Høringsinnspill fra PION - Prostituertes interesseorganisasjon i Norge

Høring: Statsbudsjettet 2022 (kapitler fordelt til helse- og omsorgskomiteen)
Innspillsdato: 25.10.2021

Helse- og omsorgsdepartementet - Prop. 1 S (2021-2022); Kap. 762, post 73

PION - Prostituertes interesseorganisasjon i Norge, ble etablert i 1990, og er rettighetsorganisasjon, kontaktsenter og politisk talerør for kvinner, menn og transpersoner som selger seksuelle tjenester i Norge. PION driver oppsøkende virksomhet og peer-support arbeid (likepersonsarbeid), som primært er basert på erfaring med sexarbeid, men også andre relevante erfaringer som tilhørighet til seksuelle minoritetsgrupper, kjønnsuttrykk og erfaring med migrasjon. PION jobber for å sikre sexarbeideres helse og rettigheter. PIONs arbeid er fundamentert i skadereduksjonstenkningens prinsipper. Helse og rettigheter er gjensidige variabler. Retten til helse er en forutsetning for å realisere andre rettigheter, og andre rettigheter er en forutsetning for å realisere retten til helse. 

PION har i over 30 år samarbeidet med helsemyndighetene i det hivforebyggende arbeidet i prostitusjonsfeltet. I Helse- og omsorgsdepartementets proposisjonen rettes tilskuddet for forebygging av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner (soi) seg mot mennesker som lever med hiv, menn som har sex med menn og migranter. I alle disse gruppene vil man finne mennesker som selger sex, men sexarbeider feltet rommer norske mennesker av alle kjønn og etnisk tilhørighet. 

Motivet for å selge sex er knyttet til økonomiske behov enten det er forsørgeransvar, finansering av stoffbruk, migrasjon, ønske om bedre økonomi eller ren overlevelsessex. Strukturelle forhold som kriminalisering og stigmatisering gjør sexselgere spesielt sårbare når det gjelder utsatthet for vold, overgrep og smitte av hiv- og soi. Sexsalg overlapper ofte med andre kriminaliserte, marginaliserte og/eller stigmatiserte grupper som stoffbrukere, udokumenterte migranter og transpersoner. 

Covid-19 pandemien har ytterligere avdekket at sexarbeidere av alle kjønn både er en utsatt og oversett gruppe i samfunnet. Under nedstegningen var sexselgere utelatt fra alle statlige krisetiltak. Mange opplevde seg tvunget til sexsalg fordi det ikke var noen økonomiske alternativer. Selv ikke da helsemyndighetene innførte temporært forbud mot sexsalg fra midten av mars til slutten av april 2020, ble det fulgt av kompenserende tiltak for sexarbeiderne. Mange som, i denne perioden, ble utsatt for vold og overgrep kontaktet hverken legevakt eller politi av redsel for selv å bli straffet for brudd på Covid-19 forskriften. Vi har i løpet av pandemitiden erfart at sexselgere har rapportert om økt utsatthet for vold og annen kriminalitet, og mindre kontroll over egen virksomhet. Det har blitt rapportert om kriminelle som utgir seg for å være kunder og begår voldelig ran, kunder som pruter på pris, kunder som ikke vil bruke kondom, og sexselgere som må gå på akkord med egne standarder for tjenester som selges for å overleve økonomisk. 

I Prop. 1 S (2021-2022) kobler Helse- og omsorgsdepartementet øvrig smittevern til Covid-19 pandemien. PION mener at det er viktig å utvikle, og ikke å bygge ned arbeidet knyttet til forebygging av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner (soi).  Det spesielt viktig at kunnskap og erfaring fra det hiv- og soi-forebyggende feltet integreres i håndtering av pandemier når det gjelder samfunnsmessige marginaliserte grupper.  Det er også viktig at seksuell helse og rettigheter for personer som selger sex adresseres i den offentlige debatten. 

PION får tilskudd fra helsemyndighetene for å drive hiv-forebyggende arbeid blant sexarbeidere samtidig som politiet konfiskerer og bruker kondomer og glid som bevis for sexsalg. Internasjonale studier viser at mennesker som selger sex er 13 ganger mer utsatt for å bli smittet med Hiv og seksuelt overførbare infeksjoner (soi) enn den øvrige befolkningen. Årsaken til det er som nevnt ovenfor kriminalisering, repressiv lovhåndhevelse, stigmatisering og diskriminering. Dette er faktorer som trigger vold, og vold er en av hovedårsakene til smitte av Hiv og soi. 

PION mener derfor at sexselgere må regnes som spesielt utsatt gruppe når det gjelder smitte av hiv- og soi. Det er dessverre slik at politikkutforming i en felt påvirker både synlighet og ressurser til berørte grupper. Vi vil derfor også anmode Helse- og omsorgskomiteens medlemmer til å tale prostitusjonsfeltets sak i videre budsjettbehandling. Videre at tilnærming basert på både skadereduksjonstiltak og PIONs rolle som viktig talerør for sivilt samfunn og peer support arbeid, vektlegges for å forhindre nysmitte i en gruppe som er særlig utsatt for hiv- og soi.

Oslo, 25.10.21 

Astrid Renland

Adm. ansvarlig for PION