Høringsinnspill fra Fellesorganisasjonen (FO)

Høring: Representantforslag om å sikre forsvarlige barnevernstjenester
Innspillsdato: 01.12.2022

FOs innspill til rep.forslag om forsvarlige barneverntjenester, Rep. forslag 22 S (2022-2023)

Fellesorganisasjonen (FO) er fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer nærmere 35 000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. 

FO vurderer at Venstre sitt representantforslag har flere gode forslag som kan bidra til å styrke barnevernet. FO støtter imidlertid ikke en ROBEK-liste for barnevernet. Vi tror ikke en slik liste som fører til statlig inngripen overfor kommunene vil styrke kommunalt barnevern. Vi er enig i at det er alvorlig når kommuner bryter barns rettigheter systematisk, men den utfordringen kan ikke avgrenses til barnevernet alene. Dersom dette skal utredes videre anbefaler vi at man utvider perspektivet til å omhandle hele oppvekstsektoren. I så fall bør man se på tiltak for å styrke barn og unges rettigheter i hele det kommunale tjenesteapparatet, og eventuelle konsekvenser for kommunen når disse brytes.

Nasjonal klagemulighet for barn 

FNs barnekonvensjon er ratifisert av Norge, og klargjør barnets stilling som eget rettssubjekt. Barn har altså selvstendige rettigheter. For eksempel er rett til omsorg, medbestemmelse og beskyttelse sentrale elementer. Barn må bli sett på som aktive deltakere og kompetente aktører i dannelsen av eget liv og i viktige beslutninger som omhandler dem. Barn og unge må anerkjennes som viktige bidragsytere for utviklingen av samfunnet. Vi mener at en klageordning er nødvendig for å sikre barn og unge selvstendige rettigheter. FO støtter derfor en utredning om hvordan barn og unge kan få styrkede nasjonale klagemuligheter og prosessuelle rettigheter.

 

Utvidelse av mandatet til Statens undersøkelseskommisjon

FO foreslo i 2020[1] at Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) burde få utvidet sitt mandat til også å omfattebarnevern og sosiale tjenester, samt kompetanse for å ivareta det nye mandatet. Når det skjer feil så man se på hvorfor det skjedde, hva man kan lære av det og hvordan man kan hindre at det skjer igjen. Derfor mener FO det er mer hensiktsmessig å ha en permanent kommisjon som undersøker saker gjennom hele året enn å opprette granskinger i etterkant av flere enkeltsaker. Vi har også merket oss at barne- og familieministeren har gitt uttrykk for ønsker om en tilsvarende ordning. FO støtter forslaget. 

 

Årlig tilstandsrapportering

FO mener en årlig tilstandsrapport er et viktig tiltak for at kommunaldirektør og kommunepolitikerne skal bli mer interessert i og ta større ansvar for utviklingen i eget barnevern. Vi støtter derfor at formålet med tilstandsrapporteringen forskriftsfestes. Vi støtter også at enkelte vesentlige punkter forskriftsfestes og kommer nedenfor med noen anbefalinger.

 For det første mener vi at barnevernleder selv bør møte i kommunestyret når tilstandsrapporten skal legges frem.  Vi har fått tilbakemeldinger om at der barnevernleder selv møter i kommunestyret blir dialogen om barnevernet bedre. Dette mener vi også er i tråd med intensjonen for tilstandsrapporteringen, siden det er barnevernleder som i utgangspunktet har best innsikt i tilstanden til barnevernet. Vi anbefaler derfor at det forskriftsfestes at barnevernleder skal ha direkte dialog med kommunestyret om tilstandsrapporten.

Videre mener vi en forskriftsfesting bør tydeliggjøre at stemmen til ansatte og brukere må komme frem av tilstandsrapporteringen. Det er særlig aktuelt etter at den tidligere forskriften om internkontroll i barnevernloven ble erstattet av kommunelovens § 25-1.  Denne reguleringen av internkontroll hjemler verken involvering av ansatte eller har krav til medvirkning fra barn og foreldre for å vurdere risikoområder og å utvikle kvaliteten i tjenesten.

Når det gjelder barn og familiers medvirkning må en tilstandsrapport inkludere informasjon om hvordan barneverntjenesten arbeider for å ivareta barn og familiers medvirkning og familienes erfaringer i møte med barneverntjenesten. Vi mener derfor at det bør forskriftsfestet at kommunene er forpliktet til å ta i bruk erfaringer fra barn og foreldre til forbedring av barneverntjenesten i arbeidet med tilstandsrapporten.       

De ansatte er barnevernets viktigste ressurs. Vi anser at involvering av ansatte er avgjørende for å identifisere utfordringer og mangler, samt for å utvikle og iverksette hensiktsmessige tiltak. Det er avgjørende for at kommunestyret skal kunne legge til rette for kvalitetsutvikling i barnevernet. Vi mener derfor at ansatte skal involveres i tilstandsrapporteringen og anbefaler at dette forskriftsfestes. Vi viser i den forbindelse til tidligere forskrift om internkontroll etter barnevernlovens § 4d om å sørge for at arbeidstakerne og oppdragstakerne medvirker slik at samlet kunnskap og erfaring utnyttes.

FO understreker at tilstandsrapporten må være noe annet enn en utskrift av barnevernsstatistikk. Vi anbefaler derfor at rapporten tar utgangspunkt i kvalitative beskrivelser av tjenesten og at dette suppleres med statistikk.

 

Delkostnadsnøkkelen for barnevern

FO har over en lengre periode påpekt at delkostandsnøkkelen for barneverntjenesten har vært for lite treffsikker. Det er derfor bra at den er blitt utredet i forbindelse med NOU 2022:10. Utvalget er kommet frem til to ulike modeller som er bedre enn dagens modell. Modell 1 forklarer ca 14% av variasjonene i barnevernstjenestens utgifter, mens modell 2 forklarer 10,5% av variasjonene i utgiftene. En oppdatering av dagens modell gir en forklaring på 5% av variasjonene i utgiftene. Selv om modell 1 er mer treffsikker, gir den samtidig mer uforutsigbare bevilgninger til kommunene.

Det er likevel vanskelig ut fra det som kommer frem i NOUen å se hvordan dette konkret vil slå ut for kommunene, og dermed om denne uforutsigbarheten veies opp av en mer treffsikker modell. Vi anbefaler derfor at man gjør slike beregninger før man tar stilling til modell 1 eller modell 2.

Vi støtter også utvalgets anbefaling om at delkostnadsnøkkelen må ses på igjen når barnevernsreformen er implementert og har virket en periode. Videre anbefaler vi at man også ser på om det er mulig å forbedre data- og/eller tallgrunnlaget slik at man får en mer treffsikker delkostnadsnøkkel. Vi anbefaler at dette må vurderes når regjeringen kommer med forslag om forbedringer av delkostnadsnøkkelen.

 

 

Med vennlig hilsen

 

Mimmi Kvisvik, forbundsleder                                                          

Tonje Wejden, seniorrådgiver

 

[1] FO ønsker undersøkelseskommisjon for barnevernet: www.fo.no/fo-mener/fo-onsker-undersokelseskommisjon-for-barnevernet