Høringsinnspill fra Preventio

Høring: Statsbudsjettet 2022 (kapitler fordelt til helse- og omsorgskomiteen)
Innspillsdato: 25.10.2021

Høringssvar på statsbudsjett 2022 for for helse- og omsorgskomiteen

Preventio er en paraplyorganisasjon for rus- og sosialpolitiske organisasjoner som jobber for å fremme progressive løsninger på rusfeltet. Preventio ble stiftet november 2020, og har pt. 15 medlemsorganisasjoner. Vår oppgave er å legge til rette for økt samarbeid mellom våre medlemsorganisasjoner og jobbe for å sikre dem bedre økonomiske og politiske rammevilkår.  

Vi takker helse- og omsorgskomiteen for merknaden som ble tilsluttet et flertall av partiene tidligere i år, om behovet for en paraplyorganisasjon for progressive sivilsamfunnsorganisasjoner. Dette vil bidra til et mer mangfoldig og demokratisk sivilsamfunn på rusfeltet.

Etter at Preventio ble etablert har vi samlet femten medlemsorganisasjoner og blitt tilgodesett 2,5 millioner kroner av bruker- og pårørendetilskuddet fra Helsedirektoratet. Ettersom flere av organisasjonene som er medlemmer hos oss finansieres av den samme tildelingen, ber om at vi øremerkes i statsbudsjettet for å sikre likebehandling med sammenlignbare paraplyorganisasjoner, og for å unngå konkurranse med medlemmene våre. 

I budsjettet for 2022, legges det opp til øremerking for flere organisasjoner under tildelingen til bruker- og pårørendeorganisasjonene. Enkelte av disse organisasjonene starter gjerne opp med prosjekter for å vokse, som for enkelte har ført til at organisasjonen vris fra å utvikle brukermedvirkningen til å administrere prosjekter som gir enda mindre forutsigbarhet. Vi ber om at at denne rammen økes for å kompensere for øremerkingen slik at ikke de organisasjonene som allerede får midler over dette tilskuddet, får avkortede tildelinger, og for å harmonere prosjekt- og driftstilskuddene. Vi ber også komiteen om å igangsette et forsøk med å gjøre tildeling til brukerorganisasjonene treårig og indeksregulert.

Videre vil vi påpeke at midlene til tilskuddsordningene under kapittel 714 post 70 har ligget stabilt over flere år, samtidig som det er blitt flere organisasjoner som søker på disse ordningene. Dette har ført til mindre tilskudd til drift og prosjekter for flere av organisasjonene. Midlene satt av til tilskuddsordningene bør derfor økes for å gjenspeile utviklingen som har vært på rusfeltet. Tilsvarende som for bruker- og pårørendepotten, mener vi også at fordelingen bør vris mer i retning av driftstilskudd, slik at man unngår at organisasjonene binder opp for mye ressurser i prosjekter. 

I tillegg ønsker vi at man lager en prøveordning med etableringstilskudd for organisasjoner som ikke tidligere har fått midler fra Helsedirektoratet. Vår erfaring er at det er krevende for nyetablerte organisasjoner å oppfylle dokumentasjonskravene for de andre ordningene utelukkende basert på frivillig innsats og inntekter fra kontingenter og donasjoner, noe som skaper en høy terskel for å bygge seg opp som organisasjon. Dette gjelder flere av våre medlemsorganisasjoner, som ikke har søkt om midler på tross av at de alt har eksistert i flere år. 

Regjeringspartiene har bedt om en forebyggingsreform og en nasjonal plan for forebygging. 

I tråd med anbefalinger fra Folkehelseinstituttet, anbefaler Preventio at komiteen innstiller på at Helsedirektoratet får i oppgave å utvikle nasjonale faglige retningslinjer for forebyggingsarbeid i kommunene, basert på FNs standarder for evidensbasert rusforebygging. Det bør settes av egne midler til dette under kapittel 714 post 21, og videre midler til implementering av anbefalingene.