Kystrederiene - høringsinnspill til statsbudsjettet 2023
Kystrederiene er landets største interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for nærskipsfarten; Short sea-shipping og Aqua-shipping. Vi takker for muligheten til å komme med innspill til høringen.
Samferdselssatsingen på samme nivå
Kystrederiene er fornøyd med at samferdselsbudsjettet i stor grad har vært skjermet for kutt i krevende tider. Men samtidig fortsetter sjøtransport å sakke akterut i forhold til ambisjonene i Nasjonal transportplan.
Sjøtransport - en del av løsningen
Kystrederiene mener at sjøtransport og den norske maritime næringsklyngen er en del av løsningen både for innenlands transport og for landets klimaforpliktelser. I et land med en ambisiøs havstrategi viser det seg i praksis vanskelig å få til en konstruktiv utnyttelse av den naturgitte infrastruktur.
Vi ber primært om strukturelle grep for at sjøtransport kan fungere bedre innen transportkorridorene langs kysten og utnytte eksisterende farleder, havner og havneanlegg. Kystverket har ulike tilskuddsordninger til havner, men det kreves et politisk helhetlig perspektiv i departementsstrukturen.
Maritime rammevilkår under press
Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk (nettolønnsordningen) er det viktigste rammevilkåret for å sikre norske sjøfolk og kompetanse.
I de usikre tidene vi alle står overfor er vi positive til stabiliteten i ordningen ved at den videreføres, men vi minner om at det i Hurdalsplattformen slås fast at ordningen skal styrkes. En styrking av ordningen er sentral for å kunne opprettholde norsk konkurranseevne og ett norsk flagg med norske sjøfolk i årene som kommer.
Vi tror derimot ikke at regjeringens forslag til norske lønns- og arbeidsvilkår for all norsk kysttransport er veien å gå. Dette vil kunne ha store konsekvenser for næringslivet i stor deler av landet.
CO2-avgiften er foreslått økt med 21%, en kostnad som må belastes vareeierne, og som med dette svekke konkurranseevnen til lasteskip med på NOR-flagg. Samtidig blir veibruksavgiften igjen redusert, som i flere statsbudsjett, noe som svekker sjøtransportens konkurranseevne mot lastebil på vei.
Stad Skipstunnel
Kystrederiene er svært fornøyde med videreførelsen av Stad tunnelen i budsjettet. Tunnelen vil være ett viktig tiltak for økt sikkerhet og bedre regularitet langs kysten, som igjen kan gi økt godsoverføring fra land til sjø.
Bevilgninger til sjøtransport (Nasjonal transportplan og godsoverføring)
Tall fra SSB og statsbudsjettet viser at om lag 2% av midler til samferdsel blir bevilget til kystformål, mens sjøtransporten står for 46,5% av godstransporten i Norge. Igjen blir også veibruksavgiften redusert i forbindelse med økning av CO2 -avgiften, som igjen fører til ulike konkurransevilkår mellom vei- og sjøtransport. Dette går ikke om sjøtransporten skal være en del av løsningen i fremtiden.
For økt godsoverføring vil være nødvendig å se på faktorer som:
- vurdering av sjøbaserte logistikklinjer i regionale nærings-, miljø- og transportplaner
- havnenes rolle som logistikkaktører
- standardisering av havnevirksomheten
- avgiftsgrunnlaget for partilast/kolli i forhold til hele skipslaster
- digital dokumentasjon for hele transportkjeden
- tiltak for kutt i klimagassutslipp i hele transportkjeden
- autonome logistikkløsninger
For å styrke beredskapen bør
- ansvarsområdet til trafikksentralene utvides og integreres på nasjonalt nivå
- våre fartøyer i sjøtransport og havbruk er en ressurs for tilsyn og overvåkning
Vi ber om at både Regjering og Storting nå prioriterer sjøveien som et effektivt og miljøvennlig transportalternativ.
Med vennlig hilsen
Kenneth Erdal
Næringspolitisk rådgiver
Kystrederiene