Høringsinnspill fra Stiftelsen Pårørendesenteret

Høring: Statsbudsjettet 2022 (kapitler fordelt til helse- og omsorgskomiteen)
Innspillsdato: 24.10.2021

Høringsinnspill fra Stiftelsen Pårørendesenteret

Stiftelsen Pårørendesenteret driver landsdekkende tilbud til både pårørende og fagperosoner gjennom tre nettsider og en hjelpetelefon; Pårørendelinjen. Senteret arrangerer årlig den nasjonale Pårørendekonferansen der Helseministeren deler ut pris til Årets pårørendekommune.

Stiftelsen Pårørendesenteret fikk i 2021 over Statsbudsjettet 6,3 mill NOK. I nylig framlagt forslag til statsbudsjett for 2022, er tilskuddet til Pårørendesenteret foreslått videreført med kr 6,5 mill (kapt. 765, post 71).

Organisasjonen har 12 fast ansatte og 7 timebaserte ansatte fordelt på ca 11 årsverk. Vår samlokalisering med HelseCampus Stavanger og nærhet til både UiS og nye SuS-2023 har vært viktige strategiske satsningsområder for senteret.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Økende pågang på de nasjonale tilbudene

Gjennom hele koronapandemien har Pårørendesenteret sin posisjon som et ledende kompetansemiljø i pårørendearbeid blitt forsterket. Vi registrerer et stort behov fra pårørende som enten opplever å ikke ha et tilbud i sitt nærområde, eller at de har fått fysiske eller psykiske helseplager på grunn av sin pårørenderolle. I tillegg tar fagfolk som jobber i helse og omsorgssektoren kontakt for å få veiledning til pårørendesamtaler eller for å få kompetanseheving. Og, ikke minst tar danningsinstitusjoner tar kontakt for å drøfte spørsmål knyttet til undervisning og praksis.

De foreløpige statistikkene for 2021 viser at antallet henvendelser totalt fra pårørende har passert tallene fra i fjor. Etter gjenåpningen har vi hatt over 450 kontaktpunkter med fagpersoner. Dette er ny rekord, og mer enn i hele 2020.

Interessen for vår årlige Pårørendekonferansen som ble gjennomført i september viser samme tendens. Vi hadde 1800 unike innlogginger. Det er mer enn 4 dobling av det antallet deltakere fra året før. Mange stemmer har etter årets konferanse tatt til orde for at denne konferansen burde vært finansiert av Helsedirektoratet, slik at den blir gratis og åpen for alle. Betydningen av nasjonal pårørendestrategi med handlingsplan og Pårørendeveilederens innhold ville blitt betydelig løftet ved et slikt grep.

 

Kompetansebehov, digitalisering og revidering

Samtidig ser vi at etterslepet på kompetanseheving er stort. Mange kommuner og helseforetak har først nå både personell og tid til å fokusere på nødvendig opplæring som følge av ny nasjonal pårørendestrategi og revidert pårørendeveileder.

Grunnen til dette er selvfølgelig sammensatt og pandemien viste oss at digitale tilbud ble helt avgjørende for pårørende og de fagmiljøene som kunne prioritere kompetanseheving. Vi utviklet derfor en digital kursportal. Og nå lanserer Pårørendesenteret digitalt kurs og vi har tilbud om veiledning via video til alle, uansett bosted i landet.

Samtidig står vi overfor en stor revidering av nettstedet pårørendesneteret.no, som allerede har eksistert i 5 år kommende februar. Det var utviklingen av dette nettstedet som opprinnelig gjorde at Pårørendesenteret ble et nasjonalt tilbud og fikk støtte over statsbudsjettet.

Og sist men ikke minst - for at vi skal kunne gi et godt og kvalitetssikret tilbud til alle, så må vi styrke teamet vårt med godt kvalifiserte veiledere som gjenspeiler demografien. Vi trenger flere på laget som har bakgrunn fra flerkulturelle miljøer slik at vi når alle som trenger vår hjelp og støtte. 

 

Konklusjon:

Selv om støtten til Pårørendesenteret gis av kapittelet i Statsbudsjettet som omhandler psykisk helse og rus, er ikke pårørendearbeid begrenset til dette. Tilbudet ved Pårørendesenteret er diagnoseuavhengig og har et stort fokus på livsmestring til alle grupper pårørende, og kompetanseheving for alle faggrupper som jobber med og for pårørende. Vi vil derfor gjerne se at det legges midler til pårørendearbeid på andre kapitler enn kapt 765. Det er samfunnsøkonomisk godt forebyggende helsearbeid i å drive godt pårørendearbeid.

Men basert på de utfordringene vi står overfor i å møte forespørsler både fra pårørende og fra fagpersoner så vil vi si at:

-vårt behov for nasjonalt tilskudd fra dette budsjettområdet for 2022 er på 7,5 mill.

 

Takk for oppmerksomheten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi sender gjerne mer oppdatert informasjon og statistisk materiale dersom det er ønskelig.

mvh

Unn Birkeland

Daglig leder

Tlf: 95988724

Epost: ub@parorendesenteret.no