Høringsinnspill til Prop. 1 S (2023-2024) for budsjettåret 2024 Statsbudsjettet
Frivilligheten og beredskapen i Norge trues og strupes fra alle kanter, samtidig som etterspørselen etter Redningsselskapet samfunnsoppdrag og frivillige innsats øker.
Redningsselskapet er en frivillig humanitær medlemsorganisasjon med 1600 redningsmenn og kvinner fordelt på 53 Redningsskøyter langs Norskekysten. RS formål er å redde liv berge og verdier til sjø, samt drive forebyggende arbeid for å bedre sikkerheten for de som ferdes på sjøen og forhindre drukning. Totalomsetning er ca 820 mill, og organisasjonen har ca 350 ansatte og 1250 frivillige.
I juni slo Totalberedskapskommisjonens rapport fast at Norge i fremtiden vil være avhengig av å styrke den maritime beredskapen generelt og den frivillig beredskap spesielt. Norges beredskapsevne er bygget opp rundt ideen om at lokalsamfunnene er med på å ta ansvar i krisesituasjoner. Den uvurderlige innsatsen og beredskapsevnen som våre ansatte og frivillige på sjøen bidrar til hver dag – må støttes, heies på og løftes frem.
Likevel opplever vi at våre rammevilkår stadig blir utfordret av forslag som vil strupe frivillighetens rammevillkår og motarbeide totalberedskapsrapporten anbefalinger og den nylige vedtatte nullvisjonen mot drukning.
Dagens drift av småbåtregisteret har en betydelig verdi for samfunnet og for Redningsselskapet. Det gir RS som den viktigste maritime redningsaktøren verdifull nærhet til båtfolket og det som skjer til sjøs gjennom tett kontakt med båtfolket. I tillegg gir det RS og dermed kystberedskapen inntekter som alle båteiere og hele befolkningen får uavkortet tilbake i form av beredskap langs kysten. Derfor er det svært utfordrende at Sjøfartsdirektoratet i sin anbefaling til eget departement ønsker at et fremtidig obligatorisk småbåtregister bør overføres fra folkebevegelsen Redningsselskapet til en offentlig aktør som Sjøfartsdirektoratet.
Dessverre føyer dette forslaget seg inn i rekken av mulige reguleringer som vil redusere den totale maritime beredskapen. Også RS sin dykkervirksomhet er under press.
RS har i dag over 200 sjøansatte som bemanner 26 redningsskøyter. Når mannskapene er på vakt sitter de i beredskap 24/7 i påvente av oppdrag, som for en stor del er «søk og redning» ledet av HRS. Slike oppdrag er klart nok ikke mulig å planlegge i tid og sted, men må utføres så fremt skipsfører anser det forsvarlig. For øvrig er RS underlagt et strengt regime som krever full kontroll på – og overholdelse av arbeids- og hviletid for de sjøansatte.
Det er ikke mulig å gjennomføre en tilsvarende turnusordning som praktiseres i RS etter arbeidsmiljøloven. For å tilfredsstille kravene i arbeidsmiljøloven, vil RS derfor måtte endre gjeldende turnusordning fra dagens to skifts- til en tre skifts ordning. Innføringen av en tre skifts ordning vil gi øke årlige kostnader på om lag 100 MNOK. I tillegg til dette kommer økte utgifter til kurs, sertifiseringer og reise for de sjøansatte.
RS har som en frivillig humanitær organisasjon ikke økonomisk evne til å bære slike dramatiske kostnadsøkninger, og resultatet vil – som tidligere fremholdt – innebærer en tvungen avvikling av RS dykkervirksomhet. Dersom RS skulle miste sin dykkervirksomhet, må det antas at RS’ konkurranseevne til å rekruttere og beholde kompetente mannskaper vil svekkes. Også dette er et forhold som klart nok får betydning for RS’ evne til å levere på vårt formål om å redde liv og berge verdier i den kystnære beredskapen i Norge.
Hvilken rolle skal frivilligheten spille i beredskapen? De nevnte forslagene vil minske handlingsrommet vårt betraktelig og ramme den frivillige beredskapsevnen, stikk i strid med Totalberedskapskommisjonens anbefalinger. Samfunnsøkonomisk vil en overføring fra en ideell aktør som gir hele overskuddet tilbake til formålet til en offentlig aktør som vil være avhengig av statlige overføringer, ikke være god matematikk.
Redningsselskapet trenger forutsigbarhet for å kunne drifte tjenestene våre på et nivå som sikrer god beredskap langs kysten. Redningsselskapet er en naturlig og relevant del av totalberedskapen i Norge.
132 år i tjeneste for sjøsikkerheten må belønnes, ikke straffes.
Med vennlig hilsen
Grete Herlofson
Generalsekretær Redningsselskapet