Høringsinnspill fra RIO - en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet

Høring: Statsbudsjettet 2022 (kapitler fordelt til helse- og omsorgskomiteen)
Innspillsdato: 25.10.2021

Høringssvar på statsbudsjett 2022 for for helse- og omsorgskomiteen

RIO er en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet og bidrar med fag- og brukerkunnskap for at flest personer med rusutfordringer skal få de tjenestene de trenger når de trenger dem.

Brukerorganisasjoners rammebetingelser.

Fafo-evalueringen av Opptrappingsplanen for rusfeltet 2016-2020, viser at satsingen har hatt effekt. Som man kan se av gjennomgangen, så har det vært en signifikant styrking, med flere årsverk, høyere fagkompetanse, økt erfaringskompetanse, og piler som peker i riktig retning på tilfredshet og medvirkning.

Men styrkingen skjer i større framfor mindre kommuner og samtidig som brukermedvirkningen har økt, er det få kommuner som innhenter erfaringer fra brukerorganisasjoner når de utvikler tjenestene sine. Ifølge KS handler dette om at brukerorganisasjonene ikke er godt nok lokalt etablert.

Brukerorganisasjonenes ønskede virkeområde er stort sett i forhold til driftsfinansieringen de mottar. Derfor ender organisasjoner opp med å utvide seg ved hjelp av prosjekter. Noe som fører til at administrasjonen vris fra å utvikle brukermedvirkning i hele Norge, til å fungere som supplerende hjelpetiltak i enkelte kommuner. Flere av prosjektene dekker opp for offentlige ansvar og fører til flere midlertidige og delte stillinger for personer med svak tilknytning til arbeidslivet. Vi ber derfor komiteene medlemmer sikre økt driftstilskudd til brukerorganisasjonene, og mer forutsigbarhet gjennom treårige og indeksregulerte tilskudd.

Havarikommisjon for overdoser.

Under nedstengingen fikk vi se hvor sårbart helsevesenet vårt er, og hvor lite som skal til av flytting av medisinskfaglig personell i forbindelse med beredskapstiltak, før helseforetak skriver ut ruspasienter, med alvorlig opioidavhengighet, midt i en pandemi – til stengte eller reduserte kommunale tilbud. Vi er bekymret for om dette kan ha ført til de rekordhøye overdosetallene i 2020 og ber komiteen merke seg behovet for en tverrfaglig havarikommisjon.

Trygge behandlingsforløp.

Regjeringspartiene har dessuten bestemt at de vil innføre integrerte ettervern i spesialisthelsetjenesten. Vårt ønske er at komiteen følger opp at dette tydeliggjøres i oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene. Noe av den vedtatt høyere veksten i TSB enn somatikk (den gylne regelen) kan skje på dette området fremfor bare vekst i poliklinisk aktivitet innenfor helseforetakene.  

Det har vært gjennomført anskaffelser den senere tiden, men størsteparten av de ideelle tilbyderne har gamle avtaler med Helse Sør- og det er grunn til å tro at en ny anskaffelse vil kunne føre til en betydelig reduksjon i tilbudet på grunn av høyere døgnpris som følge av økte kvalitets- og kompetansekrav. Derfor bør komiteen be om en plan for en finansiering allerede nå som svar på en slik eventuell reduksjon.