Høringsinnspill fra Landsorganisasjonen i Norge

Høring: Statsbudsjettet 2023 (kapitler fordelt til arbeids- og sosialkomiteen)
Innspillsdato: 19.10.2022

LO Norge

Arbeidsmarkedet er bedre enn på flere år. Samtidig er det fortsatt alt for mange som står utenfor, det er tegn til omslag, og utsiktene for arbeidsmarkedet har blitt mer usikre bare i lys av informasjonen som er kommet til de siste ukene.
Høy etterspørsel etter arbeidskraft i kjølvannet av pandemien har gått sammen med lav arbeidsinnvandring, noe som har hjulpet utsatte grupper inn i arbeidsmarkedet. Det er imidlertid fortsatt over 200 000 registrert med nedsatt arbeidsevne hos NAV, og antallet er høyere enn før pandemien. 45 000 unge under 30 år er registrert med nedsatt arbeidsevne. I tillegg kommer personer som ikke er tilmeldt NAV men som verken er i arbeid eller utdanning.
De siste månedene har den positive utviklingen i arbeidsløshet og sysselsetting flatet ut, og vist tydelige tegn til omslag. Risikoen for at arbeidsløsheten vil ta seg opp framover har økt betydelig. Tidsvinduet for å få til økt inkludering og «sosial dumping i revers» som LO lenge har vært opptatt av kan vise seg å bli mer kortvarig enn tidligere lagt til grunn; innvandringen er på vei opp, etterspørselen er blitt mer avdempet, både internasjonal og nasjonal økonomi har betydelig nedsiderisiko, og overdreven renteheving kan gjøre at omslaget i arbeidsmarkedet kommer raskere og sterkere enn vi forventet for bare kort tid siden.
I forslaget til statsbudsjett på arbeids- og sosialområdet er det mye bra. Bl.a. er det nye takter til å vurdere arbeidslivs-, arbeidsmarkeds- og kompetansepolitikken tettere i sammenheng- som ledd i å redusere problemer med todeling av arbeidslivet, styrke seriøsiteten, sysselsetting og inkluderingsevnen.
Av konkrete satsinger vil vi gjerne framheve: Ny ungdomsgaranti, feriepenger for dagpengemottakere, og midler til styrkingen av arbeidet mot sosial dumping.
LO er sterkt uenig i forslaget om å redusere opptjeningsperioden for minsteinntekt og beregningsgrunnlag for dagpenger. Dette er en innstramming som først og fremst vil ramme svake grupper og som vi ikke forstår begrunnelsen for.
Vi vil også understreke at det er svært viktig at en framover har beredskap for at arbeidsløsheten kan skyte fart.
Nedenfor følger nærmere omtale av enkeltforslag i budsjettet:

Arbeidsmarkeds- og inkluderingspolitikk
Regjeringen er naturlig nok opptatt av å tilpasse nivået på antallet tiltaksplasser etter konjunktursituasjonen. Behovet for arbeidsmarkedstiltak rettet inn mot ordinært arbeidsløse vil typisk være mindre når det er høy etterspørsel etter arbeidskraft enn når etterspørselen er lav. For personer som står et stykke unna arbeidsmarkedet (som personer med nedsatt arbeidsevne) kan det imidlertid være særlig effektivt med arbeidsrettede tiltak når det er høy etterspørsel etter arbeidskraft. I en slik situasjon er virksomhetene mer inkluderingsvillige, men siden målgruppen er ressurskrevende er det ofte behov for tett og langvarig oppfølging fra NAV for at inkluderingen skal bli vellykket. Mange i målgruppen har sammensatte utfordringer og har lite utdanning/kompetanse.

LO er svært fornøyd med regjeringens ungdomssatsing, som inkluderer en ny ungdomsgaranti for unge under 30 år som står utenfor arbeid og utdanning. Sentralt her, som LO hele tiden har understreket viktigheten av, er tett oppfølging av de unge fra NAV, en fast veileder som samordner tjenestetilbudet, og færre unge per veileder. Likeledes inngår satsing over helse- og utdanningssektoren. Dette er svært positivt.

LO har også hele tiden understreket viktigheten av samordnet innsats der arbeid, utdanning og helse sees i en helhet, der kompetanseheving er avgjørende og der det må gjøre en innsats for å bedre helsetilbud, både lavterskeltilbud og innenfor spesialisthelsetjenesten. Vi er her spente på Regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse. I dette bildet er arbeidsmarkedstiltakene også sentrale, og vi setter pris på at individuell jobbstøtte (IPS) til personer med psykiske lidelser styrkes.

