Høringsinnspill i Prop. 92 L - Endringer i helse- og omsorgstjenesteloven og straffeloven m.m.

Høringsinnspill i Prop. 92 L (2020-2021)  Endringer i helse- og omsorgstjenesteloven og straffeloven m.m.

Vi viser til tilråding fra Helse- og omsorgsdepartementet 19. februar 2021, godkjent i statsråd samme dag. 

Parat politiet er en fagorganisasjon i Parat for medarbeidere og ledere på alle nivå og fagområder i politietaten. Vi organiserer ca. 630 medlemmer i politiet, der hoved andelen er sivilt ansatte på ulike nivåer. Sammen med NPL er vi to medlemsgrupper fra politiet i Parat. Parat tilhører hovedsammenslutningen YS. 

I tilrådningen vil en oppheve straffansvaret for bruk av narkotika og erverv og innehav av en mindre mengde narkotika til egen bruk. Straffriheten skal være begrenset til inntil en nærmere fastsatt mengde og bare omfatte inntil tre ulike stoffer. Handlingene vil være ulovlige, men ikke straffbare og kan ikke møtes med strafferettslige sanksjoner.

Vi vil trekke frem følgende punkter vi vil kommentere:
    Rusbrukere, uansett rusmiddel, er en mangfoldig gruppe. Parat politiet støtter intensjonene i rusreformutvalgets innstilling, der formålet er å sikre hjelp og oppfølgning til personer med rusavhengighet. Samtidig ønsker Parat politiet å påpeke at rusreformen må ses i sammenheng med andre tiltak samfunnet gjennomfører for å forebygge kriminalitet, samt å sikre en god og verdig oppfølging av personer som har utfordringer knyttet til rusbruk.

    Parat politiet er skeptisk til å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika og konsekvenser dette kan medføre i det forebyggende perspektivet, da spesielt mot barn og unge som er i en utprøvings- eller begynnende misbruksfase. Kombinasjonen av at det ikke er knyttet reaksjoner til bruk og besittelse for ungdom, som er naturlig nysgjerrige, kombinert med signaler som blant de unge kan oppfattes som at narkotika ikke er farlig eller lenger forbudt, gjør at vi er bekymret for at ungdom i større grad vil ta gale valg.

    Rus er ofte en del av et sammensatt bilde, der det også blir begått annen type kriminalitet. Med forslaget om avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika, er vi skeptisk til den posisjonen politiet har bygget opp over tid, hvor man kommer tidlig og tett på barn og unge i det rusforebyggende arbeidet. 

    Det tverrfaglig/tverretatlig teamet som i dag finnes lokalt i kommunene, har mye av samme retning i seg som rusreformutvalgets ønsker å oppnå. Det er i dag eksisterende virkemidler som har vist seg å virke for mange unge. Samtidig er det antagelig rom for nytenking med tiltak som kunne løftet samarbeidet enda mer, for eksempel en koordinerende funksjon ut over lokale og sentrale politiråd. 

    Parat politiet kan støtte seg til utvalgets problembeskrivelse, men vi er uenig i forslaget om avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika. Dette vil frata politiet helt nødvendige verktøy både i kriminalitetsbekjempelsen og i utøvelsen av forvatningsmessige oppgaver


Med hilsen Parat politiet

Einar Follesøy Kaldhol             Cecilie Haugsvær Pukstad                
Leder                                       Nestleder