Juventes innspill til helse- og omsorgskomiteens arbeid med statsbudsjettet 2021
Juvente jobber med forebygging, ruspolitikk og å skape gode, trygge og inkluderende ungdomsmiljøer over hele landet. Våre innspill tar utgangspunkt i HODs prop. 1S (2020-2021), kap. 714, post 70, samt kap. 765.
Satsing på folkehelse
Juvente mener at det er avgjørende at helsebegrepet knyttes tett til innsats for å unngå at sykdom og helseutfordringer oppstår. Mennesker er ikke maskiner, vi blir ikke alltid gode som nye etter at man har reparert skader. Vi ønsker en styrking av det forebyggende helsearbeidet. Vi er glade for at psykisk helse og rus fortsatt er prioritert, og at både forebygging, tidlig innsats, og bedre behandling er satsingsområder. Folkehelsearbeidet er avgjørende for utjevning i helse, høy livskvalitet og så lavt hjelpebehov som mulig. Disse elementene må fungere, både hver for seg og sammen, i en god helse- og omsorgspolitikk.
Proposisjonens innledende kapitler gir positive signaler som legger til rette for et godt fokus og solide, forutsigbare rammer for samarbeid mellom det offentlige og frivillig sektor. Videreføringen av folkehelsearbeidet i kommunene, og oppfølgingen av folkehelsemeldingen (med gjentatte omtaler av alkohol som risikofaktor) er viktige elementer som Juvente håper vil ha en positiv effekt, sammen med innføringen av det tverrfaglige emnet «folkehelse og livsmestring» i skolen. Vi har store forhåpninger til den nasjonale alkoholstrategien, og håper at også den kommende NCD-strategien vil fokusere på rusmidler som helseutfordring. Det blir spesielt viktig å styrke forebyggende innsats før man iverksetter den varslede rusreformen, uavhengig av hvordan den til slutt blir utformet. De politiske målene om reduksjon i rusbruk krever grundig og langsiktig innsats.
Pandemien har lært oss at forebygging må være førsteprioritet. Dette også må gjelde ruspolitikken. Vi har gode resultater på ungdoms bruk av rusmidler i Norge, men dette er verken tilfeldig eller selvoppholdende. Resultatene skyldes innsats fra mange aktører over tiår. Norge bruker en rekke virkemidler vi vet har god effekt, og dette er ikke noe som kan gjenskapes på kort varsel dersom vi ikke tar vare på det. Skadevirkningene av rusmiddelbruk blant ungdom er velkjente, men i et samfunn med økende krav til unge fører de også til mer utenforskap enn tidligere.
Norsk ungdom har et risikofylt drikkemønster. Kombinert med bekymringsfulle tendenser i bruk av narkotiske stoffer mener Juvente at vi trenger en forebyggingssatsing, hvor blant annet Islands program Youth In Iceland bør få stor oppmerksomhet. Island har lyktes med å snu høyt forbruk blant ungdom til et av de laveste nivåene i Europa, med virkemidler vi kjenner fra Norge: nettverksbygging, informasjon, foreldreinvolvering, meningsfylt fritid, tydelige rammer, innsats mot utenforskap, kommunikasjon mellom forskere og innbyggere, og bruk av ungdom i arbeidet. Island har bevist at kunnskapsbasert forebygging virker, vi trenger en lignende helhetlig satsing.
De frivillige organisasjonene på rusfeltet vet hvordan man arbeider med disse spørsmålene. Organisasjonenes innsats bygger også opp kompetanse i befolkningen, som igjen gir legitimitet til folkehelsepolitiske avgjørelser og handlingsrom for folkehelsepolitikerne. Tilskuddet til frivillig rusforebyggende arbeid gjennom Helsedirektoratet er en viktig og god ordning, men den lille økningen i tilskuddsramme spises i stor grad opp av prisveksten (fra 44,1, til 45,5 millioner kroner). Juvente ønsker at tilskuddet til frivillig rusforebyggende arbeid gjennom Hdir styrkes, og at det øremerkes midler til rusforebyggende arbeid som har ungdom som viktigste målgruppe.
Utvidet driftstilskudd
Juvente mottok i 2020 tilskudd over statsbudsjettet som ble lagt til vårt ordinære driftstilskudd fra Helsedirektoratet. Dette har vært viktige midler, som har hatt stor effekt på Juventes drift og utvikling av forebyggende tiltak for ungdom. Vi er svært glade for at dette tilskuddet er foreslått videreført også i 2021.
