Høringsinnspill fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Høring: Statsbudsjettet 2022 (kapitler fordelt til helse- og omsorgskomiteen)
Innspillsdato: 25.10.2021

Notat vedrørende statsbudsjett 2022 (HOD) fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse

En trygg og stabil luftambulansetjeneste - Notat til statsbudsjettet for 2022

Stiftelsen Norsk Luftambulanse ber Stortinget gjøre vedtak om å be regjeringen utrede og iverksette en modell for offentlig-ideelt samarbeid i legehelikopter og ambulanseflytjenesten.

Et vedtak om å igangsette arbeidet med en ny modell bør ha som målsetning å skape langsiktighet, kontinuitet og utvikling til beste for pasienten og de ansatte i luftambulansetjenesten. Videre bør partene i arbeidslivet og aktører i luftambulansetjenesten involveres i dette arbeidet.

 

Offentlig-ideelt samarbeid

I statsbudsjett foreslås det at kommersielle anbud skal fortsette, med enkelte justeringer. Stiftelsen Norsk Luftambulanse mener at det som forårsaket flyambulansekrisen i Nord-Norge i 2018 ikke vil bli løst ved å gjøre justeringer på anbudsordningen. Usikkerheten knyttet til nye anbud er for stor, og fører til utrygghet og fare for å miste erfaring, kritisk kompetanse og kontinuitet i tjenesten.

Flyambulansekrisen viste at det er viktig med forutsigbarhet og stabilitet i luftambulansetjenesten for å sikre befolkningen en god og trygg akuttberedskap. Dette er en samfunnskritisk tjeneste, og er ikke egnet for anbudsutsettelse. Vi mener at et samarbeid mellom det offentlige og en ideell aktør som ikke har fortjeneste som mål, vil sikre kontinuitet, stabilitet, innovasjon og langsiktig utvikling av luftambulansetjenesten i Norge.

Et offentlig-ideelt samarbeid vil formalisere og videreutvikle det samarbeidet som Norsk Luftambulanse har hatt med staten siden etableringen for 40 år siden. I dag er dette et godt fungerende samarbeid, der beredskap, forskning, innovasjon og kompetanseheving i hele akuttkjeden er forankret i ulike offentlige instanser og samarbeidspartnere. Dette er kun mulig fordi Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en del av tjenesten som leveres til staten gjennom datterselskapene Norsk Luftambulanse Helikopter (tidligere Norsk Luftambulanse AS) og Norsk Luftambulanse Teknologi.

  

Grunnlaget for en modell for offentlig-ideelt samarbeid

EØS-regelverket åpner for å kunne velge en modell for et langvarig offentlig-ideelt samarbeid om luftambulansetjenesten. En juridisk gjennomgang, som også ekspertutvalget la til grunn, viser at inngåelse av kontrakter vedrørende luftambulansetjenester ikke trenger å gjennomføres etter reglene om offentlige anskaffelser. Staten kan gjennomføre anskaffelsen slik de selv ønsker, enten ved å reservere anskaffelsen for ideelle aktører eller gjennom direkte anskaffelse. Dette støttes av nyere dommer innen EF-retten.

Ved en statlig overtakelse av luftambulansetjenesten skal staten ha sørge for-ansvaret, og den skal drives som en integrert del i den øvrige prehospitale beredskapen. I en slik modell vil den ideelle aktøren levere beredskap, teknologiske løsninger, innovasjon og utvikling i et formalisert samarbeid med staten. Staten vil i en slik driftsform ha sterkere styring over tjenesten, samt at tjenesten er sikret langsiktighet og forutsigbarhet. I motsetning til ved anbud, vil det være mekanismer under avtaleperioden for å sikre kostnadskontroll, transparens og utvikling i tråd med det offentliges behov for risikostyring og kontrollstyring. Det vil også gi større fleksibilitet for bytte av helikoptre ved behov.

