Tvillingforeningen sine innspill til Statsbudsjettet 2024
Innledning
Tvillingforeningen, en nasjonal støtteforening, som siden 1984 har jobbet for å sikre helseopplysninger, rettigheter, litteratur, kurs og veiledning til foreldre som har barn født ved flerbarnsfødsel, det være seg tvillinger, trillinger og firlinger i Norge, samt spre kunnskap om tvillinger og flerlinger. Tvillingforeningen er den eneste aktøren i Norge i som ivaretar disse oppgavene.
Som nasjonal støtteforeningen for de med omsorg for barn født ved flerbarnsfødsel er Tvillingforeningen opptatt av tvillinger- og flerlingers rett til god omsorg. Dette oppnås best ved at barnas foreldre/omsorgspersoner får rett kunnskap og støtte til rett tid i barnas oppvekst.
Bakgrunn
Allerede fra det øyeblikket foreldre får vite at det er mer enn 1 baby på vei, melder de første spørsmålene seg. Et av de første store spørsmålene er:
• Hvordan skal foreldrepermisjonen løses, og hva hvis barna blir født for tidlig?
Deretter må foreldrene ta innover seg at det blir en stor økonomisk belasting for familien å betale for 2 eller flere barn på samme alderestrinn.
Tvilling- og flerlingforeldre opplever at det er en stor mangel på kunnskap når de kommer f.eks. til helsestasjonen med sine utfordringer fra hverdagen. Det å ivareta og oppdra tvillinger og flerlinger er ikke helt det samme som å ivareta og oppdra et enkelt barn og evnt. søsken med litt aldersforskjell.
Merknader
Foreldrepenger og kontant støtte
Tenk om du får beskjed om at det er to babyer på vei, hvordan ser du for deg at foreldrepermisjonen blir?
På Tvillingforeningens fødselsforbedrende kurs bruker vi mye tid på å gå igjennom hvordan foreldrepermisjonen er lagt opp, de ulike kvoter og hvordan vi anbefaler foreldrene å benytte flerbarnsukene. Mange lurer på om de skal velge 80 % dekningsgrad eller 100 % dekningsgrad, og hvordan skal mor løse de 3 ukene med permisjon hun må ta ut før permisjon?
Tvillingforeningen er svært glade for at det 1. juli 2018 ble innført 17/21 flerbarnsuker i foreldrepermisjonen, og at disse ukene gjør at begge foreldrene kan være hjemme samtidig i løpet av foreldrepermisjonen. I desember 2022 gjennomførte foreningen en undersøkelse blant medlemmene, for å se på effekten av flerbarnsukene. Det mest sentrale funnet fra undersøkelsen er at utvidet permisjon ser ut til å dempe stressnivået foreldrene opplever. Det er stor forskjell på foreldre med tvillinger født før økningen av flerbarnsuker og foreldre med tvillinger født etter økningen. Antall uker foreldrene tar ut med felles foreldrepermisjon økte også etter utvidelsen av flerbarnsuker, ikke overaskende er det partners bidrag som øker. På spørsmål med utvalgte parametere hentet fra Hopkins Symptom Checklist svarer likevel 3 av 10 tvillingforeldre at de følte alt krevde stor anstrengelse. Flere opplever også en generell følelse av å være nedfor og plaget av bekymringer.
Foreldre som får trillinger, eller flere barn får 46/56 flerbarnsuker som kan benyttes til samtidig uttak av foreldrepenger. Selv om tvillingforeldre har stor respekt og forståelse for trillingforeldre sin situasjon, ble det påpekt i vår undersøkelse at det er tøft å dekke behovet til to små barn samtidig, mange tvillingforeldre mener derfor at permisjonstiden burde vært forbeholdt hvert enkelt barn og dermed vært doblet ved tvillinger.
Når det nå foreslås å forlenge foreldrepengeperioden med 80 % dekning fra 59 uker til 61,2 uker ser Tvillingforeningen dette som et positivt tiltak som gir flere foreldre muligheten til å velge å være hjemme med barna lenger. Samtidig ber vi om at det vies mer oppmerksomhet til tvillingforeldres økte omsorgsbelastning, særlig i barnas første leveår. VI gjør også oppmerksom på de praktiske utfordringer som oppstår når en tvillinggravid skal planlegge starten på sin foreldrepermisjon, da særlig de 3 ukene som må tas ut før fødsel.