2020 har vært et svært spesielt år. Det meste av Juventes innsats har alltid vært rettet mot fysisk tilstedeværelse i ungdomsmiljøene, og gjennom opplæring og sosial aktivitet i fellesskap. Det ekstra driftstilskuddet muliggjorde raske endringer i tilnærming, og et fast tilbud av digitale aktiviteter allerede fra mars av. Vi fikk mulighet til å oppdatere tiltak og tilnærminger i vårt forebyggende arbeid, blant annet digitalisering av materiell og utsending til skolene, noe som har gjort vårt materiell til et av de mest brukte i skolens arbeid med rusforebygging. Det har gitt omfattende utviklingsarbeid i våre forebyggende programmer, og vi lanserer et nytt program fra nyttår av. Midlene sikrer god utnyttelse av både muligheter og handlingsrom for å styrke det systematiske forebyggingsarbeidet overfor ungdom generelt, og overfor enkelte sårbare grupper. Arbeidet som startet i fjor med innsats rettet mot holdninger rundt drikkekultur har blitt videreført, og resultert i omfattende tiltak og samarbeid rettet mot både russ og faddertid på studiestedene. Juvente har kartlagt og initiert samarbeid på tvers av organisasjonene på rusfeltet, og har også gjort det samme på livsmestringsområdet. Midlene har også styrket arbeidet med livsmestring og psykisk helse, og selv om årets konferanse måtte avlyses fortsetter vi arbeidet med digital kompetanseheving og nettverksbygging. Vi vil spesielt fremheve driftstilskuddets effekt på aktivitet når samfunnet gradvis åpnet opp igjen fra sommeren av. Midlene bidro til at Juvente både kunne gjennomføre sommerleir under gjeldende smittevernregler, og vi ansatte også 6 ungdommer som reiste hele Norge rundt og skapte lokale aktiviteter for andre ungdommer. I tillegg til arbeidserfaring for ungdommene ble det arrangert over 40 ulike aktiviteter, for hundrevis av ungdom over hele Norge.
Det ekstra driftstilskuddet har vært helt avgjørende for det høye aktivitetsnivået i en vanskelig og uforutsigbar periode.
Bruk av unge i forebyggende arbeid
En rekke kunnskapsoppsummeringer og evalueringer, både på rusfeltet og i pedagogikken, har dokumentert en klar og langsiktig effekt av bruk av jevnaldrende i forebyggende arbeid. Bruk av likemenn i rusforebygging er også forankret i WHO/UNODC Standards in Drug Prevention. Siden tidlig 70-tall har ung-til-ung-formidling vært basis i Juventes rusforebyggende prosjekter, fordi metoden er billig i drift, effektiv og troverdig, gir tilgang til ellers vanskelig tilgjengelige befolkningsgrupper (f.eks. Juventes Edruss-prosjekt, og BedreUten rettet mot studenter) og er velegnet til sensitive temaer som rus og seksualitet. I tillegg gir metoden medbestemmelse og rett til medvirkning i arbeid med viktige temaer som berører unges oppvekstvilkår. Dette er en tilnærming frivillige organisasjoner er alene om å kunne tilby, fordi den krever organisering av engasjement i en symmetrisk relasjon. En god forebyggingsstrategi må sikre de frivillige organisasjonenes rolle og tilgang på relevante forebyggingsarenaer, slik som skolen, får å utnytte effekten av de kvalitetssikrede tiltakene.
Juvente foreslår følgende merknad til vedtaket om statsbudsjett for 2021:
Komiteen ber Regjeringen om å styrke den rusforebyggende innsatsen i helsearbeidet, med et særlig fokus på ung-til-ung-arbeid, og å sikre at skolen og frivillige organisasjoner har gode rammevilkår for felles innsats for å utruste barn og unge for å ta gode helsevalg.
Kap. 765 Psykisk helse og rusarbeid
For 2021 er 100 mill. kroner av de frie inntektene til kommunene begrunnet med regjeringens økte satsing på barn og unges psykiske helse, og vi er glade for viljen til å satse. Vi ber komiteen om øremerking av midlene. Vi er bekymret for at lokale prioriteringer i en vanskelig situasjon for kommunene i beste fall vil gi store variasjoner i tilbud, og generelt lite styrking av det forebyggende psykiske helsearbeidet, lavterskeltiltak, oppsøkende arbeid og styrket innsats i overgangsperioder.