MELD. ST. 31 (2019-2020) – SAMISK SPRÅK, KULTUR OG SAMFUNNSLIV
Innspill til avsnitt 6.1.3.1 Plattformnøytral tilskuddsordning for samiske aviser, side 28:
Sálas støtter at tilskuddsordninga gjøres plattformnøytral, men vil påpeke følgende:
Mediemangfoldutvalget tar feil når det hevdes at ordninga «i dag i liten grad gir de samiske avisene incitament til å satse på digitale forretningsmodeller» som «i større grad vil kunne stimulere til innovasjon og mer effektiv distribusjon». Dette utsagnet er uriktig og illustrerer manglende kompetanse og innsikt i samiske pressespørsmål og i det samiske samfunnet. Mediemangfoldutvalget var sammensatt uten representasjon fra urfolk og andre minoriteter.
Å gjøre støtteordningen plattformnøytral vil i dagens situasjon neppe ha særlig praktisk betydning og vil i seg sjøl verken bidra til innovasjon eller mer effektiv distribusjon. Utvalget har åpenbart fulgt dårlig med i timen når det hevdes at dagens støtteordning gir liten grad av insitament til å satse på digitale forretningsmodeller.
Både Ávvir og Ságat etablerte moderne digitale nettaviser i 2015, innenfor dagens ordning. Utviklingen de senere år har vist at det digitale opplaget er stigende, samtidig som papiropplaget fortsatt holder rimelig stand. Dagens støtteordning er således verken noe hinder eller dårlig insitament for å satse digitalt.
Hinderet for videreutvikling av samisk dagspresse er ikke manglende plattformnøytralitet, men bevilgningsnivået. Mediemangfoldutvalget foreslo å styrke den norske pressen med fra 743-843 millioner kr ekstra per år, men ikke ett øre for å styrke den samiske dagspressen.
I dag disponerer NRK Sápmi økonomiske ressurser på omlag tredobbelt av samisk dagspresse. Sálas har med tyngde hevdet at pressestøtten til samiske aviser må løftes opp på samme nivå som NRK Sápmi. Dette for å styrke bredden og unngå en monopolisering og/eller ensretting i samisk journalistikk. Det er viktig at ikke bare NRK, men også de samiske avisene har økonomiske ressurser både til å konkurrere om arbeidskraft, samt til å bygge opp robuste redaksjoner og avishus som kan drive aktiv gravejournalistikk i Sápmi.
Målet for samisk pressepolitikk må derfor være å sikre og utvikle grunnlaget for de to samiske dagsavisene Ávvir og Ságat ved å trappe opp budsjettrammen til samiske aviser til samme nivå som samisk kringkasting.
På bakgrunn av innspillet fra Mediemangfoldutvalget har regjeringa antatt at plattformnøytralitet «kan gi bedre distribusjon, mer samisk innhold, flere aktører og økt mediemangfold». Plattformnøytralitet vil imidlertid i seg selv ikke få slik effekt.
Skal den digitale distribusjonen bedres, må dette skje ved utbygging av høyhastighets bredbånd over hele landet. Her har Mediemangfoldutvalget presist definert problemet i NOU 2017:7 Det norske mediemangfoldet, punkt 8.6.3.3. Tilgang til bredbånd (side 177):
- «Husstander uten grunnleggende bredbåndshastighet ligger i spredtbygde strøk, hvilket innebærer en risiko for at enkelte norske borgere ikke vil kunne ivareta sine grunnleggende rettigheter og plikter, og være sikret reell ytringsfrihet, informasjonsfrihet og tilgang til grunnleggende informasjon via mediene.»
Mange samiske bygder, grender og spredtboende husstander i Sápmi er uten grunnleggende bredbåndshastighet. I vår digitaliseringsiver må vi dessuten heller ikke glemme at mange samer fortsatt lever i en analog verden. Også dette er mennesker med krav på respekt og rett til demokratisk samfunnsdeltakelse.
Ønsket om «mer samisk innhold, flere aktører og økt mediemangfold» oppnås ikke ved å svekke det eksisterende samiske dagspressetilbudet.
Eventuelle nye aktører i støtteordninga må finansieres ved friske midler, ikke ved redusert støtte til eksisterende aviser. Den enes brød må ikke bli den andres død. En ny ukeavis vil eksempelvis bety behov for rammeøkning på minst 3,2 millioner kr.
Å sende regninga for nye aktører til dagsavisene Ávvir og Ságat vil bety reduserte utgivelser. Vi advarer mot å skru klokka kraftig tilbake, slik at Sápmi mister sine to dagsaviser det har tatt over 60 år å bygge opp. Det vil bety redusert og ikke økt mediemangfold.
Stortinget står overfor et viktig veivalg – fremskritt eller tilbaketog for urfolkspressen i Norge. Stortinget bør slå ring om de to dagsavisene som er så viktige for å ivareta samisk demokrati, ytringsfrihet og identitet. Vi ønsker utvikling – ikke avvikling av samisk dagspresse.
Kommunalkomiteen (alle partier utenom FrP) var i flere år etter årtusenskiftet en aktiv pådriver for det samiske dagsavisprosjektet, som ble realisert i 2008/09. Vi håper på like god oppfølging av vårt innspill i komiteens merknader til stortingsmeldinga.
KONKLUSJON:
- Distribusjonen bedres ved å sikre hele befolkninga tilgang til bredbånd med grunnleggende hastighet. Den enkeltes tilgang til funksjonelt bredbånd er avgjørende for å kunne delta i samfunnslivet. De demokratiske rettighetene må ivaretas, også for den «analoge» del av samefolket.
- Mer samisk innhold og økt mediemangfold oppnås kun ved å bedre rammevilkårene og øke bevilgningsnivået til samiske aviser. Stortinget bør fastholde det pressepolitiske målet om å sikre og utvikle eksistensgrunnlaget for de to samiske dagsavisene Ávvir og Ságat.
- Eventuelle nye aktører i tilskuddsordninga for samiske aviser må finansieres ved friske midler, ikke ved redusert støtte til eksisterende aviser.