Høringsinnspill fra Norges offisers- og spesialistforbund (NOF)

Høring: 1) Statsbudsjettet 2021 (kapitler fordelt til utenriks- og forsvarskomiteen) 2) Evne til forsvar - vilje til beredskap. Langtidsplan for forsvarssektoren
Innspillsdato: 21.10.2020

Fortsatt svak Langtidsplan med en beskjeden start i 2021

Norges offisers- og spesialistforbund - Høringsnotat – Prop 1S (forsvar) og 14S:
Fortsatt svak langtidsplan med en beskjeden start i 2021

Hovedinntrykk
Norges offisers- og spesialistforbunds (NOF) hovedinntrykk av Prop 1S (Forsvar) og Prop 14 S – er fortsatt svak Langtidsplan med en beskjeden start. Oppdatert LTP 2020-2024 beskriver en endret og forverret sikkerhetspolitisk situasjon. Vår oppfatning er at den fremlagte planen og budsjettet ikke i tilstrekkelig grad tar høyde for dette bildet.  

Norges offisers- og spesialistforbund vil fremheve følgende positive forhold:

  • At Brigade Nord utvides til 4 stående mekaniserte bataljoner, fortsatt styrking av Finnmark Landforsvar, varslet anskaffelser av nye helikopter til spesialstyrkene, og styrking av disse med enhet i Ramsund, Styrking av Cyberforsvaret. Alt i tråd med opprinnelig forslag til LTP.
  • At den økonomiske rammen i LTP opprettholdes, i tråd med opprinnelig plan.
  • At styrkingen først år i budsjettperioden er i tråd med foreslått plan, gitt den økonomiske svekkelsen pga Covid-19-pandemien.

Norges offisers- og spesialistforbund vil peke på følgende området for forsterkninger av planen:

Mangelfull personellstyrking – Grunnmur 2.0
Vi viser til at Forsvarssjefen(FSJ) i kommentaren til Prop 62 S sa: «For å bedre reaksjonsevnen og utholdenheten i Forsvaret og få maksimalt ut av dagens struktur, er det behov for en betydelig bemanningsøkning de første årene», og videre at «en redusert bemanningsøkning vil dermed medføre en risiko for at operative leveranser svekkes i de nærmeste årene». Vi deler vurderingen til forrige FSJ og stiller oss fullt og helt bak anbefalingen personellstyrkingen er det viktigste i denne perioden, og mener en slik styrking er nødvendig for å evne å utnytte både det materiellet vi har og vil anskaffe. Vi viser videre til at nye FSJ samt andre grensjefer støtter denne vurdering.

Vi viser til at Regjeringen i budsjettpresentasjonen sa at det legges opp til en personellstyrking i 2021 på ca 79 mill. Av en total økning på ca 2 mrd, fremstår dette som en meget beskjeden styrking av det området som de fleste peker på som mest prekære.

Krav til interneffektivisering og AB&E
Vi viser til at Regjeringen opprettholder ambisjonen om at det skal gjennomføres effektiviserings-kutt på 1.9 mrd i 4 års perioden. I tillegg later det til at Regjeringen viderefører AB&E-kuttene på samme nivå som tidligere. Vår vurdering er at dette samlet sett fremstår som fullstendig urealistiske. Vår vurdering er at utfordringen med for lav bemanning omtalt i forrige punkt i mange tilfeller kan spores tilbake til tidligere års pålegg om «effektiviserings»-kutt. Vi frykter at de foreslåtte tiltakene vil forsterke et allerede tilstedeværende problem for den operative evnen.

Den samlede forventning om effektivisering bør reduseres vesentlig, og eventuelt frigjorte midler bør beholdes i sektoren.

Landmakten - Hæren / Heimevernet
Vi viser til at vi ved flere anledninger har påpekt at den største utfordringen i Forsvaret har vi innenfor Landmakten. Vi støtter de foreslåtte styrkingene. Samtidig mener vi ytterligere tiltak bør gjennomføres og forseres, herunder:

  • Ø Strids- og kampvogner anskaffelser av stridsvogner bør gjennomføres snarlig. Videre må både antall stridsvogner og kampvogner (CV-90 tilsvarende) økes betydelig i antall for både kunne gjennomføre omvæpning av 2. Bn, etablering av den fjerne kampbataljonen i Brigade Nord, og styrkingen i Finnmark.
  • Ø Dedikert helikopterstøtte - Hæren må sikres kontinuerlig dedikert helikopterstøtte, lokalisert i Hærens kjerneområde og av tilstrekkelig omfang.
  • Ø Styrking av bemanningen Hæren må sikres en styrket bemanning utover det Regjeringen legger opp til, og på sikt bør en lett og mobil Brigade Sør etableres.
  • Ø Heimevernet – Bemanningen bør i først omgang økes til 45 000. Etter fremleggelsen av og FFI sin rapport om HV, bør det gjøres en ny vurdering av Heimevernets størrelse.