De ansattes kompetanse er den viktigste ressursen i luftambulansetjenesten, og et offentlig ideelt samarbeid vil kunne skape ro og jobbtrygghet for ansatte, da de vil ha større trygghet for lønns- og arbeidsvilkår. Selv om det stilles krav om virksomhetsoverdragelse ved anbud, er de ansattes lønns- og arbeidsvilkår kun sikret så lenge tariffavtalen gjelder.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse plusser på

Stiftelsen bidrar årlig med om lag 250 millioner kroner i formålsmidler til utvikling av luftambulansetjenesten og akuttkjeden. Dette kommer i tillegg til den offentlige finansieringen av luftambulansetjenesten. Denne formen for samarbeid er unik i Europa, og gjør at vi har en av verdens beste luftambulansetjenester. 

Stiftelsen Norsk Luftambulanse har gjennom mange år styrket og videreutviklet den offentlige luftambulansetjenesten. Vår forskning og utvikling kommer både det offentlige helsevesenet og pasienten til gode. Eksempler på dette er de GPS-basert navigasjonssystem og værkameraene som er plassert på 137 steder i Norge. Disse systemene sørger for at flere oppdrag som tidligere ble avvist på grunn av dårlig vær kan gjennomføres sikkert.

Våre datterselskaper drives økonomisk forsvarlig i samsvar med rammebetingelsene i aksjeloven og avtalene med bl.a. Luftambulansetjenesten HF. Fordi datterselskapene har stiftelsens formål innarbeidet i selskapsvedtekter og strategier, drives de «not-for-profit». Det legges derfor ikke inn en bunnlinje med fortjeneste til eier i kontrakten som inngås med det offentlige, og et eventuelt overskudd går direkte tilbake til utvikling av tjenesten. En modell for offentlig-ideelt samarbeid vil derfor gi mer helse for hver krone.

Om Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Luftambulansetransport startet opp for hundre år siden, og Røde Kors og Widerøe var blant pionerene. I 1978 ble legebemannede helikoptre introdusert i Norge gjennom Stiftelsen Norsk Luftambulanse og legen Jens Moe. Stiftelsens mål var at legehelikoptre som kunne komme raskt ut til pasienten, skulle bli en del av det offentlige helsetjenesten. Dette målet ble oppnådd i 1988.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse finansieres gjennom innsamlede midler fra om lag 300 000 støttemedlemmer og over 4000 støttebedrifter, og bidrar hvert år med om lag 250 millioner kroner inn i tjenesten. Dette er en folkedugnad som er unik i norsk og internasjonal sammenheng og gjør Stiftelsen Norsk Luftambulanse til en av landets største ideelle organisasjoner.

Vårt vedtektsfestede formål er å fremme avansert prehospital akuttmedisin. Det gjør vi ved å utvikle akutt- og luftambulansetjenesten gjennom forskning, utvikling, innovasjon, undervisning og implementering til beste for akutt syke og alvorlig skadde pasienter, i tett samarbeid med det offentlige helsevesenet og universitetene. I fjor hadde vi 45 forskere ansatt i stiftelsen, hvorav 29 var phd-stipendiater. Disse er organisert gjennom ulike forskningsklynger knyttet til universitetssykehusene. Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en av Europas tyngste forskningsmiljøer innen prehospital akuttmedisin.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse eier to datterselskaper. Det ene, Norsk Luftambulanse Helikopter, leverer beredskap på alle landets 13 legehelikopterbaser, samt fire baser i Danmark. Norsk Luftambulanse Teknologi utvikler og drifter en rekke teknologiske systemer, i tillegg til å eie og drifte flere basebygg.

For mer informasjon, kontakt

Gunn Lyngvær, direktør samfunnskontakt, tlf 91706689, epost gunn.lyngvar@norskluftambulanse.no

Sten Magne Berglund, samfunnskontaktrådgiver, tlf 90730790, epost sten.magne.berglund@norskluftambulanse.no