Høringsinnspill fra Blå Kors
Innspill fra Blå Kors til arbeidet med statsbudsjettet for 2022
Blå Kors arbeider med og for mennesker som strever med å mestre hverdagen. Vi retter oss spesielt mot dem som på grunn av egen eller andres rus eller annen avhengighet er i en vanskelig livssituasjon. Blå Kors jobber med forebyggende tiltak, spesielt mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling. Som ideell aktør har Blå Kors i over hundre år gjort en viktig innsats for å hjelpe personer som er direkte eller indirekte rammet.
Vi håper det kan finnes rom i statsbudsjettet til viktige satsinger på forebygging, da disse er av nasjonal karakter og under utvikling. Vi har følgende tjenestetilbud innen helse- og omsorgsområdet som vi ber om særskilt øremerking til:
Terapi og rådgivning til unge mellom 13-35 år som har vokst opp i hjem med alkohol- og andre rusproblemer
Kap 781, post 79
Blå Kors Kompasset tilbyr gratis terapi og rådgivning til unge mellom 14-35 år som har vokst opp med foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer. I flere år har Blå Kors Kompasset fått øremerkede tilskudd over statsbudsjettet.
Blå Kors Kompasset har stor pågang av unge, særlig i de store byene. I 2019 ble vi landsdekkende ved at vi etablerte et tilbud med videobasert samtaleterapi på nett. Digitalisering av helsetjenester er et prioritert område i helsepolitikken, og internettbaserte behandlingsmuligheter innenfor psykisk helse vektlegges. I koronatiden har vi gitt terapi digitalt til våre brukere. Vi forventer økende etterspørsel etter dette tilbudet fremover. Dette gir unge over hele landet – også de som har opphold utenlands – mulighet til å få et tilbud fra oss.
I statsbudsjettet for 2022 ber vi om:
- Beholde eksisterende tilbud gjennom pris- og kostnadsjustering av bevilgningen for 2021 på 25,8 MNOK
- Styrking av det digitale terapitilbudet med 2 MNOK da vi opplever en økende etterspørsel.
- 3 MNOK til å videreutvikle av en ny avdeling i Kristiansand som er under etablering. Denne regionen har store behov, blant annet knyttet til et stort universitetsmiljø.
Anonyme chat tjenester for barn og unge i alderen 9-19 år.
Kap 765, post 72
Blå Kors Chat-senter består av to nasjonale chat-tjenester:
Begge chat-tjenestene er kun betjent med fagpersonell, og er lavterskeltilbud til barn og unge som har behov for å snakke med trygge voksne. Chat-tjenestene mottar henvendelser fra hele landet. Tematikken på begge chattene er forbundet med barn og unges psykiske helse, som usikkerhet, manglende selvfølelse, selvskading og selvmordstanker.
Særlig under korona-nedstengningen erfarer vi hvor viktig funksjon SnakkOmPsyken.no har, og hvor viktig det er å møte barn og unge med faglig kompetanse. Barn i vanskelige livssituasjoner skal få den beste hjelpen når de trenger den. Vi ser tydelig økende etterspørsel i forlengelsen av korona-pandemien, noe som medfører et forlenget og økt behov for denne chat-tjenesten.
SnakkOmMobbing.no er i budsjettforslaget for 2022 inne med 3,6 MNOK. SnakkOmPsyken.no som er et like viktig tilbud ligger omtalt i budsjettforslaget, men uten øremerket beløp.
I statsbudsjettet for 2022 ber vi om:
At midler til Chat-senteret øremerkes ved å sikre SnakkOmMobbing gjennom de 3,6 MNOK som allerede ligger inne og samtidig øremerke 3MNOK til SnakkOmPsyken.no.
Vilkår for ideelle aktører
I denne anledningen er det maktpåliggende for Blå Kors, å adressere et særskilt forhold - selv om det strekker seg utover dette statsbudsjettets rammer.
Som komiteens medlemmer er kjent med, er det en pågående prosess i RHF ene, knyttet til plassering av det som kalles basistjenester innenfor TSB. Blå Kors har som mangeårig samarbeidspart innenfor rusfeltet, forståelse for at en ønsker å bygge sterke sykehusmiljø. Men ber om at komiteen er bevisst de langsiktige farene av denne sentraliseringen. Konsekvensene av at ideelle aktører, med tung erfaring og kompetanse og ikke minst lokal tilhørighet,- med den oppgavefordelingen det legges opp til, ikke får lov til å bidra. Spørsmålet som er betimelig å stille er, hva er det som ikke er basistjenester? Både den pågående anskaffelsen i Helse Midt Norge og planene i Helse Sør Øst området, gir grunn til bekymring. Blå Kors vil gjerne bidra i samtaler rundt hvordan kartet kan og bør se ut fremover.