Høringsinnspill fra Søre Sunnmøre, Romsdal, Nordmøre, Namdal tingrettar og Sunnmøre jordskifterett

Høring: Videokonferansehøring: Endringer i domstolloven (domstolstruktur) (Prop. 11 L (2020-2021))
Innspillsdato: 30.10.2020

Domstolstruktur - Etablering av Hallingdal og Ringerike tingrett

Vi foreslår at Hallingdal og Ringerike tingrett etableres ved at Hallingdal tingrett og Ringerike tingrett slås sammen til en tingrett med rettssteder på Nesbyen og i Hønefoss. Vi ser for oss at sammenslåingen bør bygge på følgende forutsetninger: 

•    Begge rettssteder skal være bemannet med både dommere og saksbehandlere. 

•    Rettsaker som hører hjemme i Hallingdalsregionen skal behandles på Nesbyen, mens saker som hører          hjemme i Ringeriksregionen skal behandles i Hønefoss. 

•    De to rettsstedene skal være likestilte med hensyn til tilførsel av ressurser. Likestillingen av de to                    rettsstedene innebærer at det ikke skal etableres et hovedsete. Sorenskriveren forutsettes å være til              stede ved begge rettssteder, eventuelt etter nærmere regulering i arbeidsavtalen. 

Den modell sorenskriverne i Hallingdal og Ringerike her presenterer møter de regionalpolitiske krav på en smidigere måte enn forslagene fra Regjeringen og Domstolkommisjonen. Forslaget gir samlet sett den beste løsningen for brukerne, regionene og tingrettene. 

Vi forstår det slik at stortingsflertallet mest sannsynlig vil konkludere med at dagens domstolstruktur skal opprettholdes. Det er imidlertid grunn til å tro at det i tiden fremover vil bli arbeidet med enkelte justeringer i den strukturen vi i dag har. Vi mener derfor at vårt forslag møter de krav som med rimelighet kan stilles av befolkningen, myndigheter og næringslivet i fremtiden. 

En sammenslåing av Hallingdal og Ringerike tingrett med to rettssteder innebærer at kompetanse og ressurser kan beholdes og utvikles i regionene. 

Ordførerne i Hallingdal har gitt sin tilslutning til innholdet i dette brevet. 

En sammenslåing av Hallingdal tingrett og Ringerike tingrett vil ha følgende konsekvenser:

1. En tingrett med stort befolkningsmessig og geografisk nedslagsfelt

Hallingdal og Ringerike tingrett vil bli en domstol for 65 – 70 000 innbyggere.  I tillegg til de fastboende vil det i denne rettskretsen, særlig i kommunene i Hallingdal, være en meget betydelig hyttebebyggelse som erfaringsmessig bringer et stort antall saker inn for tingrettene. 

Rettskretsen vil ha en betydelig geografisk utstrekning fra Bærum i øst til vestlandskommunene Eidfjord, Ulvik, Aurland og Lærdal i vest. 

2. Nærhet til brukerne

En sammenslåing av Hallingdal tingrett og Ringerike tingrett med rettssted på Nesbyen og i Hønefoss innebærer at det rettssøkende publikum, næringsliv, myndigheter og befolkningen for øvrig, i disse regionene fortsatt vil få behandlet sine saker i rimelig nærhet av bosted og arbeidssted. Saker som hører hjemme i Hallingdalsregionen vil bli behandlet på Nesbyen og saker som hører hjemme i Ringeriksregionen vil bli behandlet i Hønefoss. 

Det er i mange sammenhenger uttalt at folk flest sjelden eller aldri møter i tingretten, og at hensynet til det rettssøkende publikums nærhet til tingretten ikke bør tillegges særlig vekt. Arbeidet med å digitalisere tingrettene og utvidet bruk av elektronisk kommunikasjon vil også påvirke behovet for oppmøte i retten. Det er imidlertid sikkert at det rettssøkende publikum, advokater og andre profesjonelle aktører vil måtte møte fysisk i retten også i fremtiden. De profesjonelle aktører har derfor mange oppmøter i retten. 

