Høringsinnspill fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU)

Høring: Norges handlingsplan for å nå bærekraftsmålene innen 2030
Innspillsdato: 06.01.2022

Høringssvar fra Landsrådet for Norges- barne og ungdomsorganisasjoner

Landsrådet for Norges- barne og ungdomsorganisasjoner sitt høringssvar til Norges handlingsplan for å nå bærekraftsmålene innen 2030 (Meld. St. 40 2020-2021).

LNU er en paraplyorganisasjon for 97 barne- og ungdomsorganisasjoner med om lag 450.000 medlemskap og om lag 11.000 lokallag over hele landet. Våre medlemsorganisasjoner er allerede viktige aktører i bærekraftsarbeidet og jobber hver og en med ulike mål og delmål blant alle de 17 bærekraftsmålene.

Vi vil takke for muligheten til å gi innspill til kommunal- og forvaltningskomiteen sin behandling av handlingsplanen.  

Barne- og ungdomsorganisasjoner som egen målgruppe

Barn og unge er de som skal leve lengst med konsekvensene dersom vi ikke når Agenda 2030. Ungdom må bli inkludert i det politiske arbeidet for å nå målene. LNU mener derfor at det er viktig at myndighetene har barne- og ungdomsorganisasjoner som en spesifikk målgruppe i arbeidet med handlingsplanen.

I handlingsplanens kapittel 5 om den helhetlige oppfølgingen mot 2030, ber regjeringen alle deler av samfunnet om å mobilisere til forsterket felles innsats. I dette spiller den unge frivilligheten også en viktig rolle. Barne- og ungdomsorganisasjonene er samfunnsnyttige og verdifulle institusjoner – både som arenaer for å lære at ens stemme betyr noe, og som tilbydere av mangfoldige aktiviteter for barn og unge over hele landet.  

Som handlingsplanen sier, må klimamålene nås i samarbeid med andre land. Her spiller FN en viktig rolle. Å sikre internasjonal fred og sikkerhet har alltid vært FNs hovedoppgave, og delmål 16.7 er å sikre lydhøre, inkluderende, deltakelsesbaserte og representative beslutningsprosesser på alle nivåer. FNs resolusjon 2250 - Ungdom, fred og sikkerhet poengterer at inkludering av ungdom i fredsprosesser skaper varig fred. Dette understreker hvor viktig det er at ungdom ikke faller utenfor hverken når avgjørelsene skal tas, eller det faktiske arbeidet skal gjøres.  

Reell og meningsfull medvirkning

For at handlingsplanen skal være et nyttig verktøy, må det aktivt skapes arenaer der ungdomsorganisasjoner kan medvirke og bli lyttet til. Dette må inkludere hele spekteret og mangfoldet av barne- og ungdomsorganisasjoner. LNU mener planen bør følge disse fem prinsippene for reell og meningsfull medvirkning: 

  1. Selvstendighet:Ungdom må selv få velge hvilke saker de ønsker å engasjere seg i. Ungdom har rett til å bli hørt i alle beslutningsprosesser som angår dem, og i beslutningsprosesser som angår tema der ungdom er engasjert. Prosesser der unge er med på like vilkår med voksne gir reell innflytelse. 
  2. Representasjon:Ungdom må selv få velge sine egne representanter, og disse representantene må stå til ansvar overfor andre unge, slik som i den demokratiske barne- og ungdomsfrivilligheten.
  3. Kompetanse:Ungdom må anerkjennes som en faglig ressurs med nødvendig ekspertise som ingen andre kan erstatte. 
  4. Informasjon:Medvirkningsorganer for unge må ha tilgang på all relevant informasjon slik at de kan sette seg inn i alle saker som angår ungdom. 
  5. Kontinuitet:Ungdom må kunne medvirke i alle ledd av den politiske prosessen. Enkeltstående arrangementer og prosesser som ikke har en forankring noe sted gir ikke medvirkning. 

LNUs innspill til merknader

LNU har følgende to forslag til merknader:

  1. Komiteen ber departementet utarbeide en plan for hvordan barne- og ungdomsorganisasjoner skal få reell og meningsfull medvirkning i arbeidet med handlingsplanen for å nå bærekraftsmålene innen 2030.
  2. Komiteen ber departementet om å inkludere en representant fra det unge sivilsamfunnet i nasjonalt forum for bærekraftsmålene

LNUs innspill til handlingsplanen for å nå bærekraftsmålene 2030

LNU har forslag til nye og reviderte norske målepunkter i handlingsplanen:

Vi foreslår nytt norsk målepunkt under delmål 16.6: utvikle effektive, ansvarlige og åpne institusjoner på alle nivåer:

  • Barn og unges medvirkning i Norges freds- og sikkerhetsarbeid i FN.

Vi foreslår nytt norsk målepunkt under delmål 16.7: Sikre lydhøre, inkluderende, deltaksbaserte og representative beslutningsprosesser på alle nivåer:

  • Barn og unges mulighet til å få reell og meningsfull medvirkning i beslutningsprosesser

Vi foreslår at det norske målepunktet “innbyggernes opplevelse av å bli tatt med på råd i utviklingen av offentlige tjenester” under delmål 16.7 endres til:

  • Innbyggernes mulighet til å bli tatt med på råd i utviklingen av offentlige tjenester.

Vi foreslår at det norske målepunktet “innbyggernes opplevelse av å bli lyttet til og behandlet med respekt” under delmål 16.7 endres til:

  • Innbyggernes mulighet til å bli lyttet til og behandlet med respekt.

Med vennlig hilsen

Martine Tønnessen
Generalsekretær

Isa Maline Isene
Styreleder