Høringsinnspill fra Framtiden i våre hender

Høring: Statsbudsjettet 2022 (kapitler fordelt til familie- og kulturkomiteen)
Innspillsdato: 01.11.2021

Høringsinnspill fra Framtiden i våre hender - Statsbudsjettet 2022

Regjeringen Solbergs forslag til Statsbudsjett for 2022 følger opp lovnadene om å finansiere Forbrukertilsynets arbeid med Åpenhetsloven, som trer i kraft 1. juli 2022. Framtiden i våre hender ser fram til å se loven tre i kraft og håper både tilsynet og andre aktører settes i stand til å bidra til en effektiv implementering av loven.

Styrking av Forbrukertilsynet

Åpenhetsloven, som ble vedtatt av Stortinget i juni, vil tre i kraft fra 1. juli neste år. Dette er en lov helt i front av den internasjonale utviklingen av bindende lovverk for ansvarlig næringsliv og oversiktlige leverandørkjeder. Forbrukertilsynet er tildelt tilsynsansvaret for loven, og er nødt til å bygge fagspesifikk kompetanse tilsynet i dag ikke besitter. Veiledningsfunksjonen blir viktig i starten, men tilsyn og sanksjoner vil måtte bli aktuelt om implementering skal sikres blant alle de 8800 selskapene omfattet av loven.

Framtiden i våre hender er godt fornøyd med at det er satt av 10 millioner i forslaget til statsbudsjett til Forbrukertilsynets arbeid med Åpenhetsloven. Det er uklart for oss om det vil være et tilstrekkelig finansieringsnivå over år, og vi opplever det nødvendig å be departementet om på egnet vis å rapportere tilbake til Stortinget hvordan Forbrukertilsynet tilpasser seg sitt utvidede mandat og vurdere behov for videreutvikling av mandat og årlig finansiering.

Søkbar pott for å sikre andre aktørers rolle i implementering
Som flere regjeringens lovproposisjon og komiteens merknader til Åpenhetsloven peker på, sitter en rekke aktører i samfunnet på verdifull kompetanse om leverandørkjeder og ansvarlig næringsliv som kan komme næringslivet til nytte i implementeringsfasen for loven. Representantene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV merket seg følgende:

I tillegg til det offentliges tilbud om gratis veiledning gjennom Forbrukertilsynet, bør det også legges til rette for at organisasjoner som Amnesty Norge, Kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv, Etisk Handel Norge og Nasjonal institusjon for menneskerettigheter kan bidra med veiledning, slik som også er lagt til grunn i UNGP.

Framtiden i våre hender ber komiteen merke seg rollen andre organer og organisasjoner spiller for en effektiv kunnskapsspredning, veiledning og etterprøving av virksomheters etterlevelse av Åpenhetsloven. Komiteen bør derfor be regjeringen i merknad utrede en pott øremerket OECDs Kontaktpunkt, samt en søkbar pott for sivilsamfunnsaktører som kan bidra til økt kjennskap og etterfølgelse av loven.

 

Vennlig hilsen 

 

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, anja@framtiden.no