Høringsnotat om statsbudsjettet 2021 fra Virke Handel, om særavgifter og tekstiltoll
Virke Handel mener det er kritikkverdig at regjeringen i statsbudsjettet for 2021 ikke følger opp stortingsmeldingen for handel og tar opp rammevilkår som påvirker grensehandel og netthandel. Norske handelsbedrifter har toll- og avgiftsmessige rammevilkår som gir betydelige fordeler til utenlandske konkurrenter. Dette svekker norsk handels konkurranseevne og muligheter til å øke omsetning og sysselsetting i Norge. Det gjelder særavgifter på nærings- og nytelsesmidler som ligger skyhøyt over Sverige og andre naboland, og det gjelder tekstiltollen som belastes norske importører, men (fra april i år) ikke utenlandske nettkonkurrenter. Når konkurrenten er en kort biltur eller et tastetrykk unna, er det vanskelig å leve med så store konkurransevridninger som det norske særavgifts- og tollregimet innebærer.
Grensehandel – reduksjon av særavgifter
Regjeringen foreslår i kapittel 10.19 å redusere avgiftssatsen på drikkevarer som kun er tilsatt kunstig søtstoff med 30 pst. Dette er et skritt i riktig retning, men monner lite for å begrense grensehandelen. Summen av avgift på alkoholfrie drikkevarer og avgift på drikkevareemballasjen, gjør mineralvann flere ganger dyrere i Norge en i Sverige. Resultatet av den norske avgiftspolitikken er at mineralvann øker sterkt i den norske grensehandelskurven og at disse varene bidrar som lokkevarer til å trekke opp den totale grensehandelen.
Stengningen av grensen mot Sverige under koronakrisen har gitt oss unik lærdom om grensehandelen. Den har bidratt til stor vekst i dagligvarehandelen over hele landet, særlig på Østlandet, i Trøndelag og langs grensen nordover. Det meldes om særlig stor vekst i salg av varer belagt med særavgifter.
Virke mener at en reduksjon i særavgifter vil kunne gi gevinster for folkehelsen, i tillegg til å styrke norske arbeidsplasser. Vi mener derfor at Stortinget bør be regjeringen om å øke kunnskapsgrunnlaget om hvordan særavgiftene påvirker grensehandelen, norske bedrifters konkurranseevne (og herunder evne til å øke antall arbeidsplasser i Norge), og sette den store handelen av særavgiftsbelagte varer i Sverige i et folkehelseperspektiv. Videre bør Stortinget be regjeringen lage an plan for hvordan norske særavgifter kan tilpasses svensk nivå over de nærmeste årene. Som ledd i en slik plan bør dagens praksis med indeksjustering av særavgiftene opphøre, og Stortinget bør si nei til regjeringens forslag om oppjustering av særavgiftene i budsjettet for 2021.
Sverige har ikke særavgifter på alkoholfrie drikkevarer og drikkevareemballasje eller på sjokolade og sukkervarer. Disse varene bidrar sterkt til økningen i grensehandelen de seneste årene, både direkte og indirekte som lokkevarer. Vi er glade for at avgiftsøkningene på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervarer i budsjettet for 2018 nå er reversert tilbake til 2017-nivå. Virke mener likevel disse avgiftene må reduseres betydelig for å bremse den store grensehandelen med disse varene og unngå at de har stor lokkevareeffekt. Vi foreslår derfor en halvering av disse to avgiftene i budsjettet for 2021 og en provenynøytral omlegging av grunnavgiften på drikkevareemballasje.
Menon har på oppdrag fra Virke (august 2020) estimert effekter av den stengte grensen mot Sverige under pandemien og smitteverntiltakene siden mars i år. Menon har anslått at de norske skatte- og avgiftsinntektene (merverdiavgift ved økt omsetning, samt arbeidsgiveravgift og skatt på inntekt ved økt antall arbeidstimer i Norge) øker med 3,7 milliarder kroner på årsbasis dersom grensene holdes stengt (avgrenses mot befolkning som bor innen 2 timers kjøreavstand til Sverige). Med utgangspunkt i Menons beregninger har Virke estimert netto provenytap ved en halvering av de ulike særavgiftene (provenytall fra 2019, i mill kr).
