Norsk Reiseliv – Prop. 1S (2021-2022), Kap 2421, post 74 - Reiseliv, profilering og kompetanse
Det foreslås i forslaget til statsbudsjett for 2022 å bevilge 181,5 mill kroner til Innovasjon Norges ordinære arbeid med å styrke markedsmulighetene for norske reiselivsaktører. Det kanaliseres i tillegg midler (lån og tilskudd) til reiselivsnæringen fra Innovasjon Norges øvrige ordinære ordninger.
Bevilgningen i statsbudsjettet for 2021 var til sammenligning 179,5 mill kroner, i tillegg ble det i RNB for 2021 bevilget 50 mill kroner til ekstra markedsføringstiltak.
Covid-19 pandemien har satt norsk og internasjonalt reiseliv i en utfordrende situasjon, og vi vet ikke hvor lang tid det tar før reiselivet igjen kan fungere som normalt, eventuelt om vi som næring kommer tilbake til en såkalt normal situasjon.
Nå som nedstengingen og smitteverntiltakene er lagt bak oss og Norge i stor grad er åpnet opp, er det fortsatt reiselivsbedrifter som sliter med betydelige ettervirkninger av pandemien. Det være seg fortsatt sviktende inntekter som en følge av bortfallet av utenlandske turister og svak likviditet som en følge av betydelige tap under pandemien. Kompetanseflukt av viktige medarbeidere på alle nivåer i bedriften. Samtidig som mange bedrifter har tatt opp store lån og fått utsatt innbetaling av skatter og avgifter for å sikre fortsatt drift av virksomheten, noe som har medført store rentekostnader.
Det har i stor grad kun vært nordmenn som har feriert i Norge de to siste årene, de utenlandske turistene har vært fraværende og det er stor usikkerhet rundt hva som skjer fremover med jobbrelaterte reiser, seminarer, møter og konferanser. For å komme tilbake i en normal driftssituasjon er vi avhengig av utenlandske ferie og fritidsturister for å fylle opp kapasiteten på sommer og vinter, samtidig som næringen er avhengig av arrangementer, events og det forretningsbaserte reiselivet for å fylle opp kapasiteten høst, vinter og vår.
Selv om Norge og de fleste andre land i Europa nå ser ut til å ha kontroll over pandemiutbruddene, fortsetter pandemien med uforminsket styrke i mange land, noe som vil ha innvirkning på det internasjonale reisemønsteret i lang tid fremover.
Vi vil peke på tre viktige områder som spesielt må ivaretas i budsjettbehandlingen;
- Det må bevilges ekstra midler til Innovasjon Norge for oppfølging av de foreslåtte tiltakene i den nasjonale reiselivsstrategien, med spesiell vekt på program for en bærekraftig gjenoppbygging av reiselivet etter pandemien, styrke verdiskapingen gjennom økt digitalisering, økt fokus på kultur og matopplevelser, rekruttering, kunnskapsbasert innovasjon og omstilling i norsk reiseliv.
- Bevilgningen til internasjonal markedsføring må styrkes med 50 mill kroner slik at Innovasjon Norge har midler til internasjonal profilering og markedsføring nå som grensene er åpnet. Disse midlene må besluttes og brukes effektivt og i nært samarbeid med sentrale aktører i reiselivet.
- Vi må få utsatt den planlagte gjeninnføringen av flypassasjeravgiften 1. januar 2022. Mva satsen på 6 prosent på reiselivstjenester må videreføres minst til sommeren 2022.
Oppfølging av de foreslåtte tiltakene i reiselivsstrategien
Innovasjon Norge lanserte på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet en ny strategi for reiselivet våren 2021. Strategien ble utviklet i nært samarbeid med reiselivsnæringen og deres organisasjoner. Gjennom 23 konkrete tiltak er målet at Norge skal klare å tiltrekke seg nye gjester, skape flere hjørnesteinsbedrifter og vekst for lokalsamfunn.
