Høringsinnspill fra WWF Verdens naturfond

Høring: Statsbudsjettet 2024 (kapitler fordelt til familie- og kulturkomiteen)
Innspillsdato:

Indeksregulering av omsetningsgrensen for lotterier med omsetning inntil 360 millioner kroner

SOS-barnebyer og WWF Verdens naturfond har sammen tillatelse til å drive Postkodelotteriet i Norge. Lotteriet ivaretar spillernes trygghet, og gir avgjørende inntekter til vårt viktige internasjonale arbeid for barn og miljø. Sterk prisvekst, lav kronekurs og økte humanitære behov som følge av et rekordhøyt antall kriger og væpnede konflikter, klimaendringer og naturkatastrofer, gjør at vi ber vi om en indeksregulering av omsetningsgrensen for vårt lotteri.

 

  • 9 av 10 land opplever en tilbakegang i menneskelig utvikling[1]. Naturen er under et voldsomt press, havene døende og klimaendringene i ferd med å forvandle jorda til det ugjenkjennelige.
  • Samtidig som behovene øker, er nødhjelpsoperasjoner og miljøarbeid blitt dyrere med en sterk prisvekst på avgjørende innsatsvarer som mat og energi.
  • I tillegg er kronekursen svekket opp mot den internasjonale valutaen vi må veksle pengene våre inn i. For hver krone vi samler inn, får vi mindre igjen – som altså også rekker kortere i de svært inflasjonsrammede landene vi opererer i. Vi må dermed samle inn betydelig mer, bare for å kunne opprettholde samme støtte.  

 

Uten en indeksregulering av lotteriene står vi foran en storstilt nedgang i hva vi kan bidra med gjennom lotteriinntektene våre, fra trygge, grønne lotterier som ikke utfordrer enerettsmodellen.

 

En indeksregulering vil være i tråd med intensjonen bak Pengespillforskriften, der departementet i sitt høringsnotat skrev: «(…) denne grensen kan oppjusteres på et senere tidspunkt i tråd med prisveksten, dersom markedsmessige hensyn tilsier det og det kan konstateres at det har skjedd en tilsvarende vekst for enerettstilbydernes lotterispill.»

 

  • Fem lotterier fikk opprinnelig lotteritillatelse i 2018, med hver sin omsetningsgrense på 300 (senere indeksregulert til 360) millioner kroner. Kun tre av lotteriene er virksomme, og regjeringen vil fra 2026 redusere antall lotteritillatelser fra fem til tre, som i seg selv reduserer det samlede omsetningstaket med 40%.
  • Da ordningen ble vedtatt i 2015, utgjorde den totale omsetningsrammen 5% av Norsk Tippings omsetning. Dersom alle lotteritillatelser i dag hadde vært operative og «utsolgt» ville det utgjort 3,8% av Norsk Tippings nåværende inntektsnivå. Med en fremtidig reduksjon til tre tillatelser vil disse kun utgjøre 2,3%, altså mer enn en halvering.
  • Tallene viser at omsetningsgrensen ikke er utviklet proporsjonalt med hverken prisvekst eller utviklingen i Norsk Tippings omsetning. Her er det rom for å bedre rammevilkårene. KPI-justering må derfor være et absolutt minimum, gjerne med et påslag for å tette gapet til Norsk Tippings omsetningsvekst.

 

Vår oppfordring til endring i statsbudsjettet for 2024 koster ikke eneste krone, men vil ha store og viktige innvirkninger på vårt internasjonale arbeid. Vi ber derfor om følgende merknad:

  • Komiteen ber regjeringen om å indeksregulere omsetningsgrensen for store lotterier («lotterier med omsetning inntil 360 millioner kroner»).

[1] https://www.fn.no/nyheter/undp-9-av-10-land-gaar-i-feil-retning-mot-menneskelig-utvikling