Høringsinnspill fra SAS Scandinavian Airlines Systems

Høring: Videokonferansehøring: 4 representantforslag om luftfart
Innspillsdato: 06.01.2021

Høringsinnspill fra SAS på 4 representantforslag om luftfart

Til: Transport- og kommunikasjonskomiteen

Fra: SAS

Dato: 6. januar 2021

 

Høring – Representantforslag om luftfart, møte 12. januar

Vi viser til representantforslag om luftfart og høringsmøte 12. januar 2021. Forslagene berører en rekke ulike temaområder, og vi henviser til NHO Luftfarts innspill i denne anledning som vi stiller oss bak.

SAS vil herved understreke noen av momentene, og legge til enkelte viktige punkter som også særskilt angår SAS og selskapets rolle som viktigste samfunnsaktør i luften, både innenriks i Norge, og for landet i internasjonal sammenheng.

  • Koronakrisen og reiserestriksjonene har rammet selskapene i Norge ulikt. Sett i forhold til status ved inngangen til 2020, hvor SAS i flg. prognosen lå an til tidenes beste resultat etter flere gode år til tross for skarp konkurranse, så er SAS hardest rammet av krisen og de internasjonale reisebegrensningene. SAS fikk først føling med Corona-viruset allerede i januar ‘20, og kansellerte da de første flygningene til/fra destinasjonene i Kina.

 

  • o Da de internasjonale reiserestriksjonene ble innført 12. mars, så forsvant ca. 85 % av inntektene over natten.

 

  • o 5 000 av ansatte har mistet jobben, over 1 300 av disse i Norge. Tilsvarende antall har blitt permittert.

 

  • o Det økonomiske resultatet for regnskapsåret viste et tap på ca. SEK 10 mrd.

 

  • Kompensasjon for omsetningstap. I samsvar med hva man har gjort overfor andre næringer, så må myndighetene bidra med kompensasjon for det omsetningstapet som er en direkte følge av reiserestriksjonene som myndighetene selv har innført. Kompensasjonen bør være gjeldende for det store omsetningstapet selskapet har blitt påført fra mars 2020 til mars 2021. SAS kan ikke understreke nok at dette haster, og at kompensasjons-størrelsen må være godt i samsvar med tapene.

 

  • Refusjon for kansellerte flygninger. Reisende som har fått sine flygninger kansellert som følge av myndighetenes reiserestriksjoner har krav på å få billettene refundert i tråd med vilkår/lovverk. SAS har også i denne krisen en overordnet holdning om at alle som er berettiget refusjon skal få dette. Flere millioner SAS-kunder er berørt, og selskapet har stått overfor en eksepsjonell belastning med store volumer og en kompleksitet som klart skiller seg fra de andre selskapene i Norge, og som ingen organisasjon kunne ha vært forberedt på å håndtere etter normale standarder.

 

  • o En lang serie med ekstraordinære tiltak har blitt innført, og ved årsskiftet var NOK 5,5 mrd. utbetalt til kundene, og selskapet hadde da håndtert 99 % av alle saker relevant for 7-dagers tidsfristen gitt i EU261-bestemmelsene.

 

  • o SAS rapporterer månedlig vedrørende refusjonssakene til Luftfartstilsynet, og ble ilagt en tvangsmulkt på NOK 1 mill. for status pr. 1. desember.   

 

  • Statlig rutekjøp. Regjeringen har uttalt planer om å lyse ut en konkurranse for kjøp av flytjenester fra og med 1. mars 2021. Dette vil i samsvar med EU/EØS-regelverket inkludere selskaper som ikke har hatt sin virksomhet innenriks og heller ikke vært rammet av de norske myndigheters reiserestriksjoner. Mens f.eks. SAS som har ivaretatt kritisk norsk infrastruktur i perioden, og samtidig blitt satt kraftig tilbake, så vil en slik statlig kjøpsordning bidra til å bygge opp andre aktører på norske ruter.

 

  • o Kjøpsløsningen vil slik den er foreslått påvirke markedet i slik grad at regioner i Norge kan miste viktige flyforbindelser både innenriks og internasjonalt; Gjennomgående flyforbindelser og sømløse reiser som kun er tilgjengelige gjennom nettverkselskaper som SAS (IATA)

 

  • o Ruter som er bygd opp gjennom flere års aktivitet, vil trolig ikke kunne gjenopprettes til det flytilbudet man hadde før koronakrisen hvis nye aktører inviteres inn på statlige midler.

 

  • o Ivaretakelse av barn som reiser alene, funksjonshemmede (universell utforming) og sertifisert håndtering av farlig gods er eksempler på elementer som er viktige for det som forventes av flytransporttjenestene i langstrakte Norge, men som man ikke finner hos lavprisaktører som står utenfor IATAs standarder og forpliktelser.

   

  • Nettverkselskap er strategisk viktig for alle land. SAS er ryggraden innenriks ved å betjene 15 destinasjoner i Norge, i sømløs kombinasjon med Widerøe ut til distriktene, og ut i verden i eget og i Star Alliance’ store internasjonale nettverk. Herunder også globalt i IATA-samarbeidet, som sikrer reisende gjennomgående flyvninger til alle verdensdeler, og ivaretar kundene om uregelmessigheter oppstår. Dette er det strategisk viktig for et land å opprettholde.

 

  • o Flyet sikrer næringsvirksomhet over hele landet, og gir via nettverkselskapet SAS sømløse koblinger (på samme billett) viktige forbindelser til verdens markeder.

 

  • o I Norge er flyet (SAS/WF) garantisten for at man skal ha tilnærmet lik tilgang på helsevesenet uansett hvor du bor i Norge.

 

  • Samfunnets klare forventninger til en luftfart hvor utslippene går ned de kommende årene er fullt ut sammenfallende med SAS’ høye ambisjoner om å gjøre norsk og skandinavisk luftfart til den mest bærekraftige i verden. For å få dette til må forutsetningene legges til rette for et samarbeid for å nå klimamålene, gjennom innføring av rammevilkår som stimulerer verdikjeden, og gjøre det mulig å foreta dyre investeringer innenfor holdbarhetsområdet, som innbefatter utvikling og kjøp/bruk av siste teknologi (fly/motorer) og mer bærekraftig drivstoff.

 

Vi ønsker at man benytter den særnorske CO2-avgiften til oppbygging av et klimafond direkte rettet mot luftfarten, og som et ekstra stimuli for større tilgang på fossilfritt alternativ.

 

  • o SAS har i sin strategiplan mål om å ta et globalt lederskap når det gjelder mer bærekraftig luftfart, og selskapets miljømål og satsning bekrefter ambisjonene. Konsernsjef Rickard Gustafson ble nylig valgt inn som IATAs nye styreleder fra 2022, og vil ha bærekraft som sin hovedsak i dette tillitsvervet.

 

  • Norge savner en luftfartsstrategi som reflekterer det faktum at landet er en del av Skandinavia og ligger langt mot nord i verden, med en topografi som gjør flyet til en livsviktig pulsåre hvor 70 % av befolkningen ikke har alternativer til flyet ved transport over lengre avstander. Rent strategisk er det viktig for et land å ha gode flyforbindelser både innenriks og globalt for handel og kommunikasjon i vid forstand, og for å sikre en verdiskapning til det beste for næringsliv og samfunn - uansett hvor man bor i landet.

 

  • Avgiftsreduksjoner under koronakrisen. Med henvisning til NHO Luftfarts notat, så ønsker vi at flere av tiltakene som myndighetene har iverksatt på midlertidig basis må få varig karakter, herunder permanent bortfall av passasjeravgiften.