FNs bærekraftmål nr 1, utrydde all fattigdom!
FNs bærekraftmål nr 1, utrydde all fattigdom!
Fattignettverket Norge:
Notat til Kommunal- og forvaltningskomiteen, Statsbudsjettet 2023
Fattigdomsbekjempelsen i Norge må foregå både på nasjonalt og kommunalt nivå. Det er bra at det foreslås 2,6 milliarder kroner til kommunene og fylkeskommunene. Men det ser ut til at disse pengene er bundet opp, og at denne bevilgningen ikke er stor nok til at det kan bli penger til overs for å utrydde fattigdommen i Norge. BUDSJETTKAPITTEL 571
Effektiv fattigdomsbekjempelse er avhengig av gode offentlige tilbud, men vi ser at vedvarende nedskjæringsreformer har svekket mange av tilbudene til de fattige. Fritidskortet for ungdom har vært prøveinnført som en av mange ulike ordninger som politikerne skyver foran seg som et lappeteppe istedenfor å løse fattigdomsproblemet. Vi er enige i at det må bedre ordninger til og støtter derfor at ordningen trekkes tilbake. Vi trenger et ungdomsløft og hovedpoenget er at fattigdom utryddes gjennom å bevilge mer penger til de fattiges livsopphold. Vi kan ikke se at forslaget til statsbudsjett for 2023 tilfredsstiller kravene til en effektiv fattigdomsbekjempelse. Likevel håper vi at Stortinget kan reise seg og snu denne utviklingen.
Satsingen på et ungdomsløft er en viktig prioritering, særlig med tanke på å forebygge langsiktige konsekvenser av koronapandemien. Derfor er vi glade for at Støre-regjeringa prioriterer en ungdomsgaranti som gjør at unge får bedre oppfølging i NAV og mer støtte i arbeidslivet. Men da må 25%-reduksjonen i ytelser til ungdom under 25 år fjernes. Men vi er skuffet over kutt i bevilgningene til barnevernet, som også er en viktig aktør i en eventuell bekjempelse av barnefattigdommen.
Fattigdomsbekjempelsen i Norge har blitt redusert til snakk om lavinntekt, barnefattigdom og arbeidslinja, men de som faller utenfor det gode selskap har også krav på sin del av velstandsøkningen. Dette kan avhjelpes ved å følge Sosialdirektoratets anbefaling om at sosialhjelpssatsene må opp på nivå med SIFOs standardbudsjett. I tillegg må sosialhjelpen rettighetsfestes og overføres fra kommunene til Staten. Det er en fattigdomsfelle at dagens anbefalte satser for økonomisk livsopphold ligger på 60% av det Staten selv framstiller som minstestandard for et levelig liv i Norge. Bare på denne måten kan politikerne gjøre opp for den politikerskapte fattigdommen i Norge.
FNs bærekraftsmål nummer en er å «utrydde alle former for fattigdom i hele verden». Også Norge har utfordringer knyttet til fattigdom. Men vi ser ikke at det er noe i dette budsjettet som tilfredsstiller kravene til en effektiv fattigdomsbekjempelse.
Fattignettverket ser at arbeidet med FNs bærekraftsmål også har en nasjonal dimensjon, men regjeringens Stortingsmelding (Meld. St. 40 (2020 - 2021) Mål med mening – Norges handlingsplan for å nå bærekraftsmålene innen 2030 er skuffende lesning. Norge burde gå foran i bekjempelse av fattigdom, fordi fattigdommen i Norge er like umoralsk og uakseptabel som fattigdommen i resten av verden.
Det hevdes at organisasjoner i alle samfunnssektorer har bidratt med innspill til Kommunaldepartementets arbeid med koordinering av målene, men er de fattige selv og deres organisasjoner blitt hørt i mål nummer en og i flere andre relevante mål? FnN krever medvirkning fra de fattiges organisasjoner i koordineringen av det videre arbeidet. De fattiges egne stemmer må bli hørt i denne prosessen.
SOSIAL BOLIGPOLITIKK: BUDSJETTKAPITTEL 581
Fattignettverket Norge er spesielt opptatt av boligpolitikken og vi mener at det må satses mer på sosial boligbygging og at støtten til Husbanken må økes i større grad. Vi får ikke dette til å stemme med tallene fra Statsbudsjettet. BUDSJETTKAPITTEL 581
FnN ser positivt på at regjeringen prioriterer tiltak for at flest mulig skal ha en trygg og god bolig. Det må gjøres mer for å løfte vanskeligstilte ut av en uverdig boligstandard. Utviklingen, spesielt i storbyene våre, tvinger fattigfolk ut av boligmarkedet og mangel på gode kommunale boliger gjør det enda vanskeligere. Regjeringen påstår å ha klare ambisjoner på det boligsosiale området og at ingen skal være bostedsløse, og at flere vanskeligstilte skal få mulighet til å eie egen bolig. Fattignettverket Norge får ikke dette til å stemme med tallene fra Statsbudsjettet, og vi tror det trengs mer konkrete satsinger for å rette opp svikten i boligbyggingen.
BOSTØTTE: BUDSJETTKAPITTEL 2412 (Husbanken)
Fattignettverket deltar i Bostøttealliansen sammen med Pensjonistforbundet og over 20 andre organisasjoner. Vi legger stor vekt på Alliansens rapport om bostøtten og vi viser til de tall og de konklusjoner og de krav som legges fram. Rapporten viser at behovet for støtte kan være mye større enn det som er foreslått på Statsbudsjettet. De fattige må i tillegg kompenseres for økt strømpris, men når store grupper står utenom bostøtteordningen gir det grunn til bekymring. I våre møter med politikere fra alle partier har det vært enighet om at bostøtten burde tilbakeføres til 2015 nivå. Dette kan vi ikke se at budsjettet tar høyde for.
Fattignettverket mener at inntektsgrensene i bostøtteordningen bør justeres slik at man ikke mister støtte som følge av den årlige reguleringen av alderspensjon og uføretrygd. Det lille staten tjener på å presse folk ut av bostøtten må uansett samfunnet på en eller annen måte ta kostnadene for i form av supplerende livsopphold og andre ytelser. De fattige må også kompenseres for prisveksten på mat, varer og tjenester, men denne kompensasjonen må ikke føre til at store grupper faller utenom bostøtteordningen.
Fattigdommen i Norge kan avskaffes med noen pennestrøk fra dagens politikere. Det koster noen få milliarder, men hvert år får vi høre at det ikke finnes penger på budsjettet. Koronakrisen og strømkrisen har vist at pengene finnes. Vi tror det mangler politisk vilje til å fjerne årsakene til fattigdom. Nå er det på tide med et løft for hele fattigdomsbekjempelsen, slik at familier, par, enslige, uføre, pensjonister og NAV-brukere som lever under fattigdomsgrensen, kan få en verdig hverdag.
Fattignettverket Norge foreslår at partiene på Stortinget går sammen om et fattigdomsforlik i nærmeste framtid.