Det er i arbeidet med den nasjonale reiselivstrategien identifisert fem områder som vil ha stor betydning for utviklingen mot 2030; Smart digitalisering (reiselivets digitale økosystem, inkludert plattform for åpne data som grunnlag for radikal innovasjon). Tjenester & teknologi (hvordan kan teknologi løse produktivtetsutfordringer i reiselivet). Grønn omstilling (reiselivets grønne transportplan – med lavutslipp som premiss mot 2030). Økt foredlingsgrad (konkurransekraft gjennom høy kvalitet og høy kundeverdi). Verdifulle arbeidsplasser (reiselivet må kunne konkurrere om den beste arbeidskraften).
Skal vi sikre oss høyt betalende norske og europeiske gjester i årene som kommer, må det bevilges midler i tillegg til Innovasjon Norges ordinære bevilgninger, slik at tiltakene i strategien kan igangsettes og gjennomføres.
Internasjonal markedsføring
Regjeringen foreslår 181,5 mill. kroner til Innovasjon Norges ordinære arbeid med å styrke markedsmulighetene for norske reiselivsaktører i 2022. Vi er langt fra samme nivå som i rekordåret 2019, da budsjettet var på 231,5 mill kroner.
For å stimulere til økt verdiskaping i reiselivsnæringen innenfor bærekraftige rammer fremheves det i budsjettet at Innovasjon Norge skal bidra til å profilere Norge som helårlig reisemål. Det er viktig at Innovasjon Norge er sikret midler til internasjonal markedsføring i samarbeid med reiselivsnæringen når det nå er åpnet for turisme fra Europa.
Med den situasjonen reiselivsnæringen nå står i er det samfinansierte markedskampanjer som skaper reiselyst. Næringen klarer ikke å være like synlig selv og i hvert fall ikke nå hvor det ikke finnes penger i reiselivsbedriftene, selv om de er smarte og jobber digitalt. Vi anslår derfor at det er behov for å styrke denne budsjettrammen med 50 mill kroner i 2022.
Det er av vesentlig betydning at midlene til markedsarbeidet både går til ferie- og fritidsrelaterte aktiviteter og til forretningsreisemarkedet med fokus på kurs, konferanser, møter og internasjonale kongresser. Mens ferie- og fritidsmarkedet har fokus i feriesesongene i Norge og utlandet, er det forretningsbaserte reiselivet spesielt avgjørende for at reiselivsnæringen skal sikre virksomheten både nasjonalt og internasjonalt høst, vinter og vår.
Mva og flypassasjeravgift
Regjeringen har doblet reiselivsmomsen til 12 prosent fra 1. oktober 2021, og varsler en gjeninnføring av flypassasjeravgiften fra 1. januar 2022.
Dette vil skape store utfordringer for reiselivsbedriftene og flyselskapene, svekke deres bunnlinjer ytterligere i en konkurransesituasjon hvor reiselivsbedriftene og flyselskapene som alle har hatt store tap under pandemien, har behov for å være konkurransedyktige og ikke minst gjenoppbygge likviditet og kapitalen i selskapene. Mva satsen på 6 prosent på reiselivstjenester må derfor videreføres minst til sommeren 2022. Flypassasjeravgiften kan ikke gjeninnføres før reiselivet er tilbake på et normalnivå
Om Norsk Reiseliv:
Norsk Reiseliv er en uavhengig bransjeforening for reiselivet i Norge. Vår primære oppgave er å styrke reiselivets posisjon som en ledende industri og legge grunnlaget for at Norge tar en større del av den internasjonale veksten i reiselivet.
Vi har 15 medlemmer, som eier og representerer vel 700 reiselivsbedrifter og 40 destinasjoner med til sammen 50.000 ansatte over hele landet. Medlemsbedriftene er representert innen overnatting/servering, transport, aktivitet/kultur, formidling, landsdels- og destinasjonsselskap og står for over 90 prosent av den internasjonale reiselivsmarkedsføringen for å få turister til å besøke Norge.