Syklistenes Landsforening innspill til statsbudsjettet 2024: Energi og miljøkomiteen
Syklistenes Landsforening er Norges eneste landsdekkende medlemsorganisasjon for hverdagssykling og aktiv transport. Foreningen ble grunnlagt i 1947 og har siden vært en viktig pådriver for å bedre sykkelforholdene i Norge. I dag har vi nærmere 6000 medlemmer 19 lokallag landet rundt.
Syklistenes Landsforening takker for muligheten til å gi innspill til statsbudsjettet.
Enovastøtte til el-lastesykkel
Som klimatiltak for transportsektoren har Enova mulighet til å stimulere til økt bruk av elektiske sykler og elektriske lastesyker. Det vil få flere til å sykle istedenfor å kjøre bil. Dette er et energieffektiviseringstiltak og bidrar til forsyningssikkerhet for strøm i tillegg til å være et tiltak for folkehelse og gode bymiljøer. Spesielt elektriske lastesyker har i denne sammenheng et stort potensial til å få mennesker til å bytte fra bil til sykkel fordi det er mulig å frakte matvarer eller passasjerer. El-lastesykkel kan brukes til de samme daglige gjøremålene som en bil. I dag er det økonomiske insentiver for å kjøpe elektrisk privatbil gjennom blant annet momsfritak. Elektriske sykler, som er svært energieffektive transportmidler, får ingen støtte. En elbil bruker 1/3 av energien til en dieselbil. En elsykkel bruker bare brøkdel (1/20) av energien til en elbil. I tillegg kommer fordelene for folkehelse og plasseffektivitet i byen, det er dermed gode argumenter for å stimulere til at flere bruker el-lastesykkel, også fra et energieffektiviseringsperspektiv.
- Syklistenes Landsforening foreslår at stortinget ber regjeringen om at Enova setter av 50 MNOK kr til støtte av el-lastesyker. (Post 1428/50)
Klimasatsordningen bør videreføres
De fleste byene i Norge har ingen byvekstavtale, og mangler finansiering til viktige klimatiltak. Klimasatsordningen har en raus støttesats og har vært et viktig middel for kommuner til å gjennomføre gode klimatiltak. Ordningen har siden den ble opprettet gjort det mulig å gjennomføre blant annet sykkelfiks for studenter, trygg sykkelparkering ved knutepunkter, utlån av sykler og lastesyker. Prosjekter som dette, og andre viktige klimariktige prosjekter, ville sannsylingvis ikke blitt gjennomført uten støtte fra klimasats. Det har vært stor etterspørsel etter ordningen i kommunene. Klimasats er fjernet i regjeringens forslag til statsbudsjett. Syklistenes Landsforening mener at ordningen burde videreføres.
- Syklistenes Landsforening forslår at stortinget ber regjeringen om å videreføre klimasatsordningen og reversere kuttet på 250 MNOK. (Post 1420/61)
Etabler et tverrdepartementalt sekretariat for aktiv transport
Det er behov for å se sammenhenger mellom veiinfrastruktur, klima og folkehelse. Departementene har målsetninger som kan kobles sammen. Veiinfrastrukturen legger rammer for hvordan vi beveger oss, hvor mye areal som skal brukes til mobilitet og hvor store utslipp som kan aksepteres. Klima- og miljødepartementet, Samferdselsdepartementets og Helse- og omsorgsdepartementet har alle målsetninger som økt aktiv transport kan bidra til å nå.
- Syklistenes Landsforening foreslår at Stortinget ber regjeringen om å sette av 10 mill. kr for å etablere et tverrdepartementalt sekretariat for aktiv transport (ny post).