FFHR viser muligheter med men utfordres på manglende ressurser, koordinering og økonomi.
FFHR – Foreningen for helhetlig ruspolitikk
FFHR-Foreningen for helhetlig ruspolitikk er en ny bruker- og pårørendeorganisasjon som retter seg mot folk med rusrelaterte og psykiske utfordringer og deres pårørende. Vi startet opp i 2020. Flere av oss var tidligere aktive i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon.
FFHR skal bidra aktivt til at tjenestene i rus og psykiatrifeltet skal henge bedre sammen og at det skal være tilgjengelig og et mangfoldig av aktivitetstilbud. Vi ønsker også å legge til rette for at flere kommer ut i ordinært lønnet arbeid. Dette gjennom å inngå samarbeidsavtaler med andre aktører med samme mål som oss. Vi skal ikke gjøre noe alene: vi skal hele tiden se ut over oss selv. Brukeren i sentrum og deres vei tilbake til et bedre liv er drivkraften vår.
FFHR har søkelys på at aktivitet er nøkkelen til suksess for alle mennesker uansett ståsted i hele verden. Fysisk aktivitet har også positiv effekt på psyken.
Ett slag av gangen!
Foreningen for helhetlig ruspolitikk (FFHR) vil dele erfaringer fra brukerundersøkelser om viktigheten av fysisk aktivitet som grunnleggende for vår målgruppe (rus, psykiatri og funksjonshemming) for å komme seg videre i livet etter behandling. FFHR har inngått en langsiktig samarbeidsavtale med Norges Golfforbund og deres tilbud gjennom Golf Grønn Glede, GGG. Sammen har vi etablert et nasjonalt prosjekt som handler om samarbeid med institusjoner, fengsler, kommuner, minoriteter og næringsliv og hvor vi også trekker inn Helsedirektoratet og Nav. Røde Kors og Nettverk etter soning inngår vi også samarbeid med i disse dager. Vi skal inn før, under og etter behandling. Vi lykkes når deltagerne/brukerne fortsetter med aktivitet etter behandling. Golfklubben skal være en sosial arena hvor samhandlingen skal skje både organisert og initiert av den enkelte. Målet er også å få flere inn i "golf for alle" og målet er også å få flere inn i lønnet arbeid gjennom samarbeidspartnere, golfklubben, næringsliv og klubbenes sponsorer. Det handler om å se helheten, og tilrettelegge for det.
Brobyggerprosjektet!
Brobyggeren er et prosjekt vi har gående i Tønsberg der vi samarbeider tett med Tønsberg kommune, A-larm og Kirkens bymisjon. Der har de et mangfoldig tilbud til målgruppen som består av et Hobbysenter der man kan utfolde seg til å lage ulike ting, man restaurerer båter har fredagscafé og mye mer. De har også et tilbud om Golf Grønn Glede som er et tilbud gjennom Nøtterøy Golfklubb. Dette er rettet mot funksjonshemmede, psykisk syke og folk med rusrelaterte problemer. CA 40 golfklubber har dette tilbudet i dag, GGG og det finnes 180 golfklubbber i Norge. Det er nok å ta av!
FFHR har et mål om å samarbeide med alle disse golfklubbene på sikt. Vi har allerede en avtale om tett samarbeid med 7 golfklubber. Trenerne i Golf Grønn Glede er folk som har/har hatt en funksjonshemming, psykiske eller rusrelaterte utfordringer. Med dette oppnår vi gode møter når bruker møter bruker eller det vi kaller et godt Likemannsarbeid.
Brobyggerprosjektet som når mange i Tønsberg ønsker vi å videreføre i Innlandet og i Hallingdal. Vi har på plass folk fra FFHR og flere samarbeidspartnere på disse stedene. Vi vil knytte Golf for alle/Et slag av gangen som en del av tilbudet i brobyggerprosjektet i Innlandet og i Hallingdal. Det er allerede en del av Brobyggerprosjektet i Tønsberg. Slik skal vi bygge sten for sten i hele landet. Dette er fantastisk spennende og hvilken mottagelse vi får ute er utrolig bra.
Vi har også hatt flere samtaler med Nettverk etter soning og er i ferd med å skrive en samarbeidsavtale med dem. Dette for å knytte Voksenopplæring og andre tilbud de har som en del av det tilbudet vi ønsker å gi, sykkelverksted cafédrift med mer.
I Hallingdal har vi et samarbeid med Videre i livet. Det er en dame som leier inn lærere for å sluse unge voksne som skolen ikke passet helt for frem til et fagbrev eller en studiekompetanse.
Vi har også en avtale om å utarbeide et matlagingskurs i samarbeid med Blå Kors Slemdal, der vil Nettverk etter soning kobles på med en av sine kokker.
FFHR vil også jobbe politisk gjennom og vise hva man må gjøre i forhold til de sårbare overgangene. Vi vil oppsøke de politiske partiene lokalt og nasjonalt. Vi sitter allerede i en rekke utvalg og råd der vi er med å påvirke tjenestene i etter vår mening riktig retning.
FFHR har også som mål å løfte Individuell plan som det fantastiske verktøyet det kan være hvis man legger til rette for det. Å myndiggjøre fagfolk som jobber tett med pasienter og brukere slik at de får med seg beslutningsmyndighet når de skal inn å samhandle med andre aktører, og ikke minst pasientene, er noe som må på plass for å legge til rette for bedre samhandling.
FFHR vil også jobbe for at vi får et finansieringssystem som gjør at det lønner seg økonomisk å samhandle. I dag blir alle målt på en begrenset økonomi, i svært liten grad på kvalitet.
FFHR vil oppfordre alt og alle til å slutte å kalle rusavhengige som de aller svakeste. Rusavhengige er resurssterke mennesker, men ofte med et dårlig selvbilde og mye angst. Mange rusavhengige trenger følge inn i aktivitet og arbeid. FFHR vil ta de første stegene med dem. Vi vil ikke som bruker og pårørendeorganisasjon bare fortell hva vi mener alle andre skal gjøre. Vi skal være med å bidra til at vi får en helhetlig ruspolitikk der tjenestene henger sammen og ikke minst at man legger til rette for et bedre forvern og et langt bedre ettervern, som varer. Vi ønsker også at de som soner skal bli rehabilitert som en del av soningen. Begynne å spille golf mens man er innsatt for så å fortsette med det når de slipper ut kan være en god start. Vi er deres støttespillere på veien.
FFHR skal vise at det nytter å få til en helhetlig tenking som gir resultater!
Vi ønsker å gi synspunkter om viktigheten av en helhetlig ruspolitikk. For mange har tilbakefall kort tid etter at behandling/soning er avsluttet. Årsakene er mange men det er et stort mørke, mangel på ressurser, tilbud og koordinering til å se hele menneske i et nytt livsløp. Og det handler om mangelfull forutsigbarhet rent økonomisk for oss som jobber i feltet hver dag som skulle ønske å bruke langt mer innsats for en sårbar gruppe tilbake til livet hvor selvtillitten og mestringsfølelsen ikke er tilstede.
Oslo, 20. oktober 2020
Daglig leder FFHR Styreleder FFHR
Jon Storaas Marianne Smith Magelie