Høringsinnspill fra Ence
Hovedpoenger:
- Åpenhetsloven bør gjelde alle virksomheter med rettet salg mot det norske markedet
- Krav om åpenhet rundt produksjonssted er et viktig prinsipp for å ettergå virksomheters opplysninger
Viktigheten av loven
8 av 10 nordmenn ønsker å leve mer bærekraftig enn de gjør i dag (Forbruker og Bærekraft 2020, Opinion). Åpenhetsloven bør på best mulig måte garantere forbrukerne tilfredsstillende standarder for alle forbrukervarer i Norge, slik at de best mulig kan etterleve ønskene om å leve mer bærekraftig.
Det finnes for mange eksempler på grove menneskerettighetsbrudd i produksjonen av forbrukervarer nordmenn konsumerer mest av. Coronasituasjonen er et prakteksempel på at en slik lov ikke kommer et sekund for tidlig. Situasjonen skyldes ikke pandemien alene, men krisen har bidratt til å forverre en allerede prekær situasjon. Utover pandemien lever de samme arbeiderne med usikre arbeidskontrakter, utrygge arbeidslokaler og med konstante farer for vold/voldtekt på arbeidsplassen. En streng åpenhetslov vil kunne bidra til å motvirke dette. Her er det politikernes ansvar å sørge for at de billigste produktene på markedet heller ikke bryter med menneskerettighetene.
Loven bør gjelde alle virksomheter
Like krav til alle virksomheter er et viktig konkurranseprinsipp. Etikkinformasjonsutvalget pekte blant annet på den store byrde som følger med innhenting av informasjon for små virksomheter. Vi ser det derimot som det motsatte. De mindre virksomhetene er i dagens situasjon presset mellom to ønsker. De ønsker å oppgi informasjon om sine leverandører, men frykter å gi opp viktige konkurransefortrinn. Dette fordi gode leverandører med anstendige arbeidsforhold er mangelvare.
I en situasjon der alle virksomheter forventes å oppgi informasjon om egne leverandører, vil naturligvis flere bestrebe seg anstendige leverandører. Slik slutter leverandører som følger minstekrav til menneskerettigheter å være mangelvare. Dette vil først og fremst komme de mindre virksomhetene til gode. Arbeidet knyttet til å innhente informasjonen vil i så måte smake mer enn den koster.
Krav om åpenhet rundt produksjonssted
De fleste virksomheter i dag besvarer henvendelser fra forbrukere når de ønsker dette. Det vises gjerne til interne rapporter og offentlige intensjoner om å følge menneskerettigheter og sosialt ansvar. Lovforslagets informasjonskrav til virksomheten er et viktig punkt, men den største utfordringen ligger i så måte ikke i ønsket om å oppgi hvilke ønsker og intensjoner virksomhetene har i for sine leverandører.
Loven bør sørge for at allmennheten sikres spesifikk informasjon om forholdene i produksjonen, samtidig som forbrukerne vil kunne ha visse garantier til at alle forbrukervarer følger visse minstekrav. Dette vil best mulig gjøres med krav om å oppgi produksjonssted, slik at opplysninger lettere kan ettergås.
Oppsummert
Lovens utgangspunkt er godt, og den er et viktig signal om ansvarliggjøring av virksomheter. For å gi den reell kraft er det viktig å inkludere alle aktører. Menneskene som påvirkes av loven kjenner ikke til størrelsen på virksomheten, og all produksjon blir i så måte like viktig.