Høringsinnspill AMCAR Melding St 13 Klimaplan 2021-2030 Stortinget
Høringsinnspill til Meld. St. 13 (2020-2021) Klimaplan for 2021-2030
AMCAR viser til Meld. St. 13 (2020-2021) Klimaplan for 2021-2030 som er til behandling i Energi- og miljøkomiteen, og gir med dette sine innspill. AMCAR representerer 44.000 mennesker som er opptatt av bil og er dermed Norges største bilentusiastorganisasjon.
AMCAR mener regjeringens klimaplan som ble fremlagt 8. januar vil virke mot sin hensikt på enkelte områder. Planen introduserer for første gang forbud og tvang som tiltak for å nå målet om at det kun skal selges nullutslippsbiler i 2025. Etter vår mening vil det svekke folks tillit til regjeringens miljøpolitikk. AMCAR mener det er viktig å jobbe for lavere utslipp, men på en måte som opprettholder entusiasme for utslippsreduksjoner gjennom insentiver uten å gjøre hverdagen vanskelig folk.
I Norge er vi avhengige av bilen. Salget av elbiler øker, men andelen av bilparken er fremdeles godt under 10 prosent. Bensin- og dieselbiler vil derfor dekke behovene til privatpersoner og næringsliv i mange år fremover. Bilen gir bevegelsesfrihet og økte muligheter på tvers av inntektsnivå og geografi. Det må vi ta høyde for i klimapolitikken.
Nullutslippssoner
Det er urovekkende at det i klimaplanen åpnes for innføring av såkalte nullutslippssoner, noe som i praksis er et forbud mot bruk av bensin- og dieselbiler i utvalgte områder. AMCAR har merket seg at dette er noe byrådene både i Bergen og Oslo har ønsket seg, til tross for at det ikke foreligger noen dokumentasjon på at slike soner har en positiv klimaeffekt. AMCAR vil sterkt fraråde et slik tiltak.
I Meld. St. 13 fastslår regjeringen at 2025-kravet om salg av bare nye elbiler ligger fast. Om målet ikke ligger an til å nås legger meldingen opp til å stramme til tiltakene, eksempelvis ved tiltak som forbudssoner for bensin- og dieselbiler. AMCAR ber Stortinget fastslå at det ikke skal være nullutslippssoner som hindrer folk i å kjøre sin bensin- eller dieselbil i deler av norske byer.
2025-målet om nysalg av elbiler
AMCAR ber Stortinget i behandlingen av meldingen fastslå at det ikke er et absolutt mål at 100 prosent av nybilsalg i 2025 må være såkalte nullutslippsbiler. En høy elbilandel, men ikke nødvendigvis 100 prosent, er også et resultat man kan være godt fornøyd med.
AMCAR merker seg at regjeringen vil følge opp mot EU om det er mulig å forby salg av bensin- og dieselbiler. AMCAR ber Stortinget slå fast at man ikke går videre med arbeidet med å forby salg av bensin- og dieselbiler.
Avgifter og innblandingskrav
AMCAR vil påpeke at mange er avhengig av sin bensin- og dieselbil for å få hverdagen til å gå opp, og selv med tilnærmet 100 prosent elbilandel av nybilsalget i 2025 vil fortsatt nesten 70 prosent av bilparken gå på bensin eller diesel.
AMCAR merker seg at Meld. St. 13 legger opp til en voldsom avgiftsøkning på bensin- og dieselbiler. CO2-prisen per tonn foreslås økt opp til 2000 kroner etter dagens kroneverdi. Det betyr isolert sett avgiftsøkninger for bensin og diesel på hhv. 4,10 og 4,70 kroner per liter inkludert merverdiavgift. Krav til innblanding av biodrivstoff i bensin og diesel som selges fra pumpene fordyrer drivstoffet ytterligere.
AMCAR ber Stortinget fastslå at økninger i CO2-avgiften kompenseres gjennom redusert veibruksavgift, slik at avgiftsbyrden på drivstoff ikke øker.
Ved økninger i innblandingskrav for biodrivstoff som har en dyrere råvarepris, har Stortinget tidligere kompensert gjennom å redusere veibruksavgiften. AMCAR mener dette er en praksis som bør videreføres dersom ikke bensin og diesel unntas fra avgiftsøkningen. AMCAR vil påpeke at bilister allerede betaler en pris på utslipp per tonn CO2 på 13 000 kroner når man regner med CO2-avgiften i engangsavgiften ved nybilkjøp. Det er derfor ikke rimelig å øke avgiftsbelastningen videre.
AMCAR merker seg at regjeringen i Meld. St. 13 skriver at økte avgifter på utslipp av klimagasser skal gi tilsvarende skattelettelser for de som rammes. Problemet med en slik vridning er at de som ikke har råd til å anskaffe en ny elbil, og er avhengig av dieselbil, fortsatt vil sitte igjen med avgiftsregningen. AMCAR mener bilavgiftene ikke bør økes fra dagens nivå.
Biodrivstoff og sikringskvalitet
Mange gamle biler tåler ikke drivstoff med høy andel biodiesel. Å stå over vinteren med slikt drivstoff på tanken kan ødelegge en entusiastbil. Ved økt innblanding av biodiesel mener AMCAR det blir stadig viktigere å innføre sikringskvalitet E0, dvs. at drivstoff gamle biler tåler er tilgjengelig over hele landet. AMCAR ber Stortinget i klimameldingen fastslå at det nå skal innføres krav om sikringskvalitet, slik at eldre biler har riktig drivstoff tilgjengelig med god dekning over hele landet. Og at salg av sikringskvalitet ikke inngår i omsetningskravet til biodrivstoff.
Bilhobby og importforbud
AMCAR er også opptatt av at det skal være mulig å drive bilhobby og anskaffe entusiastbiler, nye som gamle, og at det fortsatt skal være mulig å importere brukte bensin- og dieselbiler. AMCAR ber Stortinget uttrykkelig fastslå at det ikke skal innføres forbud mot import av bensin- og dieselbiler, verken nye eller brukte.
Veibruksavgift for elbiler og veiprising.
AMCAR merker seg at satellitt-basert veiprising ikke er trukket frem i klimaplanen 2021-2030 som et særlig tiltak for et bedre klima og miljø. Det er vi fornøyd med. Det Klimaplanen derimot trekker frem er at såkalte nullutslippsbiler ikke betaler eksterne kostnader ved bruk av bil, slik som ulykker, kø, støy, mv. Bompengeutvalget har konkludert med at elbiler gir minst like stort utslipp av svevestøv, de er tyngre og elbiler har de samme kø-, ulykkes- og støyeffektene som andre kjøretøy. Det er kostnader som burde prises for elbiler på lik linje med andre kjøretøy, men AMCAR ønsker ikke at dette gjøres gjennom satellitt-basert veiprising.
Selv om Datatilsynet har uttalt at satellitt-basert veiprising under visse forutsetninger kan innføres uten at det går utover personvern, mener AMCAR fortsatt at et slikt system innebærer for stor grad av overvåkning. Vi frykter dessuten at et slikt system blir for uoversiktlig for bilistene, at det blir dyrt å innføre og at det kan bli sårbart for manipulering. AMCAR frykter også at et slikt system øker tilbøyeligheten til å øke avgiftsnivået uten dokumentert klima- og miljøeffekt.
AMCAR ber Stortinget si nei til satellitt-basert veiprising.
AMCAR vil til sist minne om at bilistene har levert godt på miljø, og har i det store valgt biler som slipper ut stadig mindre. Dette har bidratt godt til en nyere, sikrere og tryggere bilpark. AMCAR tror på insentiver for å lykkes i miljøpolitikken, ikke tvang.
Oppsummering
- Stortinget ber regjeringen stanse videre arbeid med nullutslippssoner som hindrer folk i å kjøre sin bensin- eller dieselbil i deler av norske byer.
- Stortinget fastslår at en høy elbilandel er god måloppnåelse for 2025-målet om andel nullutslippsbiler i nybilsalget, og at 100 prosents elbilsalg ikke er et absolutt mål.
- Stortinget ber regjeringen stanse videre arbeid med å forby salg av bensin- og dieselbiler.
- Bilavgiftene bør ikke økes fra dagens nivå.
- Avgiftsbelastningen må ikke øke på drivstoff.
- Økt innblanding av dyrere biodiesel kompenseres gjennom redusert veibruksavgift.
- Stortinget ber regjeringen innføre krav om sikringskvalitet for drivstoff for landets bensinstasjoner, slik at eldre biler har riktig drivstoff tilgjengelig med god dekning over hele landet.
- Stortinget ber regjeringen om ikke å innføre forbud mot import av bensin- og dieselbiler, verken nye eller brukte.
- AMCAR ønsker ikke satellitt-basert veiprising fordi det blir for stor grad av overvåking.
Vennlig hilsen AMCAR
Hilberg Ove Johansen
General Manager