Høringsinnspill fra Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser/Villa SULT

Høring: Representantforslag om en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten
Innspillsdato: 24.02.2022

Kraftsenter for å måte spiseforstyrrelser i idrett

Innledning

Norges Idrettsforbund, Sunn Idrett og Villa SULT/Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser utviklet i 2021 et konkret forslag til etableringen av et «Kraftsenter for idrett og spiseforstyrrelser». Dette er en forkortet og revidert versjon. Det opprinnelige dokumentet ble signert Berit Kjøll og Vibecke Sørensen fra Norges Idrettsforbund og Finn Skårderud fra Villa SULT. Finn Skårderud står ansvarlig for redigering av denne teksten.

Utfordringer med mat, kropp og spiseforstyrrelser er et samfunnsproblem – og et idrettsproblem. Dette problemet har eskalert under koronapandemien, med et sterkt økende behov for informasjon, kompetanse, rådgivning og behandling for ungdom med et anstrengt forhold til mat og kropp. 

Vi erfarer nå at forekomstene er spesielt store innenfor organisert idrett. Én måte å forstå dette på er at konkurranseidrett og spiseforstyrrelser er «søskenkulturer». Både i spiseforstyrrelsene og i idretten er det stort fokus på ernæring og endring av kroppen for mestring og selvfølelse. Mye handler om tall. Og de to kulturene kan ha konkurransen felles. Slik forsterkes prestasjonskulturene ellers i skole og samfunn. Samfunnsmessige fenomener blir således gjort ekstra tydelige innenfor idrett.

 Det ansvarlige idretts-Norge og helse-Norge må ta innover seg at det er en uunngåelighet at spiseforstyrrelser og idrett henger tett sammen. Av og til er psykopatologi et uttrykk for avvik fra en norm, mens det andre ganger er uttrykkfor sentrale trekk i kulturen. Spiseforstyrrelser må møtes meget aktivt. Det er slett ikke noe som «går over av seg selv». Nå vender de fleste blikket en annen vei – vekk fra dette betydelige samfunnsproblemet.

 Bekymringen er ikke størst for eliteutøvere, da mange av disse har et stort støtteapparat seg. Unge utøvere, som har toppatletene som rollemodeller, mangler slike støtteapparat. De trener og konkurrerer i sine livs kanskje mest sårbare fase. De er omgitt av mennesker, som foreldre og trenere, som ofte mangler tilstrekkelig kunnskapsbasert forståelse av mulige risikoer, tidlige tegn og skadelige konsekvenser.

 Det er således åpenbare behov for å bygge og spre kompetanse og ferdigheter. Idretten en ekstra viktig arena for å forebygge og skape en trygg åpenhetskultur. Siden 93% av barn og ungdom er innom organisert idrett, har idretten et viktig samfunnsbidrag i å kunne nå ut bredt og begrense at  ungdom især utvikler et anstrengt forhold til mat og kropp.

 Ungdoms fysiske og psykiske helse må settes på agendaen, og dette kan og skal ikke tas hånd om av idretten alene.

 For å skape en åpenhetskultur rundt mat og kropp i hele samfunnet, er vi avhengig av en helhet fra forebygging, via rådgivning, til oppfølging/behandling. Dette eksisterer slett ikke i dag.

 Sunn idrett – som er Norges idrettsforbunds samlede arbeid om ernæring, mat og kropp – sitter på en kompetanse og et nettverk som strekker seg ut over idrettsbevegelsen. Sunn idrett ønsker å styrke erfaringene, kompetansen og evnen til å nå ut med kunnskap og råd til ungdom, foreldre og støttespillere, samtidig som at arbeidet er begrenset av begrensede og prioriterte ressurser innenfor Norges idrettsforbund.

 Villa SULT er ett av Norges ledende miljøer i kampen mot spiseforstyrrelser og sitter på kompetanse om oppfølging og behandling av spiseforstyrrelser. Det er for sent å forebygge når barn og unge allerede er syke. I dag er det åpenbare gap mellom forebygging og behandling. Det mangler en tydelig rådgivning som bindeledd, med mål om å fange opp der forebygging ikke strekker til, motarbeide at utfordringer eskalerer til behov for behandling samt kan henvise til riktig oppfølging/behandling der det blir nødvendig.  

