Ingeniører Uten Grenser: Fornybar energi og humanitær innovasjon
Ingeniører Uten Grenser (IUG) takker for muligheten til å gi innspill til Statsbudsjettet 2024 – kapitler fordelt til utenriks- og forsvarskomiteen – Utenriks/bistand.
1. Fornybarsatsning/flere virkemidler i utviklingspolitikken (ref. kap 162, post 72)
Vi vil gi regjeringen skryt for forslaget om å opprette en garantiordning for fornybarinvesteringer i lav- og mellominntektsland. Investeringsgraden i fornybar energi i det sørlige Afrika er per i dag alarmerende lav. Ifølge det internasjonale energibyrået (IEA), gjøres kun 2% av verdens samlede investeringer innen solenergi på det afrikanske kontinent. Dette til tross for at store deler av det sørlige Afrika har tilgang på sol jevnt fordelt over hele året, og at rundt 40% av befolkningen (kilde: Den afrikanske utviklingsbanken) lever uten tilgang til elektrisitet. I tillegg er det en kjensgjerning at en så reell strømkrise, er til hinder for næringsutvikling - som igjen skaper arbeidsplasser og positiv samfunnsutvikling. Som en ideell organisasjon, som i over ti år har arbeidet med grønn infrastruktur i lav- og mellominntektsland, har vi rik erfaring med hvor viktig infrastruktur er for positiv utvikling, både for enkeltmennesker og lokalsamfunn.
Vi vil også henstille komiteen til å se nærmere på rapporten Kan garantier får fart på fornybarpengene? (ZERO, Solenergiklyngen mfl., 2022) - hvor flere garantiprodukter som kan utløse investeringer i fornybar energi i fremvoksende markeder, blir beskrevet. Her tar de også opp det voksende markedet for desentraliserte energiløsninger. Dette er områder hvor også NGO’er kan spille en viktig rolle.
Vi oppfordrer komiteen til å støtte den foreslåtte garantiordningen. Og videre være med å videreutvikle virkemidler som sikrer mer fornybar energi i lav- og mellominntektsland, både gjennom tiltak for næringslivet, så vel som humanitær sektor.
2. Humanitær innovasjon (ref. kap 150, post 70)
Igjen vil vi understreke behovet for tverrsektorielt samarbeid og bruk av flere virkemidler i arbeidet for en mer bærekraftig og rettferdig verden. Bistands-Norge og humanitær sektor generelt har mye kompetanse, og mye bra blir gjort. Men i en verden hvor klimaendringer og naturødeleggelser hemmer utvikling og er drivere for flere humanitære kriser, er det åpenbart at vi må tenke nytt. Store utfordringer som klima og plastforurensning er globale problemer. Dette krever at etablerte sannheter i utviklingspolitikken utfordres, og at man både legger til rette for og utfordrer næringslivet til å benytte sin kompetanse i internasjonalt bærekraftsarbeid.
Post 70 omtaler Innovasjon Norge sitt Humanitarian Innovation Program (HIP). Dette er en viktig ordning, som gir muligheter for samarbeid om nye måter å møte humanitære utfordringer. Selv har vi hatt gleden av å være prosjektleder for Waste for Warmth med støtte fra HIP. Her har vi sammen med en fransk teknologipartner (The Polyfloss Factory) og en tyrkisk NGO (Field Ready Turkiye) utviklet isolasjonsmaterialer av plast – til bruk for mennesker i sårbare livssituasjoner. Slik som isolasjon av telt/husly for mennesker på flukt, og lokal produksjon av takisolasjon for beskyttelse mot kulde og støy for skolebarn i rurale områder i Nepal. Med disse erfaringene er vi glade for at vi nylig fikk klarsignal for å sette i gang to nye innovasjonsprosjekter, det ene knyttet til plasthåndtering i Somalia og det andre knyttet til vannrensing i Nord-Vest Syria.
Dette er en ordning som fremmer innovasjon - nye tekniske løsninger så vel som måter å samarbeide på, på tvers av sektorer.
Vi ber derfor komiteen være obs på arbeidet med humanitær innovasjon, slik at det blir bevilget midler til denne eller liknende ordninger, også i framtidige budsjetter.
3. Info om Ingeniører Uten Grenser (IUG)
- Ingeniører Uten Grenser (IUG) er en ideell organisasjon etablert i 2011.
- IUG bidrar med humanitær ingeniørinnsats som sikrer grønn infrastruktur til beste for enkeltmennesker, lokalsamfunn og kloden.
- Arbeidet er tuftet på frivillig innsats fra ingeniører og teknologer om deler av sin kompetanse, tid og engasjement for en mer bærekraftig og rettferdig verden.
- IUG samarbeider tett med næringslivet, og er i hovedsak finansiert gjennom partnerskap med bedrifter, gaver og innsamlede midler.