Høringsinnspill fra Slekt og Data

Høring: Statsbudsjettet 2022 (kapitler fordelt til familie- og kulturkomiteen)
Innspillsdato: 24.10.2021

Innspill til statsbudsjettet 2022

Slekt og Data takker for muligheten, og oversender med dette våre innspill vedrørende statsbudsjettet 2022.  

Slekt og Data er Norges største frivillige organisasjon for slektsforskning. Våre 12.500 medlemmer bidrar til at slekts- og personhistorier bevares og formidles videre til nye generasjoner. Vi har et landsdekkende organisasjonsapparat med stor aktivitet og driver utstrakt kurs- og opplæringsarbeid, i tillegg til en betydelig dugnadsinnsats for å bistå arkivene med både publikumsveiledning og digitalisering av arkivmateriale. 

Anerkjennelsen av slekts- og lokalhistorie har styrket seg siste årene: 

Kulturmeldingen viser til at «Mange søkjer mot røtene sine, enten det er å granske si eiga slektshistorie eller fellesskapets historie lokalt, regionalt eller nasjonalt. Det blir stadig viktigare å gjere tilgjengeleg og formidle kulturarven. I dette arbeidet er både dokumentasjon og vern gjennom bruk viktig. Her har bibliotek, arkiv og museum eit særleg viktig oppdrag. Fleire organisasjonar arbeider også for å dokumentere og føre vidare levande immateriell kulturarv».  

NOU 2019-9: Fra kalveskinn til datasjø trekker frem innsatsen til Slekt og Data og lokale historielags arbeid på arkivfeltet. Skal vi nå ambisjonene i Kulturmeldingen må også de frivillige kulturvernorganisasjonene støttes økonomisk.  Dette kan gjøres på følgende måte: 

 
Viktig satsing, men mye gjenstår: 

Vi vil gjerne gi ros for satsningen på digitalisering i Nasjonalbiblioteket og Arkivverket. Dette er strategisk viktig og et helt nødvendig skritt i riktig retning for å sikre den enkeltes rettsikkerhet og for å bevare og tilgjengeliggjøre nasjonens hukommelse.   
 
I Hurdalsplattformen står det at god tilgang på informasjon er en forutsetning for ytringsfrihet. Det er flere ambisiøse mål om økt kunnskap om personvern og kildekritikk og om meroffentlighet (mer innsyn).  

Skal vi lære noe av historien må arkivmateriale også formidles. For å bruke arkivene trenger du kunnskap om hvor og hvordan du kan finne relevant informasjon og hvordan du kan tolke og forstå opplysningene som du finner. Slekt og Data har et godt samarbeid med Arkivverket hvor våre erfarne slektsforskere bidrar med etterspurt veiledning til publikum på arkiv rundt om i landet. 

Arkivverket sier selv at de er avhengig av frivillig innsats. Transkriberingen av folketellingen 1920 er et eksempel på dette. Arkivverket har ansatt en egen frivillighetskoordinator. Slekt og Data har en samarbeidsavtale med Arkivverket hvor våre frivillige nettopp med en betydelig dugnadsinnsats. Til tross for dette finnes det ikke midler til opplæring av frivillige.  
 
Slekt og Data ber om at det gjøres en avsetning til opplæringsmidler under Kapittel 329 Arkivformål, post 78 Ymse faste tiltak på 1 million kroner.  

 
5.2.1 Tildeling av spillemidler til kulturformål i 2021 

Det er i år kun satt av 12,3 millioner kroner til prosjekt- og utviklingsmidler (søkbar tilskuddsordning) for arkivsektoren, mens det til sammenligning er lagt inn om lag 50 millioner til biblioteksektoren, en annen lokal og regional tjeneste. Rammene til utviklingsmidler har stått stille i flere år. Midlene skal fordeles både til privatarkiv og til utviklingsmidler for arkivsektoren. Av disse 12,3 millionene er nå 8 millioner øremerket arbeidet med privatarkiv. Dermed er det kun satt av 4 millioner til fordeling på utviklingstiltak i hele arkivsektoren.  

Med de store utviklingsbehovene sektoren står overfor, er 4 millioner kroner et svært lite beløp. Biblioteksektoren og museumssektoren disponerer betydelig større beløp til sine sektorer. Vi mener at utviklingsmidlene for arkivsektoren må styrkes betydelig.  

Slekt og Data støtter Aktivforbundets forslag om å øke rammen til prosjekt- og utviklingsmidler for arkivsektoren med ti millioner kroner. 
 

Støtten til studieforbundene må trappes opp 

Slekt og Data er medlem i Studieforbundet Kultur- og tradisjon. Kurs- og opplæring er ikke bare en viktig del av vår aktivitet, men en forutsetning for å ta vare på og formidle kulturarven. Med tanke på at støtten til frivillig kulturvern allerede er på et minimum, er det vanskelig å forstå at tilskuddet til studieforbundene i mange år har stått stille (315 Frivillighetsformål Post 73 Studieforbund).

 
Slekt og Data støtter Voksenopplæringsforbundets krav om at det lages en opptrappingsplan med mål om at tilskudd til studieforbund godkjent av Kulturdepartementet skal nå 250 millioner kroner innen 2025. Vi ber også om at tilskudd til Studieforbundene finansieres over Statsbudsjettet, og ikke bidrar til å redusere kulturandelen av spillemidlene. 
 

Betydningen av slektshistorie 

Kunnskap om de som har levd før oss, er en viktig del av vår kulturarv. Slektsforskning bidrar til å gjøre historien relevant for den enkelte, det styrker identitetsfølelsen og hjelper oss å forstå fortiden, utfordre samtiden og påvirke fremtiden. Farokonvensjonen som Norge ratifiserte i 2008 tar utgangspunkt i menneskenes rett til kulturarv, rett til å tolke sin egen historie og sine egne kulturminner. 
 

 Vennlig hilsen 

 Lina Bjelland Myrvoll 
 Generalsekretær, Slekt og Data  
 E-post: generalsekretar@slektogdata.no Mobil: 98680541