Det er også en kjensgjerning at mindre ressurssterke brukere oftere møter i tingretten enn gjennomsnittet. Dersom disse brukerne – som ikke alltid kjører bil – får lange reiseavstander kanskje også med overnatting, vil de oppleve fremmøtet som krevende og mange vil utebli. Det får betydning for en effektiv avvikling av sakene. For de som faktisk benytter tingrettene er derfor nærhet av stor betydning. Det må først og fremst tas hensyn til de som benytter tingretten. For den del av befolkningen som sjelden eller aldri møter i tingretten har det mindre betydning om reiseveien er lang. Med rettssteder på Nesbyen og i Hønefoss vil nærheten til tingretten for alle praktiske formål bli tilfredsstillende. 

3. Opprettholdelse av kompetanse og tilgang til rettshjelp

Domstolstrukturen er av betydning for lokalisering av kompetansearbeidsplasser.  Dette gjelder dommer- og saksbehandlerstillinger i tingretten, og det gjelder advokater og arbeidsplasser ved advokatkontorer samt annen rådgivning knyttet opp mot advokatmiljøer.  Det er en kjensgjerning at advokater fortrinnsvis etablerer seg der tingretten holder til. Også for rekruttering til andre stillinger i regionene som krever høyere utdanning vil juristmiljøet som tingretten er en del av være av betydning. 

Forslaget innebærer at advokat- og rådgivningsmiljøene opprettholdes både i Hallingdal og på Ringerike, noe som bidrar til at enkeltpersoner og næringslivet får tilgang til rettshjelp og annen rådgivning innen rimelig nærhet av sitt tilholdssted.  

4. Fleksibilitet, større faglig miljø og moderat spesialisering

En sammenslåing av de to tingrettene med dommere og saksbehandlere på Nesbyen og i Hønefoss vil bety større fleksibilitet og det vil legge til rette for høyere produktivitet. Dommere med arbeidssted på Nesbyen vil fra tid til annen pådømme saker i Hønefoss og dommere med arbeidssted i Hønefoss vil pådømme saker på Nesbyen. En sammenslåing vil innebære at saksbehandlerne opprettholder sitt arbeidssted, men digitaliseringen bidrar til at saksbehandlere kan behandle saker uavhengig av hvor rettsmøtene skal gjennomføres. Dette gir mulighet for en fleksibel bruk av ressursene.  

En sammenslåing av de to tingrettene vil gi et større faglig miljø både for saksbehandlere og dommere. Med flere medarbeidere vil det ligge til rette for en moderat spesialisering i større grad enn ved mindre domstoler. Større fagmiljøer og mulighet for spesialisering står sentralt i Domstolkommisjonens forslag.

Hallingdal tingrett og Ringerike tingrett har i dag til sammen 6 dommerårsverk og 7 saksbehandlerårsverk. Den nyetablerte domstolen vil bli stor nok til å tilfredsstille kravene til spesialisering for behandling av barnesakene (barnevernssakene og foreldretvistene). 
En sammenslåing betyr at tingretten kan behandle barnesakene. 

En sammenslåing vil innebære noe reiseaktivitet for dommerne, men verken hyppigheten av reiser eller avstanden mellom de to rettsstedene vil være slik at det antas å bli særlig belastende for den enkelte dommer. Større enheter medfører større reiseaktivitet. Forslaget innebærer at det er dommerne og ikke det rettssøkende publikum som får belastningen.

5. Lokaler

Hallingdal tingrett tar nå i bruk nytt og moderne tinghus på Nesbyen og Ringerike tingrett har nytt og moderne tinghus i Hønefoss. Forholdene er derfor lagt til rette for etablering av Hallingdal og Ringerike tingrett med opprettholdelse av rettsstedene på Nesbyen og i Hønefoss.

6. Domstolstrukturen i tidligere Buskerud fylke

Den foreslåtte sammenslåingen vil innebære at domstolstrukturen i Buskerud i løpet av få    
år reduseres fra fem til tre tingretter, idet Kongsberg tingrett og Eiker, Modum og Sigdal  
tingrett nylig er slått sammen til Kongsberg og Eiker tingrett. 


Stein Arne Vedde/sign.                               Marit Nervik/sign.
Sorenskriver i Hallingdal tingrett                Sorenskriver i Ringerike