Sjøforsvaret
Vi konstaterer at Regjeringen foreslår å videreføring og levetidsforlengelse enkelte fartøygrupper inntil en ny utredning om Sjøforsvaret er gjennomført. Vår største bekymring er at dette skyver på nødvendige og påkrevde fornyinger og erstatninger i Sjøforsvaret. Vår anbefaling er at utredningen bes ta høyde for følgende forhold:

  • Ø Kystforsvar – Utredningen bør inkludere en tydeligere satsning på kystnære kapasiteter, inkl. videreføring og forsterkning av Kystjegerkommandoen og erstatning for Skjold-kl.
  • Ø Ubåt – i tråd med FSJ anbefaling bør antall ubåter økes til 5.
  • Ø Minevåpen – Det bør vurderes anskaffelser av nye fartøy for å understøtte minejakt-systemene, og egen bruk av defensive sjøminer.

Luftvern – Vi viser til at Forsvarssjefen etterlyser planer for anskaffelse av mer luftvern.

Strategisk samarbeid / Out-sourcing / Privatisering
Vi noterer oss at Regjeringen i omfattende ordelag omtaler strategisk samarbeid. Vår opplevelse er det at ofte leder til ulike former for out-sourcing/privatisering, noe som bekymrer oss.

Vår vurdering er at out-sorucing/strategisk samarbeid kan vurderes hvis følgende ivaretas:

  • Ø Det gir en økonomisk besparelse.
  • Ø Forsvaret har tilstrekkelig kompetanse «in-house» til en forsvarlig drift.
  • Ø At beredskapsmessig forhold er ivaretatt, også i en krigs-/krisesituasjon.

Vår vurdering er at flere at tiltakene som er iverksatt de siste årene, ikke oppfyller disse kravene.

Evne til å beholde (Incentiver / Ståtid / Utdanning)

Vi viser til at vår største bekymring er knyttet til personell. I den sammenheng slår vi fast det er bredt sett med vilkår og forutsetninger som må være tilstede for at forsvarssektoren skal sikres tilstrekkelig kompetanse over tid, og evne beholde personell. I denne sammenhengen anbefaler vi at incentivene må styrkes, og ikke bare endres. Tilsvarende bør utdanningsordningen styrkes. Og etter vår oppfatning har flere av de tidligere og nå foreslåtte interneffektiviserings tiltak, vil bidra til motsatt effekt.

Formuleringen om å «rekruttere og beholde», bør omformuleres til å «beholde og rekruttere». Ord og handling i langt sterkere grad må fokusere på det som gjør at Forsvaret evner å beholde personell over tid.

EBA (eiendom, bygg og anlegg) – En annen stor bekymring vi har er det betydelige etterslepet og udekkede behovet vi har på innenfor EBA. Vi får ofte tilbakemeldinger om at EBA behov innenfor både operative bygg, kontorfasiliteter og ikke minst, personellrelatert EBA som kvarter og bolig har en dårlig standard eller finnes ikke i tilstrekkelig omfang. Tilbakemeldingen vi får er det grenser for hvor lenge personellet ønsker å jobbe i områder hvor dette er tilfelle. Vi viser til at det for noen år siden var oppslag på at dette behovet beløp seg på 6-8 mrd kr.

Vi anbefaler Stortinget om få seg forelagt en bredere oversikt over omfang og tilstand på EBA, samt oversikt det behov som er skissert på området og omfanget av dette, inklusive EBA for trening og mottak av alliert støtte.

Forsvarets hovedoppgaver – vår anbefaling er Forsvarets hovedoppgave nr. 1, bør inkludere formuleringen «krigsforebyggende terskelforsvar».

Samfunnssikkerhetsmeldingen – vår vurdering er at vurderingene som er gjort i samfunnssikkerhetsmeldingen, og som burde vært gjort i denne,  ikke er tatt høyde for i hverken budsjettforslaget eller forslag til LTP.

Vi viser til at to ulike NOF-notat om Landmakt og Sjømakt er fremsendt komiteen i egen forsendelse.