Høringsinnspill fra Norsk Ergoterapeutforbund

Høring: Statsbudsjettet 2024 (kapitler fordelt til utdannings- og forskningskomiteen)
Innspillsdato:

Innspill fra Ergoterapeutene til statsbudsjettet 2024

Norsk Ergoterapeutforbund mener det er stort behov for å utdanne flere ergoterapeuter. Både aldersrelaterte og livsstilsrelaterte endringer i befolkningen gjør at behovet for ergoterapeuter er større enn noen gang tidligere. Dette er også dokumentert av Statistisk sentralbyrå, som i rapporten Arbeidsmarkedet for helsepersonell fram mot 2040 beregner et sannsynlig underskudd på 1100 ergoterapeuter i 2040. Det innebærer en økning på 87,8 % (referansebanen). SSB begrunner den forventede økningen med den demografiske utviklingen og en dreining til økt bruk av ergoterapikompetanse. Det må utdannes ca. 80 flere ergoterapistudenter fra og med i år, for å kunne møte dette behovet.

RETHOS og Forskrift om nasjonal retningslinje for ergoterapeututdanning beskriver tydelig hvordan ergoterapeuter er nøkkelpersonell for økt aktivitet, deltakelse og inkludering i samfunnet. Ergoterapikompetansen vektlegger personens ressurser og interesser, og retter tiltakene mot mestring av hverdagen og deltakelse i arbeids- og samfunnsliv.

I Bo-trygt hjemme reformen står det at regjeringen vil sikre nok personell med rett kompetanse for at flere eldre kan bli boende hjemme lenger. Videre står det at økt vektlegging av helsefremming innebærer større behov for kompetanse om levevaner, boligtilpasning, aktivitet, psykisk helse og velferdsteknologi. Dette er kjernekompetansen til ergoterapeuter.

Ergoterapeuters kjernekompetanse er nødvendig for å oppnå den nødvendige dreiningen i helse- og omsorgstjenestene, mot større vekt på forebygging, tilrettelagt egenomsorg, helsefremming og rehabilitering. Dette fremmer innbyggernes mestring og deltakelse i samfunnet, og det forebygger behov for helse- og omsorgstjenester eller andre støtteordninger.

Statsbudsjettet må sikre en styrking av kompetanse som fremmer innbyggernes ressurser og demper behovet for mer varige og kostbare tjenester.

Det er fortsatt 44 kommuner og flere sykehusavdelinger som ikke har ergoterapeut. Samtidig rapporteres det om rekrutteringsutfordringer fra både kommuner og helseforetak. I Kommunesektorens arbeidsgivermonitor, oppgir 46% av kommunene at det er litt, ganske eller meget utfordrende å rekruttere ergoterapeuter. Det haster dermed å få på plass en økning i utdanningskapasiteten. Både for å dekke allerede eksisterende stillinger, og for å ruste opp med mestringskompetanse der det i dag mangler.

Flere av ergoterapeututdanningene ønsker økning av studieplasser, men taper de interne prioriteringene på utdanningsinstitusjonene. Det finnes også ubrukte praksisplasser for ergoterapeuter, spesielt i nord.

Norsk Ergoterapeutforbund mener at statsbudsjettet må øremerke midler til minimum 20 nye studieplasser ved ergoterapeututdanningene i budjettet for 2024.

Våre oppsummerte argumenter for flere studieplasser i ergoterapi:

  • Det er nødvendig å sikre at flere kan bo og leve hjemme lenger, med mindre behov for varige pleie- og omsorgstjenester. Det må derfor satses på ergoterapeuters kompetanse på tilrettelegging, mestring og deltakelse, og styrke tjenester som forebygging, helsefremming, tilrettelegging og rehabilitering.
  • Det utdannes ikke nok ergoterapeuter til å dekke det fremtidige behovet for kompetansen. Norge har en betydelig underdekning av ergoterapeuter sammenlignet med Sverige og Danmark. Lav dekning av ergoterapi, medfører ventelister, tap av funksjon hos innbyggerne og økt etterspørsel etter kostbare pleie- og omsorgstjenester.
  • Ergoterapeuters mestrings- og tilretteleggingskompetanse bidrar til at flere kan fullføre grunnskole og høyere utdanning. Dette kan forhindre utenforskap og bidra til at flere utdannes til å møte samfunnets behov
  • Forskningslitteratur viser at ergoterapeuter er den største faggruppen i arbeidet med metodeutvikling og gjennomføring av arbeidsplassvurderinger. Ergoterapeuter bidrar til økt arbeidsdeltakelse, blant annet ved bruk av ekspertbistand.
  • Ergoterapeuter fremmer aktivitet, deltakelse og inkludering i samfunnet, blant annet gjennom kompetanse på universell utforming.
  • Flere av utdanningene ønsker økning av studieplasser og vi har overskudd av paksisplasser.

Ta gjerne kontakt ved ønske om tydeliggjøring av våre argumenter.

Med vennlig hilsen

Tonje Hansen Guldhav

nestleder