Forebygging av spiseforstyrrelser i idretten
Høringsinnspill – forebygging av spiseforstyrrelser i idretten
Vi takker for muligheten til å komme med innspill i forbindelse med behandling av representantforslag om en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten.
Norge er internasjonalt anerkjent i sitt arbeid med spiseforstyrrelser og RED-s, både innen forskning, forebyggende arbeid og arbeid med toppidrettsutøvere. Norges idrettsforbund (NIF) har gjennom Olympiatoppens (OLT) arbeid med toppidrettsutøvere utviklet spisskompetanse, struktur og system som er internasjonalt ledende innenfor tematikken helse og prestasjon. Sunn idrett har i en årrekke arbeidet med formidling og kompetanseheving rettet mot bredden i norsk idrett, spesielt mot videregående skoler og særforbund. Norges idrettshøgskole har i tett samarbeid med idretten vært ledende i forskningsarbeidet rettet mot tematikken idrett og spiseforstyrrelser.
Norges idrettsforbund, representert ved Olympiatoppen og Sunn idrett, og Norges idrettshøgskole, representert ved Senter for idrettsskadeforskning, har kompetanse til å opprette et kompetansesenter og utvikle og implementere en handlingsplan for en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelse i idretten. Dette er et arbeid norsk idrett ønsker å ta en lederrolle i, og vi ønsker en handlingsplan utarbeidet av idretten, og ikke i utgangspunktet en statlig handlingsplan på området.
Spiseforstyrrelser og RED-s – en utfordring
Forskning og erfaring viser at mange idrettsutøvere strever med spiseforstyrrelser og ernæringsutfordringer uten en klinisk spiseforstyrrelse, beskrevet som RED-s (relative energy deficiency in sport). RED-s omhandler blant annet lav energitilgjengelighet, forstyrrelser i kjønnshormonbalansen og nedsatt benhelse. Utøvere med RED-s er i risikosonen til å utvikle en spiseforstyrrelse. En uttalt risikogruppe er «morgendagens toppidrettsutøvere». Dette er unge utøvere som trener på nivå med våre eliteutøvere uten å ha tilsvarende støtteapparat eller kompetanse rundt seg. Denne målgruppen er også i stor grad elever på videregående skoler, eksempelvis toppidrettsgymnaser.
«Kraftsamle» arbeidet med forebygging av spiseforstyrrelser og RED-s
Kompetanse og erfaring om temaet idrett og spiseforstyrrelser i Norge er pr. dags dato ikke tilstrekkelig koordinert og samkjørt. Flere aktører jobber parallelt med tematikken og det er behov for en felles kraftsamling på tvers av relevante aktører som Senter for idrettsskadeforskning, Sunn idrett, Olympiatoppen og toppidrettsgymnasene. Dette kan løses gjennom etablering av et kompetansesenter for forebygging av spiseforstyrrelser ledet av Norges idrettshøgskole og Norges idrettsforbund.
Nøkkelfaktorer i en handlingsplan for kompetansesenteret vil være:
- Forskning og faglig utvikling rettet mot forebygging av spiseforstyrrelser og RED-s i risikoutsatte målgrupper, eksempelvis morgendagens toppidrettsutøvere.
- Etablering av fagnettverk på tvers av relevante aktører for å sikre implementering av kunnskap og kompetanse. Videreutvikle felles nettverk av fagpersoner i hele landet. Eksempel på relevante aktører: Skadefri, Sunn idrett, Olympiatoppen, Idrettens Helsesenter, Wang, NTG og øvrige toppidrettsgymnaser.
- Styrket ressurssituasjon med kompetansepersoner i toppidrettsgymnas og støtteapparat tilknyttet særforbund.
- Kunnskapsformidling og kompetanseheving for utøvere og foresatte, med spesielt fokus på risikogrupper.
- Kompetanseheving hos trenere, ledere og øvrig støtteapparat.
- Lavterskeltilbud for utøvere med fokus på informasjon og rådgivning.
Skadefri, Sunn idrett og Olympiatoppen har sammen med relevant samarbeidsaktører internasjonalt anerkjent kompetanse til å gjennomføre overnevnte nøkkelfaktorer.
Når det gjelder behandling av utøvere som får diagnosen spiseforstyrrelse så krever dette godt samarbeid med helsevesenet og kompetente behandlere i et nettverk nasjonalt. Vi ønsker her å bidra til et tettere samarbeid med det offentlige helsevesenet og ser også viktigheten av samarbeid med andre aktører som Villa Sult.
Anbefalinger
Norges idrettsforbund anbefaler at idretten er i førersetet for å utvikle en handlingsplan for en tryggere idrett og forebygging av kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser i idretten. Videre ser idretten for seg at dette arbeidet kan forankres faglig og forskningsmessig gjennom et samarbeid med Norges idrettshøgskole, der etablering av et kompetansesenter naturlig vil høre hjemme.
Vi skal jobbe for godt samarbeid og dialog med helsevesenet, slik at alle utøvere sikres behandling.
For å realisere dette trenger Norges idrettsforbund økte økonomiske ressurser. NIF har doblet budsjettet inneværende år, men det er behov for et betydelig løft utover det idretten selv kan klare å prioritere innenfor de rammene som er gitt og de oppgavene som skal løses. Det anslås et behov for minimum 5 MNOK pr. år over en periode over minimum 5 år for å løfte arbeidet med denne tematikken opp på et akseptabelt nivå.