Statsbudsjetthøring – Utdannings- og forskningskomiteen
NSOS statsbudsjettkrav 2023:
- Studiestøtten økes og knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.
- Det skal gis tilskudd til bygging av 3000 nye studentboliger og oppgradering av 2000 studentboliger, med et mål om 20 prosent nasjonal dekningsgrad.
- Minst 40 prosent av studielånet skal konverteres til stipend ved oppnådde studiepoeng.
- Studenter skal inkluderes i dagpengeordningen
Studieavgift for utenlandske studenter:
NSO mener ett helt fundamentalt prinsipp i norsk utdanningspolitikk er at utdanning skal være gratis for alle. Ferdigheter og kompetanse, ikke lommeboken, skal avgjøre hvem som kan ta høyere utdanning i Norge. Dette prinsippet kjent som gratisprinsippet sikrer at de beste hodene kan ta høyere utdanning i Norge.
Et universelt prinsipp skiller ikke på hvem det gjelder. Å innføre skolepenger for én gruppe vil være slutten på gratisprinsippet. Når døra for studieavgift åpnes frykter NSO at det bare vil være et tidsspørsmål før andre studentgrupper blir pålagt studieavgift. Da vil det ikke lenger være kunnskap og ferdigheter som avgjør hvem som tar høyere utdanning i Norge.
Mobilitetsmeldingen som ble vedtatt av Stortinget i 2020 sier at internasjonal eksponering og samarbeid tilfører utdanninger og studenter verdifulle perspektiver som løfter utdanningskvaliteten. Samtidig er mange av Norges største utfordringer av internasjonal karakter som krever mer internasjonalt samarbeid. NSO mener Norge må legge til rette for mer internasjonalt samarbeid innenfor utdanning, ikke motarbeide det.
- NSO mener at utdanning i Norge skal være gratis, også for studenter som kommer fra utenfor EFTA-området.
Studiestøtte:
Studiestøtten er det viktigste virkemiddelet vi har for å sikre like muligheter til høyere utdanning i Norge. NSO mener derfor at studiestøtten må økes og knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.
Skal alle studenter ha like muligheter til å gjennomføre utdanningen sin må alle studenter ha mulighet til å prioritere studiene. En rapport laget av SSB i 2017 1 viser at det går utover studiene dersom studenter jobber mer enn ti timer i uka. I dag har en heltidsstudent en gjennomsnittlig arbeidsbelastning i uka på 50 timer, der 35timer går til utdanning og 15 timer går til deltidsjobben. 55% sier de har jobb for å dekke helt nødvendige utgifter. Dagens studiestøtte legger altså opp til at studenter skal jobbe 12.5 time mer i uka enn arbeidstakere så lenge de studerer.
NSO mener at denne arbeidsbelastningen bidrar til å skape ulike muligheter til å ta høyere utdanning. De som får økonomisk hjelp hjemmefra, vil kunne redusere arbeidstiden sin, og dermed bruke mer tid på studiene. De som ikke får hjelp hjemmefra, står i en situasjon der de må prioritere jobb over studiene. Det er ikke bra for kompetansen studentene sitter igjen med etter utdanningen, og bidrar fort til at studentene må bruke lenger tid på studiene.
Når studenter må bruke mer tid på jobb, gir det de mindre tid til å bruke på helsefremmende aktiviteter, og pleie sosiale relasjoner. Årets SHoT-undersøkelse viser tydelige at deltakelse i frivillighet og annet sosialt gir en direkte positiv verdi for studenten i form av forebygging av psykisk uhelse.
- NSO mener at studiestøtter må økes og knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.
1 For mye betalt arbeid går på bekostning av studietiden - SSB :
https://www.ssb.no/utdanning/artikler-og-publikasjoner/for-mye-betalt-arbeid-gar-pa-bekostning-av-studietiden
Studentboliger:
Utgifter til bolig er den største kostnaden for studenter. Samtidig bør alle studenter ha tilgang på en trygg bolig. NSO har derfor som mål at det skal være en nasjonal dekningsgrad av studentboliger på minst 20 prosent. For å nå målet må det gis tilskudd til 3000 nye studentboliger og tilskudd til oppgradering av 2000 hybelenheter i året. Årets studentboligundersøkelse fra NSO viser at det mangler over 15000 studentboliger2 for å nå målet om 20 prosent dekningsgrad
For å få flere boliger må vi ha to tanker i hodet. Å bygge nye studentboliger er avgjørende, men studentboligene vi allerede har må også ivaretas. Hvis ikke bygger vi bare for å erstatte boliger, og ikke for å øke andelen studentboliger. Derfor er det viktig å bygge nye boliger, og oppgradere de gamle boligene.
Flere rimelige og gode studentboliger vil kunne ha en prisdempende effekt på det private leiemarkedet, som studenter og andre benytter seg av.
- NSO mener det må gis tilskudd til bygging av 3000 nye studentboliger, samtidig som det bevilges midler til oppgradering av 2000 eksisterende studentboliger.
2 NSO Studentboligundersøkelse 2022:
https://student.no/images/Studentboligunders%C3%B8kelsen_2022_1.pdf
NSO mener:
- Utdanning i Norge skal være gratis, også for studenter som kommer fra andre land enn EFTA-området.
- Studiestøtten skal knyttes til 1.5G grunnbeløpet i folketrygden.
- Det skal bygges 3000 nye studentboliger og gis tilskudd til oppgradering av 2000 studentboliger i året.
Kontakt:
Maika Marie Godal Dam – Leder
E-post: leder@student.no
Tlf: 957 92 556
Maya-Katrin Skjeldal - Velferds- og likestillingsansvarlig
E-post: velferd@student.no
Tlf: 982 25 997
Jørgen Aagedal Sundt - Politisk rådgiver
E-post: jorgen@student.no
Tlf: 959 46 262
Norsk studentorganisasjon (NSO) er en nasjonal interesseorganisasjon for 32 ulike studentdemokrati ved norske universiteter og høyskoler. Studentdemokratiene representerer om lag 250 000 studenter. NSO har til oppgave å ivareta og fremme studentenes interesser og rettigheter, fremme engasjement for nasjonale og internasjonale utdanningssaker blant studentene samt å representere sine medlemslag. NSO er partipolitisk uavhengig.