Høringsinnspill fra Redd Barna til Meld. St. 14 (2021-2022)
Redd Barna takker for muligheten til å gi innspill til Meld. St. 14, og at vi igjen får møte komitemedlemmene til en muntlig høring. Vårt hovedbudskap er dette: Barn skal ikke drepes, heller ikke i krig – og vi har et særlig ansvar for å sørge for at barn ikke drepes av norsk krigsmateriell. Vi har følgende fire punkter som innspill til komiteens behandling av den årlige eksportmeldingen:
Krev en garanti for at eksporten til landene som kriger i Jemen ikke gjenopptas
Vi vil begynne med å understreke at vi ser svært positivt på at eksporten av B-materiell til De forente arabiske emirater var lik null i 2021. Det er også positivt å lese i Stortingsmeldingen at Utenriksdepartementet avslo søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk til blant annet De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Men til tross for den gledelige nedgangen i eksport til landene som kriger i Jemen, har Stortinget dessverre ingen garanti for at ikke eksporten vil gjenoppstå, eller at Utenriksdepartementet har innvilget nye lisenser. I 2019 var vi i en lignende situasjon der eksporten til Emiratene var nærmest lik null, hvorpå vi så en økning i eksport av B-materiell på over 9 millioner kroner i 2020. Vi mener derfor det er på høy tid med en garanti fra regjeringens side om at eksport av militært materiell til landene som kriger i Jemen ikke vil gjenopptas. Vi ser på denne manglende garantien med stor bekymring, og anmoder Stortinget om å be regjeringen innføre stans i eksport av B-materiell og flerbruksvarer til Emiratene, med garanti for at eksporten ikke gjenopptas.
Nedsett et offentlig utvalg for å gjennomgå norsk eksportregelverk- og kontroll
Dersom man skal sikre at norsk våpeneksport ikke bidrar til brudd på folkeretten, og at regelverket er robust i møte med framtidige konfliktsituasjoner i land Norge eksporterer til, er det behov for å en helhetlig gjennomgang av norsk eksportregelverk. De siste årenes debatt om det norske eksportkontrollregelverket og etterlevelsen av regelverket har reist spørsmålet om vi har et regelverk som er egnet til å sikre at vi ikke eksporterer våpen og teknologi til land som deltar i krig eller som bruker dette utstyret til å begå brudd på folkeretten. Blant annet har Norsk institutt for menneskerettigheter i sitt høringsinnspill fra 2018[1] påpekt at retningslinjene for norsk eksportkontroll er uklare når det gjelder kriterier for vurdering av eksportlisenser opp mot faren for brudd på internasjonal humanitær rett, selv om flere av bestemmelsene i retningslinjene handler om nettopp væpnet konflikt. Vi anmoder Stortinget om å be om en helhetlig gjennomgang av norsk eksportregelverk og -kontroll og at dette gjøres av et bredt sammensatt offentlig utvalg.
Innfør sluttbrukererklæring med reeksportklausul for alle land
Norge krever ikke sluttbrukererklæringer og har ikke krav om reeksportklausuler fra land i landgruppe 1 (NATO-land og Norges allierte). USA er et av landene som importerer mest fra Norge, og er samtidig ett av landene som eksporterer mest til Saudi-Arabia og Emiratene, som står bak alvorlige brudd på internasjonal humanitærrett og menneskerettighetene. I følge Dagbladets avsløringer de siste månedene foreligger det nå en kontrakt mellom Kongsberg og Raytheon, som gjør det mulig å selge norske våpen etter norsk «og/eller» amerikansk regelverk[2]. Dermed kan norske raketter videreselges til Saudi-Arabia og brukes i borgerkrigen i Jemen, uten at det er i strid med norsk lov. Dette ser vi som et klart eksempel på at regelverket er for dårlig til å forhindre at norske våpen dreper barn i krig. Redd Barna ser med stor bekymring på at det aktivt jobbes med en våpenavtale som i praksis bidrar til å unngå det norske regelverket. Nå risikerer vi at norske våpen igjen brukes i krig av autoritære regimer som systematisk begår menneskerettighetsbrudd. Redd Barna har lenge krevd sluttbrukererklæring med reeksportklausul fra alle land, og mener den nye våpenavtalen med USA understreker behovet mer enn noensinne. Vi anmoder derfor Stortinget om å be regjeringen om å innføre sluttbrukererklæring med reeksportklausul for alle land, inkludert USA.
Gransk eksporten til den saudi-ledede koalisjonen
En av grunnpilarene i det norske eksportregelverket er vurdering av risiko. Riksrevisjonens rapport fra 2020 dokumenterer det vi i sivilsamfunnet har sagt lenge: Norsk våpeneksportkontroll fører til risikabel og uansvarlig eksport, og Utenriksdepartementet har for dårlig kontroll[3]:
- UD hadde klar mistanke om at norsk våpen og ammunisjon ble brukt i borgerkrigen i Jemen. Likevel innvilget UD eksportlisenser for salg av norsk våpen og ammunisjon dit.
- UD tillot omfattende norsk våpeneksport til Emiratene på et tidspunkt da FNs ekspertpanel for Jemen hadde dokumentert at den Saudi-ledede koalisjonen, der Emiratene var en sentral bidragsyter, sto bak grove brudd på folkeretten og menneskerettighetene.
- FNs ekspertpanel dokumenterte at Emiratene en rekke ganger i årene 2012–2015 hadde brutt våpenembargoen i Libya. Dette er hverken omtalt eller vurdert når UD behandler og sier ja til lisenssøknader for våpeneksport til Emiratene.
- UD godkjente våpeneksport via to innkjøpsselskaper i regionen som FNs ekspertpanel hadde dokumentert at flere ganger hadde videresolgt våpen til Libya og opprørsgrupper. Disse selskapene var i perioden 2016–2018 «sentrale kjøpere» av norskproduserte forsvarsmateriell på vegne av Emiratenes væpnede styrker, deriblant den beryktede presidentgarden. Disse selskapenes rolle kommer ikke frem i UDs notater eller i saksbehandlingen av søknadene.
- UDs rettsavdeling konkluderte i 2015 med at våpeneksport til Emiratene ikke var i strid med Stortingets 1959-vedtak om at det ikke er tillatt å eksportere våpen til land som er i krig, eller der krig truer. UD sidestilte dermed Emiratene med nære Nato-allierte.
Utenriksministeren har ikke gitt noen garanti for at tidligere eksportert militært materiell eller flerbruksvarer ikke har blitt brukt i Jemen-krigen. Vi anmoder Stortinget om å be om en gransking av eksporten til den saudi-ledede koalisjonen og at resultatet av granskingen offentliggjøres.
Vi ønsker komiteen lykke til i det viktige arbeidet med meldingen.
Kontakt: Gina Ekholt, utviklingspolitisk seniorrådgiver / gina.ekholt@reddbarna.no
[1] NIM, 2018. URL: https://www.nhri.no/wp-content/uploads/2018/11/V%C3%A5peneksport-3-nov-2018.pdf
[2] Dagbladet, 3.7.22. «Våpenkontrakt viser ukjente detaljer». URL: https://borsen.dagbladet.no/nyheter/vapenkontrakt-viser-ukjente-detaljer/76419475?articleToken=33ebc2546379d9ec1aca81249bc3b8b141e68b1435b6df14a941ee96efc66f1c
[3] Punktene er hentet delvis fra Riksrevisjonens rapport, og delvis fra det hemmeligstemplede notatet publisert av Aftenposten om eksporten til Emiratene.