Volumet på innfrysing av gris må bestemmes av omsetningsrådet
Næringskomiteen Oslo, 28 mai 2021
Volumet må bestemmes av omsetningsrådet.
Norsvin er først og fremste en avlsorganisasjon som skal skaffe norske svinebønder verdens beste svinegenetikk.
Norsvin er også en interesseorganisasjon som jobber for best mulig rammevilkår for svinebøndene. Norsvin har vel 1200 medlemmer med fylkes- og lokallag over hele landet.
Svinenæringen er en svært viktig næring både i forhold til selvforsyning, arbeidsplasser, distriktspolitikk og bærekraftig matproduksjon. Svinenæringa er den største kjøttproduserende næringa i Norge
Svinenæringen er akkurat nå i en bedre økonomisk situasjon i forhold til de siste svært dårlige år. Dette skyldes først og fremst at næringen selv har tatt kostnaden ved de reguleringer som har vært nødvendige for å få markedet i balanse. Så har man selvsagt nå også en virkning av stengte grenser som gir ganske stor underproduksjon . Dette har vist oss at markedsbalanse er svært viktig for næringen.
Norsvin er fremdeles av den oppfatningen at svinekjøtt fortsatt burde vært en del av målprissystemet som fastsettes i jordbruksavtalen. Det er først og fremst søkelyset på økonomien i svinenæringen som blir gjenstand for diskusjon både i faglagene og i diskusjon med Staten. Norsvin mener også at det har gitt en større aksept for resultatet når man skal forhandle med kjedene om priser. Det at man forhandler og setter en pris i samarbeid med myndighetene er en styrke for legitimiteten til svinekjøttet og økonomien i næringen.
Norsvin innser dog at WTO-avtalen og begrensningen i AMS støtte tvinger oss til en slik endring. Vi har tro på at markedsregulator vil oppfylle denne rollen tilfredsstillende, men vi forutsetter at man har et tilstrekkelig høyt nok volum som kan legges inn på reguleringslager.
Svinenæringen har et meget stort volum kjøtt i året, med 136 000 tonn, og man merker seg også svært store svingninger i markedet. I motsetning til andre dyreslag produseres gris jevnt hele året og det kommer inn omtrent like mye svinekjøtt hver uke, mens forbruket derimot kan variere ganske mye med topper i gode grillsesonger og inn mot jul.
Selv om produksjon av svinekjøtt har en relativ rask produksjon. sett i forhold til storfe, så går det 9 måneder fra man inseminerer ei purke til det blir kjøtt i butikken. Det går derfor tilsvarende lang tid til å bremse en produksjon også.
Den pågående Corona-situasjonen er et bevis på uvanlige endringer også, som denne gangen har gitt positive utslag, men man kan lette tenke seg andre situasjoner der markedet slår andre veien, dette har vi mange eksempler på.
Vårt korte innspill går på volumet i volum-modellen som må ta høyde for at vi har svært store svingninger gjennom året og svingninger mellom år, samt at volumet som skal bestemmes bør i likhet med andre dyreslag som har volum-modellen bestemmes av Omsetningsrådet.
Norsvin er svært engstelige for at et lavt volum vil gjøre at markedsregulator blir nødt til å regulere produksjonen så langt ned for å sikre at en ikke kommer over det som kan lagres.
Dette vil nødvendigvis gi gjennomsnittlig lavere selvforsyningsgrad og Norsvin er bekymret for at det skal importeres mer. Vi er også bekymret for at kvaliteten på dette kjøttet som importeres kan svekke omdømmet til svinekjøtt generelt. Norsvin mener at den måten vi produserer kjøtt på i Norge gjøres på en måte som gir ekstra trygghet for forbrukeren i forhold til blant annet salmonella. Samtidig som vi vet at vi er verdenstoppen i dyrevelferd, dyrehelse og lavt antibiotikaforbruk.
Norske svineprodusenter tar et ekstra stort ansvar for at multiresistente bakterier (LA-MRSA) ikke skal eksistere i norsk svineproduksjon, og denne innsatsen må også verdsettes ved å sørge for høyest mulig selvforsyning av svinekjøtt i Norge.
Vi vet at norsk svinekjøtt er produsert under meget strengere regler enn de fleste vi kan sammenlikne oss med både med tanke på dyrevelferd, dyrehelse og medisinbruk.
Stortinget har selv satt høyere selvforsyning som et ønsket mål, og det har svinenæringen levert på i mange år og vil fortsatt levere på gitt at de rette forutsetningene er til stede.
Innspill
Norsvin ber derfor Stortinget om å la Omsetningsrådet vedta maksimal kvanta for innfrysning av gris.
Med vennlig hilsen
Norsvin SA
Beate Menes Didriksen
styreleder, Norsvin SA