Høringsinnspill til Meld. St. 24 (2020–2021) Statens pensjonsfond 2021
Vi takker for muligheten til å gi høringssvar til stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond 2021. Vi registrer at regjeringen i stor grad har valgt å følge Mestad-utvalgets anbefalinger til endringer i pensjonsfondets etiske regelverk. Etter vårt syn bidrar ikke disse justeringene i regelverket i nevneverdig grad til å sikre at dyrevelferden ivaretas gjennom fondets investeringer.
Statens pensjonsfond utland har i dag store investeringer i selskaper i den globale mat- og dyreindustrien. En gjennomgående trend ved fondets investeringsaktivitet i denne sektoren er at dyrevelferd tilsynelatende ikke har blitt tillagt nevneverdig vekt. Dersom Oljefondet skal investere i selskaper som på ulike måter bruker eller behandler dyr, må det fastsettes klarere etiske retningslinjer for hvordan pengene kan og bør plasseres.
Dyrene lider i intensive produksjonsformer
I overkant av 80 milliarder landbruksdyr inngår hvert år i verdens matproduksjon, og verdens befolkning etterspør i økende grad animalske produkter.[1] Hovedutfordringen for dyrevelferden globalt er at økt produksjon av store mengder kjøtt, egg og melk til lavest mulig pris blant annet forutsetter avl for høy ytelse og mange dyr på lite areal. Fremveksten av industrielt landbruk, spesielt i land som tidligere hadde mer desentraliserte og ekstensive driftsformer, kombinert med manglende rettsvern for dyr i mange lands lovverk, utgjør i dag en av de største utfordringene for arbeidet med å forbedre den globale velferden for produksjonsdyr.
Flere av selskapene Oljefondet har eierskapsinteresser i er involvert i husdyrproduksjon i land der lovverket ikke gir en tilstrekkelig beskyttelse av dyr. Dette gjelder blant annet flere selskaper med base i land som Kina og Japan, som begge får karakteren E på en skala fra A til G i Animal Protection Index. På underkategorien «Beskyttelse av gårdsdyr» får begge land bunnkarakteren G.[2,3] Et svakt lovverk, samt utbredt mangel på investeringer i og bevissthet om dyrevelferdsarbeidet, bidrar til at millioner av dyr utsettes for sterk lidelse. De europeiske landene har generelt sett et bedre dyrevelferdslovverk enn resten av verden.[4] Likevel er også dette lovverket på enkelte områder betydelig svakere enn norske minimumskrav.
Stor portefølje i bunnsjiktet av internasjonal rangering
Oljefondet anslås i dag å være verdens femte største investor den globale i kjøtt- og meieriindustrien[5], og dette gir fondet store muligheter til å trekke verdens matproduksjon i en mer bærekraftig retning. Gjennom å legge til grunn strengere etiske krav til dyrevelferd, er det rimelig å forvente at fondets investeringer i mye større grad enn i dag vil bidra til å økt bærekraft. Tydelige dyrevelferdskrav vil både føre til at selskaper som ikke har interesse av å bidra til å forbedre bærekraften utelukkes, samtidig som det gir store matprodusenter og matvareselskaper et økonomisk incentiv til å styrke sitt arbeid med å forbedre dyrevelferden.
The Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW) Report er trolig den mest anerkjente kilden til informasjon om hvordan dyrevelferden ivaretas hos de største selskapene innenfor mat- og dyreindustrien. Rapporten publiseres årlig, og måler de 150 største selskapene innenfor dette segmentet på 37 ulike indikatorer for dyrevelferd. Basert på disse indikatorene, rangeres alle selskapene fra nivå 1 (Leadership) til nivå 6 (No evidence on the business agenda).[6]
Oljefondet har per 31. desember 2020 eierandeler i om lag halvparten av de 150 selskapene som er å finne på BBFAWs rapport for 2020. Samlet sett har fondet investeringer verdt rett i underkant av 400 milliarder i selskapene som omfattes av rangeringen. Dette eierskapet fordeler seg relativt jevnt utover alle de ulike nivåene for dyrevelferd, men investeringene i selskapene på laveste nivå (5 og 6) er faktisk større enn investeringene i selskaper på øverste nivå (1 og 2). I overkant av 174 milliarder kroner er plassert i selskapene som BBFAW plasserer i bunnen av benchmarkingen, mens investeringene i det øverste sjiktet begrenser seg til i overkant av 138 milliarder kroner.[7]
Basert på disse tallene fremstår det tydelig at dyrevelferd ikke har vært ansett som et relevant kriterium for fondets forvaltere i vurderinger som er gjort av selskaper i mat- og dyreindustrien. At om lag 174 milliarder kroner i dag er investert i selskaper som ikke kan dokumentere hverken akseptabel dyrevelferd, eller konkrete planer om forbedring, er vanskelig å forsvare. Oljefondets manglende bevissthet på dyrevelferdsproblematikk reflekteres også i at fondet ikke er å finne på listen over investeringsfond som har signert BBFAWs Global Investor Statement on Farm Animal Welfare.[8] Vi har heller ikke klart å se at Statens pensjonsfond utland har forpliktet seg til å fremme dyrevelferd gjennom signaturer på andre, tilsvarende erklæringer.
Dyrevelferd må tillegges større vekt
Dyrevelferd er anerkjent som en viktig verdi i det norske samfunnet[9], og denne verdien bør også i mye større grad danne grunnlag for de etiske vurderingene som Oljefondet tar i sine investeringer. Det er både etisk riktig og økonomisk fornuftig å utelukke selskaper som ikke kan vise til god dyrevelferd eller som ikke har et uttalt mål om forbedring. Utover å avstå fra investeringer i selskaper som ikke kan dokumentere god dyrevelferd, mener vi også at det bør forventes at Oljefondet inntar et aktivt eierskap og jobber for å heve dyrenes dyrevelferd i de selskaper der dette er relevant.
[1] Food and Agriculture Organization of the United Nations, “Food and agriculture data”, URL: http://www.fao.org/faostat/en/#home, hentet 3. september 2020, udatert.
[2] Animal Protection Index, “Japan”, URL: api.worldanimalprotection.org, mars 2020.
[3] Animal Protection Index, “China”, URL: api.worldanimalprotection.org, mars 2020.
[4] Eurogroup for Animals, “Trade and animal welfare”, URL: eurogroupforanimals.org, 2020.
[5] Feedback, “Butchering the planet: The big-name financiers bankrolling livestock corporations and climate change”, URL: https://feedbackglobal.org/wp-content/uploads/2020/07/FeedbackReport-ButcheringPlanet-Jul20-HighRes.pdf, Juli 2020.
[6] Business Benchmark on Farm Animal Welfare, “Benchmark”, bbfaw.com, URL: https://www.bbfaw.com/benchmark/, udatert, hentet 26. april 2021.
[7] Norges Bank Investment Management, “Oversikt over samtlige investeringer”, URL: https://www.nbim.no/no/oljefondet/investeringene/, hentet 26. april 2021.
[8] BBFAW, “The Global Investor Statement on Farm Animal Welfare” URL: https://www.bbfaw.com/investors/investor-statement/, Juli 2020.
[9] NOU 2020:7 Verdier og ansvar, s. 200: "Det er bred oppslutning i Norge og internasjonalt om at dyr har rett til å bli behandlet uten unødige påkjenninger eller belastninger."