Høringsinnspill fra Forum for kunstfaglig utdanning

Høring: Statsbudsjettet 2023 (Prop. 1 S (2022-2023))
Innspillsdato: 16.10.2022

Høringssvar fra Kunstskolene - ved Forum for Kunstfaglig Utdanning

Høringssvar fra Forum for Kunstfaglig utdanning

Kap. 228 Tilskudd til private skoler o.a.
Post 72 Diverse skoler som gir yrkesretta opplæring


Forum for Kunstfaglig utdanning, representerer fire Kunstskoler som gir yrkesretta opplæring, godkjent etter Kap. 6A i privatskoleloven. Disse skolene er en del av de 11 Kunstskolene i Norge, se www.kunstskolene.no

Kunstskolene godkjent etter Kap. 6A er:

Kragerø Kunstskole
Oslo Fotokunstskole
Prosjektskolen Kunstskole
Strykejernet Kunstskole

Det er foreslått å redusere driftstilskuddet til disse kunstskolene til 65 prosent av tilskuddsgrunnlaget. Skolene opplever allerede i dag en tøff økonomisk situasjon med nedgang i driftstilskuddet for 2022 og med store økte utgifter. Ved den uheldige nedgangen i 2022 forklart med korona og tall basert på offentlig skole, ser vi at tilskuddet for 2023 er betydelig svakere enn man kunne forventet basert på tilskuddet fra 2021. Mens offentlig skole sparte penger på redusert undervisning og avlyste eksamener, gikk utgiftene for Kap. 6A skoler opp, vi gjennomførte eksamener og hadde store ekstrautgifter som følge av omfattende koronatiltak. Offentlige skoler fikk ekstra midler knyttet til korona, noe 6A ikke fikk.

Disse fire kunstskolene utgjør viktige og unike læringsarenaer. Skolene er også en viktig arbeidsplass for landets kunstnere. Skolene er alle etter gymnasiale utdanninger, og gir utdanning innen ulike kunstmedier.  Flere av skolene har en lang historie og har vært, og er, viktige utdanningsinstitusjoner for å utdanne norske kunstnere. Skolene underviser og viderefører kunst og håndverkstradisjoner. Studenter sitter igjen med nødvendig kompetanse for å kunne:

  1. Etablere seg som kunstner, kunsthåndverker, designer eller fotograf (vi har stort søkelys på at studentene skal etablere gode arbeidsmetoder og evne til ansvar og selvstendighet, noe som kreves for å arbeide som kunstner).
  2. Søke seg videre til kunst-, arkitektur-, design-, film- eller foto- skoler på høgskole eller universitetsnivå, som krever at søkerne allerede har en lengre erfaring i å praktisere arbeid med kunst. Kunsthøgskoler eller universitet krever en dybdeforståelse, en intellektuell og teoretisk forståelse samt modenhet til å plassere seg selv inn i samtidskunsten. Kunsthøgskoler/universiteter har praktiske opptaksprøver med intervju.
    Kunsthøgskoler gir i sin utdanning sjelden kurs i praktiske metoder eller teknikker for å lage kunst, det forventes at studentene kan dette fra før, eller er modne nok til å tilegne seg dette på egenhånd relatert til egen kunsterisk praksis. Og videregående opplæring i Norge er ikke i nærheten av å gi denne kunnskapen til sine elever. (Kunsthøgskolene i Norge melder at minst 90% av deres studenter har bakgrunn fra en av Kunstskolene. Søkere konkurrere med svenske og danske søkere, som har et høyt faglig nivå). En kan sammenligne med søkere til balletthøgskole; de er allerede ballettdansere ved inntak og skal utvikle talentet og forståelsen sin ytterligere.
  3. Utdanningen stimulerer flere til videre studier som kunsthistorie, kulturstudier, lærerstudier, kuratorstudier m.m. På grunn av skolenes tette samarbeid med både kunstnere, kunstinstitusjoner og bransje ellers, får studentene en god forståelse for feltet og klarer dermed navigere seg videre.

Kunstskolene holder et høyt faglig nivå. Skolene er ideelle, og er ikke noen trussel for offentlig skole, tvert imot. Vi ser at vi representerer et springbrett for flere inn i offentlig høyere utdanning og stimulerer til entreprenørskap. 

Vi er få skoler, men utgjør stor verdi for samfunnet og den unge voksne gruppen. Ved å kutte budsjettet slik det er foreslått går det utover disse unge menneskene, ved at de selv må betale økte skolepenger. Resultatet kan bil fatalt ved at de ikke har økonomi til å betale, og skolene kun blir relevante for de som har foreldre som kan betale. Samfunnet går glipp av bredden av studenter fra alle samfunnslag. Rekrutteringen til høyere kunstutdanning og til kunstfeltet blir smalere. Kunstskolene er også viktig arena i integreringsøyemed. De siste årene har vi sett en tydelig økning med norske studenter uten etnisk norsk opprinnelse, ved våre skoler. Kunstskolene representerer en viktig arena for kritisk og fri tenkning og evne til å stille spørsmål, da dette ligger i kunstens natur. Dette er viktig erfaring for de fleste unge mennesker uavhengig av bakgrunn.

Arbeidsplasser for kunstnere vil og kunne gå tapt, dersom skolene i ytterste konsekvens må nedlegges. Det vil også kunne føre til at de offentlige kunsthøgskoler og universiteter ikke har det samme høye nivået på søkere fra Norge, som de forventer. 

Omtalen av kap. 6A-skolene i forslaget til statsbudsjett, vitner om lav kjennskap til skolene. Forum for kunstfaglig utdanning vil gjerne invitere hele utdannings- og forskningskomiteen til å besøke Oslo Fotokunstskole som et eksempel på en 6A-skole før komiteen tar stilling til disse skolenes verdi som kunnskapsinstitusjoner.

 

KONSEKVENS:

Forum for Kunstfaglig utdanning ber om at Stortinget opprettholder driftstilskuddet på 75 prosent av tilskuddsgrunnlaget for å sikre de ideelle kunstskolene under privatskoleloven for framtiden.

 

Mvh
Styret i Forum for Kunstfaglig Utdanning
Kunstskolene

Ved Hanne Sophie Claussen
Styremedlem

 
FORUM FOR KUNSTFAGLIG UTDANNING
Vulkan 17, 0178 Oslo
post@kunstskolene.no
kunstskolene.no