Samfunnskostnaden av dette forslaget til rusreform kan bli stor

Komite, takk for muligheten til å få komme med våre innspill til denne viktige saken. Politiets Fellesforbund er den største fagforeningen i politi- og lensmannsetaten, og organiserer i overkant av 17.000 medlemmer innen hele bredden i norsk politivirksomhet. Politiets Fellesforbund stiller oss kritisk til at rusreformen ikke evner å tegne et klart skille mellom tunge rusmisbrukere på den ene siden, og de som er i startfasen av et mulig rusproblem på den andre siden.


Vi er bekymret for at det forebyggende arbeidet opp mot barn og unge vil kunne svekkes med denne reformen, og at flere vil komme inn i en skadelig sirkel av rus, som de ikke kommer seg ut av. Våre medlemmer og de politiansatte som jobber med dette forebyggende arbeidet mister en del av de verktøyene de har for å drive et godt forebyggende arbeid.
Politiets Fellesforbund støtter helhjertet opp mandatet til rusreformutvalget med bakgrunn i at de tunge rusmisbrukere skal møtes med hjelp og ikke straff. Derimot klarer ikke forslagene som er fremlagt å skille mellom tunge rusmisbrukere på den ene siden, og de som er i startfasen av et mulig rusproblem på den andre siden.


Norsk politi forfølger ikke tunge rusmisbrukere med intensjon om å straffe. Det er en virkelighet vi ikke kjenner oss igjen i.


Forebyggende holdningskampanjer mot narkotikabruk, og at man er mer til stede blant ungdommene er virkemidler vi vet fungerer.


PF er også bekymret for hvilke signaler man egentlig sender ut med en generell avkriminalisering. Tilbakemeldinger vi får er at både voksne og ungdom oppfatter dette som et signal om at rusbruk ikke er like farlig som først antatt, og det legges heller ikke opp til at reformen fører til større bevilgninger til oppfølging og helsehjelp.


Vi har ikke sett noen tung, bred forskning som viser at straff ikke har en preventiv effekt. Vi kan ikke utelukke at denne reformen vil føre til en økning i narkotikabruk.
Politiets evne til å forebygge, etterforske og påtaleavgjøre i kampen mot organiserte nettverk og kriminelle bakmenn må ikke gjøres vanskeligere. Samfunnskostnaden for en svekkelse i politiets evne til å etterforske og avdekke vil være enorm.


Alle er enige i at man skal ta bakmenn, og gjennom det drives det også forebyggende arbeid. Da må det være en mulighet for å ha et best mulig redskap
for å få avdekket dette. Det vil politiet miste, dersom bruk og besittelse av narkotika ikke lenger er straffbart.


Politiets Fellesforbund ønsker at de tyngste rusavhengige får et bedre tilbud til helsehjelp enn de har i dag. Samtidig er vi særlig opptatte av å forhindre nyrekruttering til rusmiljøer blant barn og unge, og at de skal få det beste tilbudet til å endre kurs.
Politiets avdekkende rolle i fremtiden, og det sterke forebyggende fokuset, er helt i tråd med regjeringsplattformen og politireformens intensjon. Forslaget til rusreform slik det fremstår nå går på tvers av satsingen mot ungdomskriminalitet, og vil kunne gjøre det vanskeligere eller mer komplisert å fortsette det gode samspillet mellom politi, barnevern, kommune, og andre aktører, som jobber for samfunnets interesser.


Konsekvensene av en generell avkriminalisering og dets konsekvenser for Alle brukergrupper må utredes i betydelig større omfang enn det som danner grunnlaget for dette forslaget til reform. Vi imøtekommer en slik utredning med glede, og ønsker å bidra i fremtiden for å sikre best mulig helsehjelp til de som behøver det.


Sigve Bolstad,
Forbundsleder Politiets Fellesforbund.