Norges Bygdeungdomslags innspill til Transport- og kommunikasjonskomiteen
Norges Bygdeungdomslag (NBU) er en landsdekkende bygde- og kulturorganisasjon av og for ungdom, som arbeider for levende bygder over hele landet og for å gi våre medlemmer alle muligheter. Organisasjonen skaper sosiale møteplasser for ungdom på bygda. NBU har over 6600 medlemmer fordelt på over 100 lokallag i totalt 11 fylkeslag.
En viktig forutsetning for bosetting i hele landet er at avstandene mellom folk er korte og henger sammen med den teknologiske utviklingen i samfunnet ellers. Dette betyr at det både må være gode muligheter til å kommunisere på nettet, men og at de fysiske avstandene er overkommelige ved bruk av vei, buss, jernbane og fly der det er nødvendig. Vi i Norges bygdeungdomslag jobber for levende bygder med attraktive distriktssamfunn i hele landet og vet at det i dag ikke er gode nok løsninger for samferdsel.
Samferdsel
Vi har i år nok en gang sett tydelig behov for fokus på trafikksikkerhet. Per september 2023 har 100 personer har mistet livet i trafikken dette året. Det er mer enn de foregående seks årene. Det er svært beklagelig at den alvorlige trenden fra i fjor ser ut til å fortsette. Norges Bygdeungdomslag ser behov for en større og tydeligere debatt om trafikksikkerhet.
NBU krever at veinettet må vedlikeholdes og utbedres for å sikre trygg ferdsel i trafikken. Standarden på veldig mange lokalveier i distriktene krever at man kjenner veien for å kunne kjøre trafikksikkert. Daglig oppstår farlige situasjoner som setter unge sjåfører på prøve, på grunn av den dårlige veistandarden.
Regjeringen har en tydelig distriktsprofil, også på samferdselsdelen av statsbudsjettet. Regjeringens forslag om å videreføre de reduserte ferjesatsene gjør det lettere å komme seg fram på bygda. Tiltaket er viktig i arbeidet for å knytte sammen distrikts-Norge og gjøre bygdene mer attraktive for tilflyttere. Videre er det en forventning at nullutslippsteknologi skal tas i bruk i ferjenettet.
Det innenlandske kortbanenettet er en essensiell del av samferdselstilbudet i distrikts-Norge. Norges Bygdeungdomslag ser det som svært positivt at Regjeringen har foreslått å øke bevillingen til FOT-ruter med i underkant av 1 mrd. Kroner. Essensiell infrastruktur må opprettholdes slik at alle kan bruke det.
Samtidig vil vi oppmode Storting og Regjering om å arbeide for å, så raskt som mulig ta i bruk nullutslippsteknologi som er særlig tilpasset det norske kortbanenettet. Fremover vil legitimiteten til denne essensielle infrastrukturen være sterkt knyttet til klimaavtrykk. Det er også et selvstendig mål at det skal være mulig å leve med et lavt klimaavtrykk både i by og bygd.
Bredbånd
Utbygging av bredbånd i distriktet har særlig de siste årene vært en viktig sak for Norges Bygdeungdomslag. Den plutselige overgangen til et heldigitalt samfunn gjorde det tydelig at det digitale klasseskillet var stort mellom bygd og by.
Det er et grunnleggende og nasjonalt problem at informasjonstilgang og dermed også ytringsfriheten i landet er avhengig av hvor du kommer fra. I mars 2020 ble studenter og arbeidstakere flyttet til hjemmekontor uten at det digitale skillet mellom bygd og by ble problematisert nevneverdig. I et stadig mer digitalisert samfunn må alle ha tilgang til høyhastighets bredbåndsdekning.
Regjeringa prioriterer i sitt forslag til statsbudsjett 400 millioner kroner til utbygging av bredbånd i grisgrendte strøk. Dette innebærer en nødvendig satsing på distriktsungdom som enda ikke får ta del i det digitale samfunnet på linje med andre. Det er grunnleggende urettferdig, og et demokratisk problem at folk i bygder uten tilstrekkelig bredbåndstilgang holdes utenfor det digitale samfunnet. Det er positivt at regjeringen ser satsingen på bredbånd i en større sammenheng med bruk av ny teknologi, men dette må ikke bli en hvilepute som utsetter tilgangen i distriktsområder som mangler dekning.
Selv om regjeringens forslag innebærer en satsing er behovet fortsatt stort, og målet om 100% bredbåndsdekning vil kreve betydelige midler i årene som kommer. Samtidig vil fremtidens teknologi kreve tilgang til raskere nettilgang enn regjeringens målsetting. Både Sverige og EU opererer med mål om 1000mps for hele befolkningen innen henholdsvis 2025 og 2030.
Norges Bygdeungdomslag krever at regjeringen og Stortinget aktivt arbeider for å sikre hele befolkningen tilgang til høyhastighets bredbåndstilgang innen 2025.
Teknologien gir oss muligheter til å knytte oss nærmere hverandre. Gjennom praktisk politikk må Stortinget legge til rette for at avstanden mellom mennesker utjevnes. Det må være en grunnleggende forutsetning at samferdselspolitikken legger til rette for at alle skal ha gode muligheter for å utnytte essensielle tjenester. Da må Stortinget legge til rette for at bygdevegen som i dag er rasutsatt blir trygg, og at grenda som enda er uten nett får tilgang på de samme informasjonsstrømmer som resten av oss.
På vegne av Norges Bygdeungdomslag
Henrik Nordtun Gjertsen
Styreleder
Karine Berge
Bygdepolitisk nestleder