Høringsinnspill fra Legemiddelindustrien, LMI

Høring: Videokonferansehøring: Statsbudsjettet 2021 (Prop. 1 S (2020-2021))
Innspillsdato: 11.10.2020

Vaksineproduksjon , næringsutvikling, arbeidsplasser og eksportinntekter

Statsbudsjettet for 2021 må bidra til å styrke bedriftenes konkurransekraft, slik industrien står bedre rustet til å møte mulighetene i markedene etter at pandemien er slått ned.  Det er positivt at Regjeringen vil bidra til økt konkurransekraft i helsenæringen, og at oppfølging av stortingsmelding om helsenæringen vil bli prioritert i 2021.

Covid-19 pandemien åpner for muligheter til å koble helsetjenestens økende behov med konkrete satsinger i helsenæringen. Regjeringen foreslår bla:

  • 1,1 mrd. kroner til etablering av beredskapslagre av legemidler, som bl.a. skal brukes til innkjøp av råvarer til beredskapsproduksjon av enkelte legemidler til bruk i intensivbehandling av covid-19 pasienter
  • 3,8 mrd. kroner til vaksiner og vaksinasjon mot covid-19. Regjeringen foreslår videre å gjøre tidlige investeringer for oppskalering av produksjon for å sikre rask tilgang til et tilstrekkelig antall doser av de vaksinene som eventuelt vil vise seg å være sikre og effektive.
  • 75 mill. kroner til offentlig privat samarbeid om helseinnovasjon og kliniske studier

Den solide satsingen på vaksine- og legemiddelberedskap må også omfatte privat-offentlig samarbeid som legger til rette for norsk næringsutvikling. Dette er en god anledning til å aktivt følge opp analyser og tiltak i helsenæringsmeldingen. Norsk helsenæring kan gjennom satsingen involveres aktivt i utviklingen av produkter og tjenester. For hele verdensøkonomien er arbeidet for å finne en vaksine som kan stoppe pandemien av svært stor betydning.  Norge bidrar med betydelige midler i dette arbeidet, norsk forskning bringer frem bedrifter med mulig behov for vaksineproduksjon, og vi har forutsetninger til å produsere store kvanta av vaksiner til et globalt marked.  

Markedene for vaksiner vil øke betydelig i årene fremover, både på grunn av pandemien, FNs bærekrafts mål og medisinskteknologisk utvikling, og en målrettet satsning på vaksineproduksjon vil skape ny eksportindustri.

NHO, Norsk Industri og Legemiddelindustrien (LMI) har sammen med LO, Industri Energi og KLP utarbeidet et kunnskapsgrunnlag som beskriver hvordan Norge relativt raskt kan etablere Senter for norsk vaksineproduksjon og innovasjon (SEVI). Dette senteret bør bygge og drifte en fabrikk for beredskapsproduksjon, pre-kommersiell og kommersiell produksjon av vaksiner. Forskning og innovasjon bør være tett koblet på fabrikken.

En av de store utfordringene i dag er å produsere nok vaksinedoser globalt. Dette gryteklare prosjektet tar utgangspunkt i at det er et stort behov for produksjonskapasitet som kan sørge for at verdens befolkning får tilgang til effektive vaksiner. Behovet for vaksine vil være enormt (flere milliarder doser), og kapasiteten på noen utvalgte produksjonssteder anslås å være 100 millioner vaksiner per år. Det pågår en storstilt avdekking av produksjonskapasitet og -kompetanse i EU. Både for å sikre europeiske innbyggere tilgang til vaksine og behandling, men også for styrke næringsutviklingen og skape arbeidsplasser. Norge bør utnytte denne muligheten for økt industrialisering og næringsvekst, og en norsk vaksine- og legemiddelproduksjon bør kunne inngå i den store statlige koronasatsingen.

 

LMI foreslår at Stortinget fatter et intensjonsvedtak om norsk vaksineproduksjon, og at det avsettes 40 millioner kroner til et forprosjekt for Senter for vaksineproduksjon og innovasjon etter mønster fra britiske "Vaccine Manufacturing and Innovation Center".