 For å skape en helhet og synergi i dette arbeidet, er det behov for et sterkere samarbeid mellom Sunn idrett i Norges idrettsforbund og Villa SULT, med utvidede og varige ressurser i hele løpet fra forebygging, via rådgivning, til oppfølging/behandling. Et slikt samarbeid kan ikke finansieres med de ressursene Norges idrettsforbund får over spillemidlene til å jobbe innad i idrettsbevegelsen, men må tilføres som tilleggsressurser – fra myndighetene.

 Av den grunn foreslår Norges idrettsforbund og Villa SULT et felles målrettet arbeid for å kunne bli et kraftsenter for idrett og spiseforstyrrelser.

 Kort om Norges idrettsforbund og Sunn idrett:

Norges idrettsforbund (NIF) er Norges største frivillige organisasjon med like under 11 000 idrettslag over hele landet som tilbyr idrett til alle sine medlemmer.  I 2019 var det om lag 2,2 millioner medlemskap i norsk idrett. Organisasjonen omfatter 55 særforbund og er organisert gjennom 11 idrettskretser – én i hvert fylke i landet.

 Sunn idrett ble startet som et femårig prosjekt i 2008, med Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund, Norges Orienteringsforbund, Norges Friidrettsforbund og Norges idrettsforbund som initiativtagere og grunnleggere. Etter endt prosjektperiode i 2013 ble Sunn idrett vedtatt som en varig driftsform og fortsatte som et samarbeidsprogram med samme eiere og organisering. 

 Kort om Villa SULT:

Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser/Villa SULT ble etablert som en ideell stiftelse i 2014. Psykiater og professor Finn Skårderud var en av stifterne. Instituttet er en rammeorganisasjon for flere virksomheter: behandling, forskning, undervisning og utdannelse. Stiftelsen skal også være en del av den offentlige debatten om spiseforstyrrelser og ung psykisk helse.

Stiftelsen har spesifikk kompetanse på kombinasjon idrett og spiseforstyrrelser. Finn Skårderud var ved siden av andre gjøremål i 23 år deltidstilknyttet Olympiatoppen som idrettspsykiater. Villa SULT har også et etablert samarbeid med Skadetelefonen. Dette er en forsikringsordning innen idretten. Personer som melder seg til denne ordningen, vil kunne bli sendt videre til utredning og behandling ved Villa SULT.

 Villa SULT har også akademisk tilknytning til idrettsfaglige miljøer. Finn Skårderud er professor II ved Fakultet for helse og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder, Norges Idrettshøgskole samt professor i spiseforstyrrelser ved Syddansk Universitet.

 Virksomhetsidé:

Å bygge et kraftsenter for idrett og spiseforstyrrelser for ungdom mellom 13 og 18 år som idretten når, for å skape en åpenhetskultur rundt mat og kropp i hele samfunnet.

 Innsatsområder:

Det er tre hovedområder som bør prioriteres:

 Forebygging: Informasjon, kurs, fagmateriell og læringsverktøy for idrettens medlemmer. Tiltak må også rettes mot foreldre.

 Rådgivning: Skolere kompetent helsepersonell som kjenner idretten og som kan være viktige støttespillere fra en bekymring, til en utfordring og henvisning videre til behandling.

 Oppfølging/behandling: Skolere og utdanne helsepersonell som kan ta hånd om oppfølging ved utfordringer knyttet til mat og kropp, samt behandling av spiseforstyrrelser.

 Eksempel på tiltak

Eks.: Kompetanseheving.

Tiltak: Forme strategier for hvordan særforbund og idrettskretser skal jobbe for en sunn idrett.

Tiltak: Utvikle fagmateriell og læringsverktøy til bruk i idretten for ungdom og voksne. Et eksempel er «Håndboken for idrett og spiseforstyrrelser», et konkret verktøy for trenere, foreldre og helsepersonell i forebygging og håndtering av spiseforstyrrelser i idretten.

Tiltak: Etablere en ambassadørpool av tidligere eliteutøvere som har hatt utfordringer med mat og kropp, som blir viktige frontfigurer for kraftsenterets budskap. Det er en rekke erfaringer med at aktive utøvere er tause om slike problemer av frykt for å miste plass på lag, stigma eller represalier.

 Vi ser frem til en forhåpentligvis produktiv høring.

 Revidert FS februar 2022.