Høringsinnspill fra NHO Geneo

Høring: Folkehelsemeldinga - Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjellar
Innspillsdato: 19.04.2023

Fagdirektør Forebyggende Helse

NHO-Geneo viser til Folkehelsemeldingen og vil med ette gi innspill på vegne av våre meddlemmer innenfor helsenæringene. 

Vi støtter en tematiseringen av en rekke helsepolitiske områder og intensjonene om å løfte folkehelsen for alle befolkningsgrupper. 

I det følgende vil vi gi våre innspill i et livsløpsperspektiv. 

1. Folkehelse i barnehagene 

Forskningsbasert kunnskap viser at tidlig og kompetent innsats i barnehagene vil kunne påvrike resten av livsløpet i positiv retning og er egnet til å redusere helserisiko. For å redusere sosiaøkonimiske forskjeller mener at alle barnehager må ha muligheten til å servere mat til barna. I dag vurderes det hvorvidt dette skal tillates og vi mener at en fjerning av matordningen vil svekke barnehagenes muligheter til å påvirke barnas kosthold via sunne alternativer og matkultur

  • Fellesmåltider i barnehager

2. Skolegangen

På skolene mener vi at det må innføres en time fysisk aktivite og at det må bevilges midler til dette. Idag er det mange skoler som har kantiner der det kun tilbys usunn mat. Skolen må tilby elevene måltider som er ernæringsrike og sunne.

  • En time fysisk aktivitet 
  • Kantiner som tilbyr sunn mat

3. Arbeidsplassen 

Omtrent 2,8 millioner nordmenn har en arbeidsplass og arbeidsplassen har et stort uutnyttet potensial for å være en folkehelsearena. Bedriftene må gis økonomiske insentiver til å ta vare på de ansattes helse utover det lovpålagte HMS-ansvaret og bedriftshelsetjenesten. Konkret må det lønne seg å investere i de ansattes helse for å forebygge ikke-smittsomme sykdommer og heve livskvaliteten. 

  • Økonomsike virkemidler som gir bedriftene insentiv til å ta vare på ansattes helse/forebygge sykdom

4. Pre- of rehabilitering, opptrening 

Ved sykdom og behandling bør alle pasienter tilbys fysisk aktivitet og styrketrening som en del av behandlingstilbudet. Helsedirektoratets Aktivitetshåndbok inneholder fysisk aktivitet som er egnet å bruke ved 30 ulike diagnoser/sykdommer. Legen og annet helsepersonell må ha muligheten til å henvise pasienter til helseveiledning hos fysioterapauter, personlig trenere og helse- og ernæringsfysiologer. Aktiv mot kreft har etablert 20 treningsrom på sykehus over hele landet. Imidlertid må det settes av midler til å optimalisere bruken av Pusterom, til beste for pasienten og den øvrihe helseøkonomien. 

  • Helsedirektoratets Aktivitetshåndbok ta til anvendelse av helsepersonell
  • Lege og helsepersonell må kunne henvise til helseveiledning som er helt eller delvis dekket av staten
  • Fysisk aktivitet må være et reelt kompelemt eller alternativ til medisiner

5. Eldre 

Det er en felles målsetning at eldre skal være selvstendig lengst mulig. Imidlertid er det store variasjoner mellom de kommunale tilbudene og det må avsettes midler til helsefremmende tiltak for eldre. 

  • Alle aldre bør tilbys fallforebyggende kurs (BASIS) som Helsedirektoratet har utviklet

6. Arbeidshelse 

Vi mener at tilknytningen mellom god helse og arbeidsdeltakelse må sees i større sammenheng. Det må bli enklere for personer som har falt utenfor arbeidslivet å komme tilbake, særlig for unge. 

7. Forskning, utvikling og tjenesteinnovasjon 

Det må avsettes ytterligere midler til Forskningsrådet tilknyttet prosjekter innenfor helseområdet. Vi har gode erfaringer med offentlig privat samarbeid, samt privat privat samarbeid for å utvilke nye, bedre og kostnadseffektive løsninger. Imdilertid må dette ormrådet prioriteres i enda høyere grad. 

  • Heve budsjettet til Forskningsrådet for FoUoI-prosjekter inennfor folkehelse