet den 8. februar: «They are expected to be the only ones in what could be the fastest legislative process in EU history.»

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 19.01.2024 10:45
: