Frelsesarmeens høringsinnspill til Rusreformen

Frelsesarmeen støtter intensjonen i rusreformen om å flytte samfunnets reaksjoner for bruk av illegale rusmidler fra straff til helse. Frelsesarmeen mener at en vellykket rusreform er avhengig av friske, øremerkede midler til forebygging, behandling og oppfølging. Vi vil oppfordre til at rusreformen følges opp av en opptrappingsplan for forebyggende arbeid.

Frelsesarmeen er positiv til endringene gjort i etterkant av NOU 2019:26, herunder senkningen av terskelverdier som utløser straffefritak, innføringen av gebyr for manglende oppmøte til den kommunale rådgivingsenheten for narkotikasaker og presiseringen av foresattes ansvar der den som kalles inn til rådgivende enhet er under 18 år.  Videre vil det være viktigere enn tidligere å opplyse tydelig om rusmidlers skadelige effekt. Frelsesarmeen mener at en vellykket rusreform må ha et klart og omfattende fokus på forebygging og informasjon, med hensiktsmessige reaksjoner på avdekket bruk av illegale rusmidler. Samtidig er det avgjørende at det kommuniseres tydelig at narkotika er ulovlig, også etter rusreformen.

NOU 2019:26 viser til tilsvarende reform i Portugal. Det pekes på at avkriminalisering av bruk av narkotika og innføring av nemder var to av en rekke tiltak som også blant annet innebefattet økt oppmerksomhet mot primærforebygging og dobling av offentlige midler til blant annet forebygging, forskning og opplæring.

Den foreslåtte rusreformen er et viktig prinsipielt vedtak som har stor betydning for hvordan samfunnet ser på mennesker som bruker illegale rusmidler. For at det ikke skal ha negative konsekvenser for samfunnet må det følges opp av en satsning på konkrete virkemidler og nye verktøy både for forebyggende arbeid, behandling og oppfølging. Årsaken til at reformen i Portugal anses som vellykket er fordi avkriminaliseringen og innføring av nemdene var en del av et større løft på rusfeltet.

Opptrappingsplan for forebyggende arbeid og oppfølging av unge

Frelsesarmeen er bekymret for at rusreformen vil føre til lavere terskel for eksperimentell og rekreasjonell bruk av narkotika, med påfølgende økning i bruk. En slik økning vil gi negative konsekvenser for folkehelsen generelt, med en økning av personer som blir avhengige med de skadevirkningene det kan få for dem.

Det er en forutsetning for en vellykket reform at kommunenes kapasitet styrkes til dette arbeidet. En opprustning av forebyggende tjenester, skolehelsetjenester og barnevernets beredskap er etter Frelsesarmeens erfaring avgjørende for at samfunnet skal kunne møte eksperimentelle, unge brukere av illegale rusmidler på et tidlig og avgjørende tidspunkt.

Utvalgsleder Torgersen uttalte på Fagrådets høringskonferanse 30.01.20 at dette ikke er en reform som løser årsakene til at mennesker velger å ruse seg. Det viktigste arbeidet på rusfeltet er forebyggende arbeid, og det må vektes i rusreformen og styrkes gjennom øremerkede midler til kommunene.

Kommunal rådgivende enhet for narkotikasaker

Rådgivningsenhetene får en viktig rolle i gjennomføringen av en vellykket rusreform. Forslaget vektlegger at de rådgivende enhetene ikke selv skal drive behandling, men informere om at bruk og oppbevaring av narkotika er ulovlig, samt skadelige sider ved bruk av narkotika. Dersom den som er pålagt oppmøte ønsker helsehjelp skal det gis tilbud om kartlegging og helsehjelp.

Frelsesarmeen er svært opptatt av at møtene i den rådgivende enheten ikke skal bære preg av «foredrag», men heller være dialogmøter. Dersom det skal være mulig, må personellet i enheten ha kompetanse på samtaleteknikk, kartlegging og oppsøkende arbeid. Den rådgivende enheten vil få kontakt med mennesker i ulike situasjoner. Det er derfor viktig at samtalen tilpasses hver enkelt med hensiktsmessig informasjon og mulighet for kartlegging og overføring til riktig type helsehjelp.

Frelsesarmeen er bekymret for dem som ikke møter til den rådgivende enheten. Vi er bekymret for om kommunenes rådgivende enhet vil ha tid/kapasitet/fokus på oppsøkende virksomhet ved uteblivelse fra samtalen. Derfor mener vi at regelen skal være at rådgivingsenheten skal oppsøke vedkommende ved manglende oppmøte, med mindre det foreligger gode grunner for å la være.

Økonomi

Et av suksesskriteriene i Portugal var den økte satsingen på forebygging. Flere av høringssvarene på NOU 2019:26 peker på at det kan bli utfordrende å formidle at narkotika fortsatt skal være ulovlig, men at noe skal være fritatt fra straff. Prop. 92L tar etter vår mening lite hensyn til denne problemstillingen. Vi mener det bør legges til rette for omfattende økning i det forebyggende holdningsskapende arbeidet, og at det legges til rette for tettere oppfølging av unge som står i randsonen for å få et problematisk rusforbruk.

Frelsesarmeen har tro på at gode rådgivningstjenester kan gi riktig og hensiktsmessig hjelp. Proposisjonen legger opp til at reformen ikke skal gi større trykk på helseapparatet, samtidig som at det er et mål om at flere som bruker illegale rusmidler skal komme i kontakt med helsetjenestene. Derfor er det viktig at det også følger penger til rusbehandling i kommunene og helseforetakene.

Proposisjonen sier at kommunene skal kompenseres for merutgifter knyttet til de rådgivende enhetene. Vi mener at det bør øremerkes midler til dette arbeidet – både for å sikre likt tilbud uavhengig av hvilken kommune man bor i, men også for å kunne sikre riktig kompetanse hos personellet og for å kunne ivareta det vi mener er nødvendig oppsøkende arbeid rettet mot dem som av en eller annen grunn velger å ikke møte opp til avtalen.

Løpende evaluering av reformen

Vi anerkjenner at det legges vekt på at reformen skal evalueres fortløpende etter implementering. Det er viktig at det gjøres grundig følgeforskning på ønskede og uønskede konsekvenser av reformen. Når loven utformes er det viktig at den utformes på en måte som gjør det mulig å gjøre raske endringer i forskrifter for å motvirke eventuelle uønskede konsekvenser

Oppsummering

Frelsesarmeen mener rusreformen er et skritt i riktig retning mot en bedre håndtering av rusmiddelbruk i Norge – som kan være bra for både førstegangs- og etablerte brukere. Men vi mener samtidig at det er nettopp det – ett skritt. Derfor må konsekvensen av en eventuell reform være at både forebyggings- og oppfølgingsarbeidet styrkes med øremerkede midler til kommunene.