Høringsinnspill fra ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser

Høring: Representantforslag om en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten
Innspillsdato: 24.02.2022

Er idrettens forståelse av hva en spiseforstyrrelse faktisk er, god nok?

ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser er en landsdekkende bruker- og interesseorganisasjon etablert i 1983. Vi er til for alle som er berørt av problematikk rundt mat, vekt, trening og kropp- for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende og nærstående. ROS tilbyr gratis støtte, råd og veiledning uten krav om henvisning eller diagnose. Vi tilbyr rådgivning på chat, telefon, e-post og ved individuelle samtaler på dag- og kveldstid ved våre lokale sentre i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

De senere årene har ROS opplevd enorm pågang på våre rådgivningstjenester, særlig fra barn og unge og med et spesielt sterkt trykk under pandemien. I 2021 besvarte vi nærmere 14 000 henvendelser på landsbasis- en økning på 42 % fra året før, som også var et år med enorm pågang. En trend er at stadig fler personer med tilknytning til idretten tar kontakt med oss fordi de føler at mat, vekt kropp og trening er problematisk.

Vi vet at det er større forekomst av spiseforstyrrelser i organisert idrett sammenlignet med samfunnet for øvrig, og at noen idretter har større utfordring rundt dette enn andre. ROS opplever at kunnskapen til idretten når det kommer til hva er spiseforstyrrelse er og hvordan håndtere dette er svært mangelfullt. Vi må ikke gå i fella å sette likhetstegn mellom spiseforstyrrelser og mat og tenke at utfordringene i idretten handler om manglene kunnskap om ernæring og hvordan få i seg nok og riktig mat i forhold til treningsmengde og prestasjon. Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser som rammer både menn og kvinner i alle aldre og forbundet med høy dødelighet. Selv om det på overflaten kan virke som en spiseforstyrrelse handler om å endre kroppens utseende eller prestasjonsevne, er de underliggende årsakene til at en person utvikler lidelsen svært sammensatte og vanskelige å få øye på. Felles for alle personer med spiseforstyrrelser, uavhengig av form og diagnose, er at mat og/ eller trening har blitt en mestringsstrategi og en kontrollmekanisme for å håndtere vanskelige følelser.  En banan etter trening hjelper ikke mot tankekjør og vonde følelser.

Spiseforstyrrelser i idretten kan forebygges, men da må man vite hva man skal forebygge og hvordan. Godt forebyggingsarbeid er avhengig av at idretten får god informasjon om hva en spiseforstyrrelse er, hvilke tidlige tegn- både fysisk, psykisk og sosialt- som kan gi grunnlag til bekymring, og hvordan de best kan håndtere dette. Dette mener vi at vi kan bidra med i form av tilrettelagte foredrag for idretten og opplysningsarbeid til de som jobber med idrettsutøvere.

ROS støtter forslaget om en handlingsplan for en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten, og ber om å involveres som en relevant aktør i dette arbeidet. ROS har en meget sterk idrettsfaglig kompetanse, men savner et mer formelt forankret samarbeid med idretten og regjeringen.

ROS kan bidra mye ovenfor idrett, skole og annen arena barn og unge ferdes. Men vi er da avhengig av økonomisk støtte over Statsbudsjettet. Det vil da være naturlig å se det i sammenheng med at vi gis oppgaven med å være et Nasjonalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser på lavterskelnivå. 

Komiteens medlemmer fra … foreslår å styrke nasjonalt lavterskeltilbud som gis av ROS rådgivning om spiseforstyrrelser, gjennom økning av bevilgning, på egnet måte gjennom RNB revidert statsbudsjett, eller senest ved Statsbudsjett for 2023.