Kap.605 post 01Tolketjenesten, frilanstolking og bildetolking
Norges Døveforbund har sett at Arbeids- og velferdsetaten har fått en ytterligere bevilging på 23, 7 mill. kroner for å styrke tolketjenesten. Midlene er øremerket en økning i antall fast ansatte tolker med 25 årsverk, i tillegg til de 34 årsverkene som ble tilsatt i 2021.
Vi ser på økningen av fast ansatte tolker med glede. Det er gledelig at det bevilges penger til å møte etterspørselen av tolker for døve, døvblinde og hørselshemmede. Derimot er vi ikke enig i komiteens vurdering at behovet for frilanstolker vil derfor reduseres når 25 årsverk med fast ansatte tolker er på plass. Komiteen beregner at de faktiske utgiftene for bruk av tolker i 2022 vil være av den grad at de kan redusere budsjettet til frilanstolkene med ca 8 mill. kr. slik at totalt bevilgede midler til tolking blir på 15 millioner kroner.
Norges Døveforbund er uenig i vurderingene til komiteen. Komiteen har lagt koronaåret til grunn for sine vurderinger for behovet for frilanstolker. I koronaåret 2020 ble hverdagen snudd på hodet for mange døve, hørselshemmede og døvblinde i likhet med hørende. Mange avtaler døve hadde på fritiden, på kvelder og i helger ble avlyst og det ble kun tolket på dagtid og i særskilte situasjoner de første månedene etter at koronaen slo inn i Norge. Tolketjenesten stengte sine kontorer og dekket ikke tolkeoppdrag de første to ukene, noe som gikk på bekostning av døve som hadde behov for tolker. Både fast ansatte og frilanstolker mistet oppdrag over natten.
Videre utover i 2020, når tolketjenesten fant måter å organisere tolking for døve, hørselshemmede og døvblinde, ble det naturlig nok prioritert å bruke fast ansatte tolker til disse oppdragene. Disse oppdragene var av den art at de foregikk i ordinær arbeidstid (mellom 8-16). Tolkeoppdrag på kveldstid, fritid og helger utgikk fortsatt på grunn av koronapandemiens restriksjoner. Det førte til at frilans-tolkene fortsatt ikke hadde oppdrag når samfunnet begynte å åpne seg igjen.
Nå i 2021 har mangelen på frilanstolker vist seg å være prekær. De som før pandemien hadde jobb som frilanstolker, er i dag ansatt i andre yrker. Tolkene ble ikke sett på som en samfunnskritisk yrkestittel og mange frilanstolker ble arbeidsledige over natten og måtte derfor søke seg om etter andre yrker. Norges Døveforbund får daglig tilbakemeldinger fra sine medlemmer om at de ikke får tolker til kvelds, fritid og i helger. Disse oppdragene pleide frilanstolkene å dekke før pandemien, noe de ikke kan gjøre i dag siden de er ansatt andre steder. Fast ansatte tolker følger heller ikke et slags turnus-opplegg, der de må tolke dagtid, kveldstid og/eller helger. Mange døve sliter fortsatt i dag med å få tak i tolker til arrangementer etter kl 16 i ukedagene og i helger. Dette problemet mener NDF vil vedvare selv om det økes med 25 årsverk innen tolketjenesten.
Norges Døveforbund er derfor ikke enig i komiteens begrunnelse om at behovet for frilanstolking vil reduseres parallelt med økingen av faste ansatte tolker. Det er mangel på kunnskap om behovet for tolking og det er dårlig struktur og organisering av tolke-enheten innad NAV HoT. Det står heller ingenting i komiteens vurdering at pengene skal brukes til å utvikle en turnusordning for tolketjenesten i NAV HoT, dette er noe Norges Døveforbund har etterlyst i alle år.
Videre leser vi heller ikke noe om en økning av budsjettpost til Bildetolking. Dette faller innunder tolketjenesten sine tjenester, for å sikre tolkebrukerne sine akutte behov for å få tolk.
Vi ønsker å kommentere til arbeids- og sosialkomiteen at departementet ikke tar til orde for å gjøre bildetolketjenesten tilgjengelig døgnet rundt. Dette mener vi er feil, og vi ønsker at det skal bli sett på lik linje med akutt-tolketjenesten. Det må være mulig å ha like regler om tilgjengelighet, slik at det for alle parter er enkelt å praktisere og lite ressurskrevende.
I dag er bildetolketjenesten og akutt-tolketjenesten utrolig nok to separate løsninger selv om de i praktisk fungerer på samme måte. Det er ressurssløsing. Vi har aldri forstått hvorfor det er slik og har aldri fått noe godt svar fra tolketjenesten. Det er forvirrende for brukerne, og i ulike nødsituasjoner er det direkte livsfarlig å ha en forvirrende tjeneste når behovet er akutt.
Under koronatiden var det veldig viktig å ha en god og utvidet bildetolktjeneste. I dag er ordningen at bildetolketjenesten er åpen kl. 08.00-20.00 mandag til fredag. Vi mener dette er altfor kort åpningstid, og ønsker at det utvides til å gjelde døgnet rundt, i helger og i høytider. Det ble gjort et forsøk med å utvide dette tidlig i koronatiden, men uten at det ble godt kommunisert ut til brukere. Da ble det få brukere som visste om tjenesten. De som hadde fått informasjon var fornøyd, men vi antar at det ble rapportert videre at det var få som brukte tjenesten. Vi ønsker å prøve det på nytt, men over lenger tid og i bedre dialog med brukere.
Med en lik håndtering av bildetolktjenesten og akutt-tolketjenesten, og at det er åpent døgnet rundt og året rundt, mener vi at vi ha en fullverdig tilgang til samfunnet og vårt demokrati. Under covid-19 pandemien opplevdes det en økt pågang, og det ble opprettet i en kort periode på 3 mnd. en utvidelse på antall linjer inn og åpningstiden. Det må bevilges mer penger til dette området, for alt beror på budsjettet til NAV Hjelpemidler og tilrettelegging.
Det er på høy tid at samfunnet ser på tolketjenesten på lik linje med brukerne av tjenesten: som en leverandør av samfunnskritiske kommunikasjonstjenester, og derfor behandler Tolketjenesten og yrkesutøverne deretter. For landets døve, hørselshemmede og døvblinde er en velfungerende tolketjeneste nøkkelen til at vi kan ta del i samfunnet på lik linje med hørende.
Med vennlig hilsen
Elisabeth Frantzen Holte Adriana Fjellaker
Konst.generalsekretær Interessepolitisk rådgiver
Norges Døveforbund Norges Døveforbund