Regjerningen foreslår å redusere kontantstøtten med 4 måneder, dette innebærer kontantstøtte frem til barna er 19 måneder. Tvillingforeningen er bekymret for hvordan dette kan påvirke tvillinger og flerlinger som har behov for trygg og god tilknytning før barnehagestart. Muligheten for å motta kontantstøtte frem til barna er 24 måneder har for mange tvilling- og flerlingforeldre bidratt til en tryggere barnehagestart.
Barnehage og barnetrygd
For mange familier betyr nyheten om at det er tvillinger eller flerlinger på vei, behov for større bolig og/eller bil i tillegg til det som trengs av utstyr og klær når man får barn. Innkjøp av tvillingvogn medfører en høyere kostnad enn ved innkjøp av enkeltbarns vogn, og vogn til trillinger er enda mer kostbart og må i mange tilfeller spesialbestilles. Samlet sett blir den økonomiske belastning større for familien sammenlignet med familier som venter ett barn.
I referansebudjsettet fra Sifo er det satt opp en grunnpakke som foreldre gjerne kjøper inn før barnet blir født, prisen for denne pakken er 20.340 kroner. I denne grunnpakken inngår diverse utstyr som babyen trenger fra fødsel, slik som seng, vogn og bilstol. Med grunnpakken fra Sifo sitt referansebudsjett som utgangspunkt så Tvillingforeningen nærmere på hva vordende tvillingforeldre kan forvente å betale for utstyr til tvillingene. Totalprisen for en grunnpakke for tvillinger blir mellom 32.000 kroner og 41.337 kroner, altså minst 11.660 kroner mer enn grunnpakken i Sifo sitt referansebudsjett (pr. 28.03.2023)
Forsalget om å redusere maksprisen i barnehage fra 3000,- til 2000,- pr. mnd. fra 01.08.2024 vil gi tvillingforeldre en lettelse hva familiens økonomi angår. Tvillingforeningen anbefaler derfor på det sterkeste at dette forsalget blir vedtatt.
Barnetrygden skal bidra til å dekke utgifter forbundet ved å forsørge barn. I løpet av 2023 har satsene på barnetrygd endelig blitt økt noe. Våre medlemmer har i mange år påpekt de økonomiske utfordringene ved å føde flere barn samtidig, de går så langt som å etterlyse et flerlingtillegg på barnetrygden.
Tiltak og hjelp til tvillinger og deres foreldre
Familie- og kulturkomiteen har foregående år mottatt foreningens innspill til statsbudsjettene, og er nok etter hvert godt kjent med Tvillingforeningens arbeid med å støtte og veilede foreldre og foreningens arbeid for å spre kunnskap om tvillinger og flerlinger.
Til nå har vi klart å holde foreningen gående ved hjelp av våre medlemmer, og en liten årlig driftsstøtte fra Bufdir, som vi må søke om hvert år. Medlemsmassen vår påvirkes veldig av dyrtid, det første som kuttes fra en families utgifter er medlemskap i foreningen, levekostnader for familien må prioriteres, det har vi forståelse for. Samtidig spør vi igjen om det er riktig at foreldrene må finansiere at Tvillingforeningen i det hele tatt har et tilbud til dem.
Foreningen spinker og sparer der vi kan. Foreningen har de seneste år kun tatt seg råd til en fast ansatt, utover dette er vi avhengig av frivillig innsats og veiledere som er villige til å jobbe på timesbasis basert på hva foreningen har råd til.
Tvillingforeningen vil gjøre alt vi kan for å fylle behovet for hjelp og støtte. Men behovet er større enn vi klarer å innfri, vi trenger mer ressurser! Vi trenger penger for å kunne nå ut med kunnskap om tvillinger- og flerlinger til alle foreldre, alle i førstelinjetjenesten og alle ansatte i barnehage og skole. Slik det er nå har Tvillingforeningen knapt nok ressurser til å bistå de som spør direkte.
Avsluttende merknader
I nesten 40 år har Tvillingforeningen jobbet for å sikre helseopplysninger, rettigheter, litteratur, kurs og veiledning til foreldre som har tvillinger eller flerlinger. På forespørsel har foreningen også holdt kurs for fagpersoner i førstelinjetjenesten og ansatte i barnehager og skoler innen fagfeltet flerlinger. Tvillingforeningen er eneste nasjonale senter i Norge som ivaretar tvillinger, flerlinger og deres familiers unike behov. Vi kjemper for å ivareta tvillinger, flerlinger og deres foreldre og familie også i fremtiden!
Vennlig hilsen
Trude I. Karlsen Molvik
daglig leder
Tvillingforeningen