Høringsinnspill fra Rettssenteret

Høring: Statsbudsjettet 2023 (kapitler fordelt til justiskomiteen)
Innspillsdato: 19.10.2022

Daglig leder

 INNSPILL TIL JUSTISKOMITEEN, KAP 470 (PROP. 1 S 2022-2023)

 Fremmet av Cathrine Moksness, daglig leder av Rettssenteret.

Rettssenteret:

  1. Ber om at komiteen i sin behandling av midler til fri rettshjelp i kap. 470, legger vekt på at utsatte og sårbare grupper, særlig barn og unge, har tilgang til gratis, lett tilgjengelighet og kvalifisert rettshjelp i den kommunen de bor i. For å oppnå dette er det nødvendig at Kommunal- og distriktsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet ser innsatsområdet og midlene som avsettes til dette i sammenheng, og også styrker den tverrdepartementale samhandlingen på feltet.
  2. Ber om at komiteen sikrer at det i 2023 avsettes midler til videreutvikling av Rettssenteret. En modell for gratis, lett tilgjengelig og kvalifisert rettshjelp til utsatte og sårbare grupper, særlig barn og unge, i hele landet. Rettssenteret skal fortsette å utvikle en førstelinje som gir rettshjelp ved både digitalt og stedlige nærvær. Kostnader for 2023 er estimert til 20 millioner kroner.
  3. Ber om at komiteen sikrer drift av denne rettshjelpsmodellen. Formålet er at staten skal kunne vurdere å overta eller drifte hele eller deler av Rettssenteret f.eks. ved etablering av servicetorg eller nærtjenestesentre som omtalt i Hurdalsplattformen, se side 35 og 65. Kostnadene for driften er estimert til 50 millioner kroner, se side 49 i Særuttalelse fra medlemmet Moksness (cathrinemoksness.blogspot.com)

  

Rettssenterets begrunnelse:

 Justis- og beredskapsdepartementet er ansvarlig for rettssikkerheten i Norge, og Kommunal- og distriktsdepartementet har det overordnede ansvaret for lokalforvaltning i kommunene.

 Rettshjelpsutvalget, i likhet med Barneombudet, fastslår at det i dag er et stort og udekket rettshjelpsbehov, særlig for barn og unge. Det Rettssenteret er i gang med å videreutvikle vil kunne bidra aktivt til å avlaste kommunenes oppgaver inn mot målgruppen, og ha som formål å styrke barn og unges rettssikkerhet. Dette gjelder særlig Rettssenterets digitale satsning, som vil gjøre oss i stand til å nå ut til de som trenger hjelp der de bor, når de trenger det via en digital førstelinje.

 Rettssenteret anser det svært viktig at fagdepartementene ser på dette utviklingsarbeidet som ett felles innsatsområde, på tvers av faglige ansvar og budsjetter.

 Det er bred faglig enighet om at vi trenger en endring på rettshjelpsfeltet. Flertallet i rettshjelpsutvalget foreslo i NOU 2020: 05 «Likhet for loven», en videreføring av den nåværende «advokatbaserte» modellen, mens mindretallet bl.a. foreslo en ny modell. Flertallets advokat-baserte modell er både svært kostbar og når ikke fram til de som trenger det mest.

Rettsenteret er en ideell stiftelse som ble grunnlagt i 2020 av daglig leder, Cathrine Moksness. Hun var medlem i Rettshjelpsutvalget, der hun tok dissens og fremmet forslag om veien videre for rettshjelpsfeltet. Dissensen fremgår av utredingens kapitel 18 og er utdypet i særuttalelsen. Moksness er blant annet initiativtaker og tidligere leder av Gatejuristen og Barnas Jurist. I tillegg initierte og bistod hun ved oppstart og drift av de andre gatejurist-kontorene utenfor Oslo. I dag er hun også norsk ekspert på rettshjelp for utsatte og sårbare grupper i Domstolsadministrasjonens Bulgaria-prosjekt.

 Rettssenteret skal bidra til å utvikle et bedre rettshjelpstilbud under visjonen "rett for alle", og vil yte gratis og lett tilgjengelig rettshjelp av god kvalitet til utsatte og sårbare grupper blant barn, unge, voksne og eldre i Norge. I dag tilbyr vi rettshjelp til barn og unge opp til 25 år som er bosatt i Oslo-området. Det bor 1.5 millioner barn og unge i Norge. Rettssenterets ambisjon er imidlertid i løpet av få år å kunne tilby gratis, lett tilgjengelig og kvalifisert rettshjelp gjennom både en digital satsing og lokal tilstedeværelse i kommunene, se Rettssenteret

Kort om Rettssenteret resultatene så langt:

 Rettssenteret er fortsatt i oppstartsfasen, men vi har vist at vi får mye rettshjelp ut av hver krone, og kan vise til gode resultater så langt.

  1. I løpet av 2021 la 70 frivillige advokater, jurister og jusstudenter ned1 1/3 årsverk i frivillig innsats, tok imot 549 klienthenvendelser fra barn og unge i alle 15 bydelene i Oslo. Senteret har også ført en sak for retten pro bono. Rettssenteret og Rettssenteret – om oss
  2. Frivillig innsats gjør det mulig for oss å prioritere oppsøkende arbeid i bydeler i Oslo som scorer høyt på fattigdomskriterier.
  3. Vi prioriterer å rekruttere frivillige som er oppvokst eller bor i drabantbydelene, slik at de har lokal kunnskap og er lokale forbilder.
  4. Mange frivillige har en multikulturell bakgrunn og er språkmektige. Dette er en unik og viktig navigasjonskompetanse.
  5. Rettsenteret driftes gjennom et "dugnadsprinsipp", der kvalifiserte frivillige bidra med sine tjenester, og senteret får støtte og finansiering både fra offentlige og private bidragsytere.
  6. Vi yter oppsøkende og spesialtilpasset rettshjelp, og er godt i gang med å utvikle en digital førstelinje.
  7. «Rettsi» er Rettssenterets prototype på digital rettshjelpsløsning. Utviklingen har skjedd med brukerinvolvering. Vi har vært i kontakt med over 100 barn og unge for å få tilbakemeldinger på hvordan den best mulig skal innrettes

Oppsummering:

Rettssenterets mål er å få mer rettshjelp ut av hver krone, og unngå at det er adressen som avgjør hvilken hjelp barn og unge får i Norge. Ambisjonen er å nå ut i hver minste krik og krok med gratis og lett tilgjengelig rettshjelp av god kvalitet til alle der de bor.

Modellen er kostnadseffektiv og utnytter potensialet som ligger i en førstelinje, lokalt og digitalt.

For å utvikle og realisere potensialet i den digitale rettshjelpsløsningen trenger Rettssenteret mer kapital. Vi mangler de finansielle musklene for å komme i mål.

Rettshjelp kan redd liv eller gjøre livet bedre, og på vegne av de som ikke får den rettshjelpen de trenger, ber jeg om at dere støtter opp om Rettssenterets innspill til statsbudsjettet for 2023.