Særavgifter Brutto proveny Netto provenytap ved halvering
Alkoholfrie drikkevarer* 3 054 (-880) 1 297
Drikkevareemballasje ** 2 148 884
Sjokolade- og sukkervarer 1 528 617
Alkohol – øl 5 654 2 645
Alkohol - vin (inkl brennevin) 5 097 2 335
Tobakksavgifter: Ikke oppgitt provenytall for 2019.
*Stortinget vedtok ifm revidert nasjonalbudsjett 2020 å reversere avgiftsøkningen fra 2018 tilbake til 2017-nivå, men den provenyeffekt på 880 millioner kroner. Provenyeffekten av en halvering av avgiften blir derfor lavere.
** Virke foreslår primært en omlegging av grunnavgiften på drikkevareemballasje fra dagens rent fiskale avgift (som har uheldige miljøinsentiver) til en avgift som premierer miljøvennlig materiale, særlig mer miljøvennlig plast med mindre fossilt innhold. En avgiftsomlegging vil fremme sirkulær økonomi og redusere utslipp av CO2, og det vil være provenynøytralt i innføringsåret.
Virke mener at dette er konservative estimater. Redusert grensehandel som følge av en halvering av særavgiftene vil også medføre økte skatter og avgifter som følge av økt handel i Norge av andre dagligvarer og faghandelsvarer.
Fjerning av tekstiltoll / fjerning av tollfritak i VOEC
Det foreslår ingen reduksjon i tollen på tekstilvarer i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021. Virke mener dette er overraskende gitt tollfritaket for tekstilvarer med verdi opp til 3000 kroner som ble innført for utenlandske nettbutikker som registrerer seg i mva-ordningen for netthandel i utlandet fra 1. april i år. Tollfritaket medfører en stor konkurransevridning, og rammer en allerede presset norsk tekstilhandel sterkt. Næringen sysselsetter 29 000 i Norge, herunder svært mange unge.
Virke er tilfreds med at mva.-ordningen ved netthandel i utlandet, VAT On E-Commerce (VOEC), ble etablert 1. april i år. Det er en suksess at det per i dag er ca 1000 registrerte utenlandske nettaktører i VOEC, selv om noen av de store multinasjonale plattformselskapene ikke er registrert. Det er avgjørende for norsk handelsnærings muligheter til å konkurrere på like vilkår at disse plattformene som selger mye til norske forbrukere, registrerer seg i ordningen og at mva. betales både ved handel i norsk butikk og i utenlandsk nettbutikk.
Svært mange av virksomhetene som har registrert seg i VOEC selger tekstilvarer, som klær og sportsartikler. Disse nyter godt av tollfritak for tekstilvarer med verdi opp til 3 000 kr. Så lenge norske bedrifter må betale toll på tekstilvarer opp til 10,7 prosent er tollfrigrensen i VOEC til stor skade for den norske tekstilhandelsnæringen. 65 prosent av tekstilvarene handlet på nettet har en verdi mellom 350 og 3000 kr.
Tekstilhandelen er blant handelsbedriftene som i størst grad merker konkurransen fra utenlandske nettbutikker. Norske forbrukere handler årlig klær i utenlandske nettbutikker for om lag 3,8 mrd. kr og sportsartikler for om lag 800 mill. kr. Veksten er betydelig høyere enn i norske nettbutikker, selv om disse også tar markedsandeler fra den fysiske butikkhandelen. Tekstilhandelen opplevde en sterk nedgang under første del av koronakrisen, tok seg litt inn i sommer da Ola og Kari ferierte hjemme, men vil oppleve et tøft 2021, ifølge Virkes prognoser. Uavhengig av pandemien, vil konkurransen på nettet skjerpes i tiden fremover.
Virke ber derfor om at Stortinget enten fjerner tekstiltollen eller at utenlandske VOEC-registrerte nettbutikkers tollfritak opp til 3 000 kr fjernes. Dette bør skje så raskt som mulig av hensyn til norske bedrifter og arbeidsplasser.
Tekstiltollen har et årlig proveny på om lag 1 mrd kroner. Virke har estimert at fjerning av tollfritaket for utenlandske nettbutikker vil gi staten opp til 179 millioner kroner i økte inntekter (avhengig av hvor mange utenlandske nettbutikker som registrerer seg i VOEC).