NÆRINGSLIVET ETTERPØR ØKT KAPASITET PÅ OFOTBANEN
Nasjonal transportplan 2022–2033
NÆRINGSLIVET ETTERPØR ØKT KAPASITET PÅ OFOTBANEN
Norges «grønne» og mest lønnsomme godsprosjekt
Ofotbanen er hovedkorridoren for frakt av fersk fisk og dagligvarer mellom Sør- og Nord-Norge. Hele strekningen er elektrifisert og miljøvennlig. Banen fraktet i 2020 14 ganger mer sjømat enn i 1994. Økningen i godsmengden har bidratt til at kapasiteten på Narvikterminalen er sprengt. 12 tog per uke er avbestilt eller kjøres derfor ikke. Det meste av fisketransportene går i dag med bil, eller som en kombinasjon mellom bil og bane. Potensialet for overføring av gods fra vei til bane er betydelig. Brukerne ser i dag på regularitetsvikt som en utfordring. Banen er i tillegg viktig for økte malmtransporter fra Nord-Sverige.
Fakta:
- ü Ofotbanen utgjør 1 % av jernbanenettet i Norge, men tar over 60 % av godsmengden i tonn.
- ü Jernbanen fraktet 255.000 tonn sjømat fra Nord-Norge i 2019, 80-85 % fra Narvik/Kiruna. Ca. 50 % av all fisk med tog i Norge starter i Narvik.
- ü Banen fraktet 22 millioner tonn jernmalm i 2020.
- ü Verdiene som fraktes over Ofotbanen:
Containertrafikk 25 mrd. i 2019. Jernmalm 22 mrd. i 2020. - ü Samfunnsnytten er mer enn dobbelt så høy som investeringene.
- ü Kapasitet Ofotbanen 2019: 26 tog per retning, ledig kapasitet 4 til 6 tog per retning.
- ü Trafikken er økende: Kaunis Iron øker fra 2 til 3 tog, Malmø-/ARE Seafood v/CargoNet 1 tog, Arctic Train har flere daglige avganger med turist-/chartertog og toginteressen har fått et kraftig oppsving de siste årene som erstatning for fly.
- ü Direktetog fra Narvik til Malmø/Europa reduserer belastningen på Alnabru.
- ü Potensiale for godsoverføring = 13.300 trailere bare over grensen på Bjørnfjell.
- ü Transportformer med minst utslipp er tog og skip med hhv. 0 og 28 CO₂ i gram per tonnkm.
- ü Forsvaret har inngått strategisk samarbeidsavtale med Narvik Havn som logistikk-knutepunkt om samarbeid i fred, krise, konflikt og krig.
- ü Narvik Havn samarbeider med Nurminen Logistics om å forlenge togtransportene mellom Kina og Norge, Eurasian Rail Express, på strekningene Hefei–Helsinki–Narvik og Chongqing–Helsinki–Narvik. Transporttiden mellom Kina og Norge er 15-17 dager og er rimeligere enn flyfrakt. Hele strekningen er elektrifisert.
- ü I tillegg til økt kapasitet gir dobbeltspor bedre tid og kostnadsbesparelser til vedlikehold, mindre trafikkforstyrrelser, økt fleksibilitet og redusert kjøretid.
- ü Kjøretid for strekningen Narvik – Luleå, kan reduseres fra 7t 10 min i dag til ca. 5 t med dobbeltspor.
- ü Ofotbanen og Narvik havn inngår i EU sitt TEN-T kjernettverk og Scan-Med korridoren.
- ü NTP bør også hensynta arbeidet med Joint Barents Transport Plan og andre Nordkalott-program som f.eks. BEATA.
- ü Sjømatnæringen, godstransportørene og malmselskapene stiller seg alle bak behovet for kapasitetsøkning på Narvikterminalen og Ofotbanen inklusive forlengelse av krysningssporene på Narvik stasjon.
Behovene i prioritert rekkefølge:
- Kapasitetsutvidelse Narvikterminalen, ca. 300 MNOK.
- 750 m lange krysningsspor Narvik stasjon, ca. 600 MNOK.
- Krysningsspor Fagerlia/Søsterbekk, ca. 600 MNOK
- Økt aksellast 32,5 t, ca. 500 MNOK
- Dobbeltspor på hele Ofotbanen 13,2 Mrd. (2016)
Plan for trinnvis kapasitetsutvikling med finansieringsmodeller for dobbeltspor igangsettes snarest. Utredningen bør ivareta finansieringen av norsk infrastruktur tilsvarende EU sitt CEF-program.
Narvik, den 07.04.2021
Narvik kommune/Narvik Havn KF