Friskmelding til arbeidsformidling
Arbeids- og velferdsdirektoratet har fått et oppdrag som kan gi grunnlag for justeringer av ordningen med sikte på å øke bruken av den. LO er skeptisk til en utvidet bruk av denne ordningen, da den kan føre til en innskrenking av arbeidstakers rettigheter knyttet til sykepenger.
Arbeidstakere har rett på sykepenger i ett år og det er viktig at arbeidsuføre arbeidstakere ikke føler seg presset til en ordning som i realiteten vil gi dem kortere inntektssikring. Det er imidlertid også på det rene at ordningen for noen kan åpne opp for muligheter til ny jobb der det ikke lenger er realistisk å forbli i den gamle.

Arbeidsorientert uføretrygd
LO gikk imot forslaget om arbeidsorientert uføretrygd i Sysselsettingsutvalget. Vi var, og er, særlig kritiske til å skulle vurdere de uføretrygdedes arbeidsproduktivitet som grunnlag for en lavere lønn enn den ordinære. Det vil da bare bli disse utsatte gruppene som måles på denne måten. 
Regjeringens forslag er et modifisert opplegg med kun forberedelser til et forsøksprosjekt, som innebærer tett individuell oppfølging og der partene i arbeidslivet inviteres inn i dialog om avgrensning og den konkrete utformingen av forslaget. Et slikt initiativ kan støttes av LO.

Velferdsordningene
LO mener det er positivt at Regjeringen i hovedsak legger opp til å beskytte velferdsordningene i en krevende økonomisk situasjon, endog styrke dem på noen punkter, selv om vi er kritiske til noen andre innstramningsforslag. Satsene for økonomisk sosialhjelp foreslås prisjustert og det foreslås forbedringer for enslige forsørgere, blant annet.

Dagpenger
Det er veldig bra at Regjeringen foreslår at det innføres et generelt ferietillegg av dagpenger, og ser fram til den varige løsningen som er varslet å komme i budsjettet for 2024. Det er også positivt at sykepenger, pleie-, opplærings- og omsorgspenger foreslås å inngå i inntektsgrunnlaget for å få dagpenger.
LO kan ikke støtte forslaget om redusert opptjeningsperiode for minsteinntekt og beregningsgrunnlag for dagpenger. Forslaget innebærer en innstramming på nær 200 millioner kroner og større innsparinger på sikt. Det vil bety at rundt 2 000 vil miste retten til dagpenger, og rundt 13 000 vil få mindre enn de får i dag. Det er en relativt liten sum i budsjettsammenheng, men rammer dem det gjelder hardt. Kuttet rammer de med svak tilknytning til arbeidslivet; folk med lav inntekt, kvinner som jobber deltid, eller midlertidig tilsatte. Innstrammingen vil bidra til å øke forskjellene i Norge.
Personer med en viss kontakt med arbeidsmarkedet forut for arbeidsløsheten risikerer å skyves over på andre trygdeordninger og mer i randsonen, noe som kan vanskeliggjøre framfor å styrke muligheten til inkludering i arbeidslivet.

Arbeidslivskriminalitet og sosial dumping
Regjeringen foreslår en betydelig styrking av innsatsen mot useriøsitet og sosial dumping. Satsingen innebærer bl.a. en oppfølging av de nye regelverksendringene knyttet til innstrammingene i bruk av innleie og midlertidig ansettelse. LO mener at det er bra at forslaget blant annet følges opp med at Arbeidstilsynet får bevilget friske midler for å følge opp de nye regelverksendringene med økt kapasitet, kunnskapsutvikling, styrket tilsyn og kontroll, og godkjenningsordning for bemanningsforetak.

Rus i arbeidslivet og AKAN
Det foreslås ny tilskuddsordning for stiftelser og foreninger på rusmiddel- og dopingområdet.
Denne ordningen skal erstatte tidligere øremerkede tilskudd. I nasjonal alkoholstrategi er arbeidslivet gitt en viktig rolle i å nå målet om 10 prosent reduksjon i alkoholbruk innen 2025 sammenlignet med 2010. Det er etablert en arbeidsgruppe hvor hovedorganisasjonene er representert, og Akan kompetansesenter er gitt en viktig rolle i det videre arbeidet. I dette arbeidet trenger Akan kompetansesenter forutsigbarhet og langsiktighet. Bortfall av øremerkede midler reduserer forutsigbarhet og øker risiko for ikke å lykkes i dette arbeidet. LO foreslår derfor at Akan Kompetansesenter også i fortsettelsen finansieres med øremerkede midler over Statsbudsjettet.

Annet
LO ønsker velkommen flere forsøk som foreslås igangsatt; bl.a. tettere oppfølging av deltakere i varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet og ny tilskuddsordning for å understøtte tilrettelagt videregående opplæring for Arbeids- og velferdsstatens brukere.
LO støtter videre bevilgningen til en heltidspott for en treårig satsing knyttet til en ordning med søkbare midler til forsøksprosjekter. For LO er redusert bruk av deltid og økt bruk av heltid prioritert.